Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Mucenicii de 9 martie traditii credinte obiceiuri si superstitii

Miercuri, 06 Martie 2013 13:15

Mucenicii de 9 martie

traditii, credinte, obiceiuri si superstitii

           

Potrivit calendarului crestin ortodox, pe 9 martie sunt omagiati cei 40 de Sfinti Mucenici din Sevastia. Legenda celor 40 de Sfinti Mucenici din Sevastia este inchinata credintei supreme, pentru care acestia s-au sacrificat si au indurat chinuri cumplite in numele dragostei purtate lui Iisus Hristos. Ei au fost intemnitati, loviti cu pietre, tinuti in apa ca gheata, schingiuiti si arsi pentru a se lepada de crestinism, lucru pe care l-au refuzat cu demnitate. Numele celor 40 de martiri ai credintei crestine sunt: Aetie, Acachie, Aghie, Aglaie, Alexandru, Atanasie, Candid, Chiril, Chirion, Claudie, Dometian, Domnos, Ecdit, Eutihie, Evnichie, Filoctimon, Flavie, Gaie, Gorgonie, Hudion, Ieraclie, Ilie, Ilian, Ioan, Isihie, Leontie, Lisimah, Meliton, Nicolae, Prisc, Sacherdon, Severian, Sisinie, Smaragd, Teodul, Teofil, Valerie, Valent, Vivian, Xantie. Sa discutam insa de traditii, credinte, obiceiuri si superstitii de 9 martie - mucenicii.

 

Potrivit credintei populare, in aceasta zi a sfintilor 40 de mucenici se deschid mormintele si portile Raiului. Astfel, pe 9 martie, batranii rostesc descantece, copiii danseaza peste foc, iar pamantul se loveste cu bete pentru a scoate caldura, in timp ce flacaii bat tobele in sate. 

Batranii obisnuiesc sa curete gospodaria si ard gunoaiele cu foc adus din casa, pentru a aduce caldura si afara.  

Aratorii trag prima brazda, iar inaintea plugului se arunca un ou fiert pentru ca roadele sa fie imbelsugate. 

 

In semn de respect, gospodinele pregatesc colaci in forma cifrei opt, numiti in functie de zona, mucenici, sfinti, bradosi, macinici sau mosi de martisor.

Mucenicii marcau in calendarul traditional folcloric inceputul noului an agrar si erau considerati in cultura populara drept spirite ale mosilor si stramosilor, existand obiceiul de a se face pomana de 9 martie. In mod special, pentru aceasta zi se gatesc mucenicii, acei colacei din aluat dospit in forma cifrei opt sau avand asemanarea unei albine, om sau porumbel. Deliciul mucenicilor este dat de faptul ca sunt unsi cu miere si tavaliti in nuca macinata.


Colacii sunt pregatiti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca, dar reteta si aspectul difera de la o regiune la alta:

·        In Moldova, acestia au forma de opt, sunt unsi cu miere si nuca si se dau de pomana, pentru a rodi graul, iar oamenilor sa le mearga bine tot anul.

·        In Dobrogea, au aceeasi forma, doar ca sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, scortisoara si nuca.

·        In zona Munteniei, se numesc bradosi, iar gospodinele prepara un mucenic mare in memoria celor adormiti.

·        In Banat, femeile trebuie sa se duca la o apa curgatoare curata si sa faca pomeni.

 

Cei ce dau de pomana mucenici in ziua de 9 martie vor fi feriti de boli si suparari si vor avea o soarta prielnica tot anul.

Daca va tuna inainte de ziua Mucenicilor, vom avea parte de o vara ploioasa si nu foarte bogata. In schimb, daca va tuna chiar pe 9 martie, vara se anunta calduroasa si imbelsugata.

Daca ploua de Mucenici va ploua si in ziua de Paste. De asemenea, se spune ca vremea din ziua de 9 martie se va repeta timp de 40 zile consecutiv.

Cine va planta rasaduri in gradina in aceasta zi, inainte de rasaritul soarelui, acestea vor rodi de 40 ori mai mult.

Exista credinta ca cine nu tine sarbatoarea de Mucenici va fi bolnav vreme de 40 de zile.
Apa din zapada de Mucenici era considerata ca un leac eficace pentru durerile de ochi si de cap.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: