Interferente.ro Lifestyle Casa ta Mobila pentru curte sau gradina

Miercuri, 30 Ianuarie 2013 15:03

Mobila pentru curte sau gradina

Aceasta mobila combinata (masa plus doua banci) este asezata pe un suport propriu, fapt care permite transportarea (si adapostirea) ei dupa dorinta, spre deosebire de mobila de gradina care se fixeaza de obicei in pamant sau suport de beton.

Materiale: scandura de lemn de stejar groasa de 45-50 mm si lata de 60-70 mm (pentru cele cinci rigle care alcatuiesc suportul); sipca de lemn de brad groasa de 30 mm si lata de 50-60 mm (pentru scheletul de rezistenta al mesei si scaunelor); sipca de lemn de brad groasa de 20-25 mm si lata de 40-60 mm (pentru spatarul si sezutul scaunelor; ea poate fi inlocuita eventual, cu trunchiuri subtiri de arbori lasati cu coaja lor naturala); o placa de pal gros de 18 mm (eventual melaminata) de marimea tabliei (fata) mesei; suruburi pentru lemn; vopsea de ulei; prenandez; cuie.

Prelucrarea si montarea. Incepeti prin a stabili dimensiunile partilor componente ale intregului ansamblu. Cotele scrise in desene va pot fi un reper util dar, fireste, puteti adapta totul (respectand proportiile) la nevoie sau gustul dumneavoastra.

Trasati profilurile pieselor componente si apoi taiati cu ferastraul toate partile de lemn. Prelucrati-le astfel (cu dalta si ciocanul) incat toate capetele picioarelor mesei si bancilor sa le puteti introduce in adancimea riglelor-suport pe intreaga grosime a acestora. In momentul montarii, ungeti atat orificiile (date in riglele-suport) cat si capetele picioarelor care patrund in acestea cu prenandez sau alt adeziv plastic, rezistent la apa. Fixati imbinarile in mod suplimentar cu cate un cui batut din ambele parti (dreapta-stanga imbinarii).

Riglele pentru rezematorile si sezuturile bancilor le montati cu ajutorul suruburilor pentru lemn.

Tablia mesei (taiata dintr-o singura placa de pal) este recomandabil sa fie mobila, usor transportabila. Ea poate fi asezata, pur si simplu, pe scheletul celor patru picioare; datorita greutatii proprii va sta suficient de bine fixata, in schimb va usura mult efortul depus la transportarea mobilierului. In plus, tablia va avea astfel doua fete, care pot fi vopsite in culori diferite. Pe una din fete pot fi desenate campurile unui joc de sah sau terenul jocului de ping-pong etc. Daca doriti totusi s-a fixati mai bine, e suficient sa-i bateti pe suprafata de dedesubtcate o sipca subtire in dreapta si stanga, asezate astfel incat sa incastreze (cuprinda) marginile ramei scheletului (rigla dintre cele doua picioare).

Vopsiti mobilierul in doua culori vii, de pilda galben si portocaliu sau portocaliu si visiniu, care se reliefeaza placut pe verdele vegetatiei.

Mobila poate fi folosita deodata de un numar de pana la patru persoane asezate, dar la nevoie pot lua in jurul masei inca doua persoane (deci sase in total), care stau pe scaune separate, plasate la capetele mesei.