Interferente.ro Descopera Istorie Muzeul memorial Auschwitz Birkenau dincolo de poarta iadului

Miercuri, 03 Septembrie 2014 01:58

Muzeul memorial Auschwitz-Birkenau - dincolo de poarta iadului

Muzeul memorial Auschwitz Birkenau dincolo de poarta iaduluiIn 1940, Germania incepea construirea mai multor lagare pe teritoriul Poloniei. Auschwitz sau Auschwitz-Birkenau este numele celui mai mare complex de lagare de concentrare si exterminare, ridicat in zona de nazisti. Se estimeaza ca aici au fost executati peste un milion de prizonieri, aproximativ 90% dintre victime fiind evrei. In prezent, locul unde s-au petrecut cele mai crunte atrocitati din istoria omenirii a devenit muzeu comemorativ. Vizitatorii se deplaseaza in liniste prin camere terorii, inmarmuriti, parca, de ororile savarsite aici.

Auschwitz este, de fapt, denumirea data de germani orasului din apropiere – Oswiecim, situat la aproximativ 60 km vest de Cracovia, in sudul Poloniei. Se poate ajunge aici cu trenul sau cu autobuzele, avantajul fiind ca acestea din urma te lasa chiar la poarta muzeului.

Intrarea este gratuita, dar recomandat ar fi sa platesti un ghid autorizat, pentru a obtine informatii detaliate si pentru a primi raspunsuri la intrebarile care te vor urmari cu siguranta. Ghizii vorbesc croata, ceha, germana, engleza, franceza, ebraica, maghiara, italiana, japoneza, spaniola, poloneza, rusa, sarba, slovaca, spaniola si suedeza.

Intre Auschwitz si Birkenau sunt 3 km, distanta ce poate fi parcursa cu un autobuz care circula gratuit pentru turisti. De la Birkenau, ultima cursa revine la Auschwitz la ora 16. muzeul este deschis sapte zile pe saptamana, programul de vizitare fiind diferit in functie de perioada in care te nimeresti pe acolo.

Lagarul este inconjurat de un sistem de 1-2 randuri de sarma ghimpata, gardul fiind electrificat. Din loc in loc apar turnuri de supraveghere din lemn, de peste 5 m inaltime, plasate la colturile lagarelor, dar eistau si turnuri intermediare.

La Birkenau se pot observa obiective antiaeriene, care puteau fi folosite si in cazul unor evadari. In lagar existau bazine de purificare a apei, dar prizonierii nu aveau acces la ele.

La capatul liniei pe care trenurile aduceau miile de evrei, exista astazi un spatiu special amenajat pentru comemorarea victimelor Holocaustului, in apropierea locului unde se aflau in acele vremuri doua crematorii distruse de nazisti, care nu au fost reconstituite tocmai pentru a dovedi incercarile acestora de a sterge ororile savarsite.

Inainte de a vizita expozitia si diversele blocuri in care au stat prizonierii si soldatii germani, poti urmari un documentar introductiv, reprezentand un fragment din materialele filmate de Armata Rosie. In acest film este mentionat faptul ca lagarul a avut la origine 3 parti, dintre care, in prezent, doar doua sunt deschise publicului larg, cea de-a treia fiind complet distrusa, la Muzeul Auschwitz-Birkenau vin oameni din intreaga lume. Administratorii asigura conditii deosebite vizitatorilor, chiar si locuri de cazare. In unele blocuri sunt sali special amenajate pentru profesorii care doresc sa isi sustina aici orele de curs. In alte cladiri sunt adunate obiecte care au apartinut prizonierilor, devenite piese se inventar. Multe dintre constructiile care pot fi vizitate au fost refacute pentru a reda cat mai fidel atmosfera instaurata aici in timpul celul de al doilea razboi mondial.

Colectiile expuse includ peste 80.000 de perechi de pantofi apartinand cetatenilor deportati, aproximatic 3.800 de valize, ochelari, imbracaminte etc. Arhivele contin un numar impresionant de fotografii, documente din lagar, mii de scrisori, diverse registre, circa 800.000 de microfilme, peste 2.000 de inregistrari audio, cel putin 1.000 de casete video etc.

Pot fi admirate si colectii deosebite, cuprinzand picturi, portrete in creion sau culoare, sculpturi, diferite obiecte realizate de cei inchisi aici, in timpul prizonieratului sau dupa eliberare, marturii ale atrocitatilor savarsite, o parte din viata sufletelor ce au trait acele clipe de umilinta, durere, tristete si nefericire. Sunt expuse si numeroase documente oficiale ale nazistilor, fotografii din timpul evenimentelor sau surprinse dupa eliberarea prozonierilor, dar si imagini sau dosare secrete ale ofiterilor SS. Peste 3000 de fise prezinta informatii despre prizonieri (adresa, date referitoare la familiile acestora etc.). Interesant este faptul ca, studiind cauza decesului, in cazul multor prizonieri sunt trecute urmatoarele afectiuni: pneumonie, tuberculoza si boli de inima.