Interferente.ro Descopera Misterele lumii Mokele mbembe un Yeti african

Sâmbătă, 07 Decembrie 2013 13:45

Mokele-mbembe - un Yeti african?

Cine nu a auzit, inca, de Yeti - “omul zapezilor”? A fost plasat si “vazut” mai ales in Himalaya, dar si in Pamir, Caucaz, Muntii Stancosi. La un moment dat, s-a vorbit tot mai insistenti si de un Yeti african. De fapt, de doi: un om al padurilor, misterioasa faptura primitiva, asemanatoare omului, care ar trai in jungla kenyana, si Mokele-mbembe, un monstru din “familia lui Nessie”, care s-ar gasi in jungla zaireza. Sa ne oprim asupra acestuia din urma, despre care exista date ceva mai concrete.

Desi este, se pare, cunoscut de multa vreme, fiind amintit de catre primii exploratori ai regiunii, pe baza legendelor locale, el si-a capatat o reputatie internationala, ca sa zicem asa, gratie unui om de stiinta american – Roy Mackal. Acesta reprezinta un caz tipic pentru oamenii de stiinta atrasi de … “monstri”. Nascut in Milwaukee si crescut la o ferma din statul Wisconsin, intra de copil in tainele stiintei, un unchi medic invatandu-i inca de la varsta de 8 ani sa manuiasca un microscop. Tainele lumii vii il vor atrage irezistibil. Dupa ce isi otine doctoratul in biochimie face o frumoasa cariera stiintifica, de zoolog la Universitatea din Chicago. Nimic nu parea sa-l abata de la drumul ales si urmat. Aceasta pana la varsta de 40 de ani cand, in anul 1965, aflat in vacanta la Londra este atat de intrigat de monstrul lui Loch Ness (“Nessie”) incat isi abandoneaza functia universitara si se angajeaza ca director al “Loch Ness Phenomena Investigation Bureau”, cautand creatura din lacul scotian mai bine de 5 ani! Afirma ca l-ar fi vazut, personal, in anul 1970. Reintors la Universitate va tine un curs de mistere zoologice.

10 ani mai tarziu porneste pe urmele lui Mokelembembe. In anul 1980 isi petrece o luna intreaga in mijlocul pigmeilor din jungla zaireza dintre raurile Oubagi si Sangha, o metoda, atat de simpla dar originala, de identificare a tipului de vietuitoare careia i-ar putea apartine sau cu care cel putin ar semana monstrul cautat. Aratandu-le pigmeilor picturi cu diferite animale, unele familiare lor (hipopotamul), altele nu (ursul negru american, de exemplu), acestia nu au reactionat. In momentul in care le-a prezentat insa imaginea unui brontozaur preistoric, toti au sarit in sus si au strigat “Mokele-mbembe! Mokele-mbembe! El traieste in apropiere.” In plus, ei i-au spus ca l-au vazut cu numai 2-3 saptamani mai inainte. In baza infromatiilor culese, Mackal a ajuns la concluzia ca este vorba de o reptila, un fel de dinozaur urias, avand marimea unui hipopotam, dar gatul si coada lungi. In anul urmator a organizat si a pornit intr-o expeditie, impreuna cu cativa oameni de stiinta si 10 pigmei, in regiunea mlastinoasa in care a fost semnalata prezenta lui Mokelembembe. Numai ca membrii expeditiei au disparut fara urma. Asa incat, nici pentru acest “monstru” n-a putut fi adusa dovada incontestabila a existentei sale. Doar daca nu cumva o fi reaparut, intre timp, Roy Mackal … 


Newer news items:
Older news items: