Luni, 20 August 2012 21:42

Moscheea Albastra

 

Moscheea imperiala Sultanahmet, cunoscuta in toata lumea ca Moscheea Albastra din Istanbul, este frumoasa si impresionata prin marime, fiind moscheea nationala a Turciei.

 

Istoric, denumire si arhitectura

Ridicata la inceputul secolului al XVII-lea, Moscheea Albastra este considerata ultima mare cladire apartinand ca stil arhitectural clasicismului otoman. Moscheea Albastra a fost construita intre anii 1609-1616, in timpul domniei sultanului Ahmed I. Vezi care este istoricul acestei moschei ...

Denumirea ei s-a facut datorita celor aproximativ 21.000 de panouri interioare de faianta, in majoritate de culoare bleu (faianta albastra Iznik), care au fost folosite la construirea sa, la exterior nefiind nimic albastru. Placile de faianta “Iznik” din secolul al XVI-lea contin flori, copaci si motive abstracte. Aflati mai multe informatii privind arhitectura la interior si exterior pentru Moschee Albastra din Istanbul, Turcia. 

 

Obiectiv turistic

Moscheea Albastra este unul din obiectivele turistice cele mai vizitate din Turcia, din Istanbul Turcia. Este unul dintre obiectivele turistice obligatorii in Istanbul.

Celebra moschee a fost construita pe locul fostului Palat Imperial al Constantinopolului. Asezata langa Sfanta Sofia, modelul sau bizantin, Moscheea Albastra este unica in Turcia, este o imagine simbol a orasului Istanbul. Aceasta e singura moschee din oras cu 6 minarete. Minaretele ii confera unicitate si au constituit subiect de controversa la vremea construirii ei (intre anii 1609-1616, in timpul domniei sultanului Ahmed I). Se pare ca Sultan Ahmet Camii care a poruncit inaltarea sa, a cerut minarete de aur.

O moschee cu sase minarete era considerata sacrilegiu, deoarece rivaliza cu Marea Moschee de la Mecca, din Tara Sfanta. Cascadele de cupole si semicupole se revarsa printre ele si uimesc prin simetrie si perfectiune.

 

Adresa:
Sultan Ahmet Mh., 34122 Istanbul, Turcia

Centrul istoric, Sultanahmet, Istanbul, Turcia

Hipodrom, Sultanahmet

statia de tramvai Sultanahmet

Telefon: +90.212.518.1319 sau +90.212.518.1330

- este situata langa Hagia Sofia

GPS 41.00553,28.976827

 

Intrare:

Daca vreti sa mergeti sa vizitati Moscheea Albastra trebuie sa stiti ca intrarea vizitatorilor se face pe poarta de nord. Principala intrare din partea de vest este foarte frumos decorata dar, deoarece se vrea sa se pastreze spiritul sau sacru, vizitatorii sunt rugati sa foloseasca intrarea din nord, dinspre Hipodrom.

 

Orar:
Moscheea Albastra este deschisa in fiecare zi intre orele 9.00-18.00. Nu uitati insa ca, zilnic, accesul este restrictionat in timpul programului de rugaciune, in special la pranz si vinerea.

 

Preturi:
Intrarea in Moscheea Albastra este gratuita. Intrarea este libera, venitul realizandu-se din vanzarea produselor din magazinele aflate in jurul ei. Muzeul are un mic tarif de intrare.

 

Obiceiuri:

Pentru a intra in interiorul moscheei trebuie sa va descaltati. La intrare sunt distribuite pungi de plastic pentru incaltari. Femeile trebuie sa poarte rochii decente si, de asemenea, trebuie sa isi acopere capul. Daca nu aveti asa ceva cu voi, nicio problema, sunt distribuite voaluri atunci cand oficialii moscheei considera ca este necesar.

 

Program:

In timpul verii, in fiecare seara, de la ora 21:00, la Moscheea Albastra se desfasoara spectacole de lumini si prezentari istorice narative. Comentariile sunt oferite in limbile turca, engleza, franceza si germana, in functie de seara.

 

Poze si imagini

Iata cateva poze si imagini cu Moscheea Albastra din Istanbul, Turcia.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: