Interferente.ro Lifestyle Retete Mucenici fierti

Sâmbătă, 09 Martie 2013 08:39

Mucenici fierti

 

Pe 9 martie sunt sarbatoriti cei 40 de Mucenici ucisi in Sevastia. Acestia au trait in vremea imparatului Licinius (308-324), mare prigonitor al crestinilor, fiind soldati crestini ce faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Exista numeroase obiceiuri legate de aceasta Sarbatoare, printre care si prepararea mucenicilor sau sfintisorilor sau macenicilor, 40 la numar. Iata o reteta de mucenici fierti. Pofta buna!

 

Ingrediente pentru aluat:
250 gr faina
½ cana cu apa calduta
sare


Ingrediente pentru sirop:

apa
sare
coaja rasa de la o lamaie
zahar

 

Mod de preparare:

Se face coca din faina, apa si sare. Se framanta bine si se modeleaza mucenicii. Din coca se fac snururi lungi si subtiri, dupa care cerculete mici si apoi opturi. Mucenicii se lasa o bucata de vreme la uscat, pe masa presarata cu faina. Peste mucenici se presara faina.

Dupa uscare, mucenicii se trec prin sita - sa cada faina de pe ei, apoi se pun la fiert. Mucenicii se pun in apa abia dupa ce aceasta a dat in clocot.

E important sa punem la fiert apa cu sarea. De asemenea, e important sa se ia spuma care se formeaza inevitabil de la faina ramasa pe unii dintre mucenici.

Dupa ce se ia spuma, se rade coaja de la o lamaie si abia dupa ce mucenicii incep sa fiarba se adauga zaharul.

Mucenicii sunt fierti atunci cand se ridica la suprafata. Se pot servi cu miez de nuca si cu praf de scortisoara. Pofta buna!

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: