Interferente.ro Descopera Stiinta si tehnica Moleculele atomii si electronii

Marţi, 30 August 2016 00:04

Moleculele, atomii si electronii

moleculele atomii si electroniiSa vorbim despre infinitul mic, cel mai mic sistem solar, respectiv moleculele, atomii, electronii.

Un corp solid, lichid sau gazos se compune dintr-un numar imens de particule, car se numesc molecule. Dupa calculele fizicienilor, un centimetru cub de gaz (la 0º si sub presiunea normala contine 29.000.000.000.000.000.000 de molecule).

Molecula nu este insa ultima diviziune a materiei. Molecula a fost divizata si ea in parti mai mici, numite atomi. Reunindu-se o cantitate de atomi, diferiti se formeaza un corp compus: de exemplu, clorura de sodiu (sarea de bucatarie), care e compusa din clor si sodiu.

Fiecare atom poate fi impartit in elemente si mai mici. Aceste infinite mici ne apar ca un mic sistem solar cu planetele sale. Soarele central e inconjurat de mai multe corpuri foarte mici, numite electroni.

Un fenomen minunat este, desigur, invartirea cu o viteza considerabila a electronilor in jurul soarelui lor central. Fiecare electron, atom sau molecula e intr-o perpetua agitatie.

Intr-un balcon, continand oxigen la 0º, fiecare molecula se deplaseaza cu o viteza de 425 m pe secunda. Moleculele oxigenului din acest balon se ciocnesc intre ele mereu si cad in toate directiile, ca si cand ar fi un vartej continuu. Aceasta agitatie moleculara se poate face vizibila ochilor nostri prin experienta urmatoare:

· Asezati sub obiectivul unui microscop o picatura de apa in care ati depus, cu ajutorul unui ac, putina cerneala, foarte diluata. Imediat veti observa un dans nebunesc al particelelor de negru de fum, aflate in suspensie in acest lichid. Moleculele nu sunt observabile, dar agitatia pricinuita de ciocnirea acestor molecule se observa foarte bine. Aceasta miscare se numeste miscarea borowniana (de la numele lui Brown, un savant englez, care, cel dintai, in anul 1827, a scos in evidenta aceasta agitatie extraordinara a moleculelor). S-a dovedit apoi ca moleculele, atomii si electronii se supun unor legi numeroase, dintre care unele sunt inca fara explicatie.


Newer news items:
Older news items: