Interferente.ro Sanatate Ghid de prim ajutor Mobilizarea si transportul traumatizatilor pe targi

Miercuri, 15 Septembrie 2010 12:11

Mobilizarea traumatizatului

  

Transportul traumatizatilor pe targi

Pentru asezarea pacientului pe targa de lemn se cunosc minimum trei modalitati.

Una din variante ar fi prin asezarea targii langa victima, la comanda celui care fixeaza capul victimei, aceasta se intoarce lateral si un salvator va impinge targa sub pacient. Pentru a ne ajuta de aceasta metoda este nevoie de minimum patru salvatori. Unul din salvatori se aseaza la capul pacientului mentinandu-l in ax, ceilalti trei salvatori se vor aseza lateral de pacient astfel: un salvator se pozitoneaza in dreptul toracelui asezand o mana pe umarul victimei si cealalta mana la nivelul soldului, al doilea salvator se pozitioneaza in dreptul soldului asezand o mana la nivelul toracelui incrucisand mana lui cu cea a salvatorului asezat in dreptul toracelui. Cealalta mana o va aseza pe coapsa victimei. Cel de al treilea salvator se aseaza in dreptul picioarelor victimei.

 

O alta varianta consta din ridicarea pacientului de cei patru salvatori, ridicare efectuata la comanda celui care fixeaza capul victimei. Salvatorii isi vor introduce mainile sub pacient cu palma orientata in sus, ei fiind asezati la acelasi nivel descris mai sus.

Cea de-a treia varianta necesita de asemenea minimum patru persoane. Unul asezat la capul victimei, fixeaza coloana si comanda miscarile. Ceilalti se vor aseza calare peste victima si-l vor ridica din aceasta pozitie. Dupa ce este ridicat o alta persoana v-a impinge targa sub pacient.

 

 

Targa metalica are avantajul ca este format din doua piese ceea ce usureaza foarte mult folosirea lui. Se poate regla lungimea targii in functie de lungimea victimei. Pentru a utiliza targa este nevoie de asemenea de minimum trei persoane. Cel care sta la capul victimei si tine capul imobilizat v-a conduce operatiunea. Ceilalti salvatori vor intoarce victima lateral odata pe partea stg apoi pe partea dreapta, astfel incat sa se poate pozitiona targa sub pacient.

 

 
Targa vacuum este poate cea mai optima varianta de imobilizare ce se poate recomanda a se folosi pentru transportul pacientului traumatizat. Targa vacuum fiind de fapt o saltea din care se extrage aerul, ea poate fi modelata dupa forma corpului victimei. Acest lucru asigura o imobilizare suplimentara a coloanei cervicale, nepermitandu-i nici miscarea de lateralitate miscare care era totusi posibila prin simpla folosire doar a gulerului cervical.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: