Interferente.ro Turism Obiective turistice Muzeul Metropolitan din New York

Vineri, 24 Ianuarie 2014 13:04

Muzeul Metropolitan din New York

Muzeul Metropolitan din New YorkPe o lungime de cateva sute de metri, pe faimoasa Fifth Avenue, se insira o serie de mari si interesante muzee, ce alcatuiesc o zona deosebit de pitoreasca si atractiva. Muzeul orasului New York, El Musco del Bario (al civilizatiei hispano-americane), Muzeul Evreiesc, Muzeul Guggenheim, Colectia de Arta Frick’s, Muzeul de Bijuterii, Muzeul Metropolitan, toate sunt presarate de o parte si de alta a Fifth Avenue, pe o portiune inspirat denumita «Museum’s Mile». Aceasta este inima culturala a orasului, la fel cum Districtul Financiar din jurul inghesuitei Wall Street este minea sa, iar Broadway – polul artistic si de divertisment.

Lumea miraculoasa a artei

Asadar, ne aflam in cartierul primilor imigranti evrei in New York: Upper East Side. Poate nu intamplator aici au fost create premisele fondarii colectiei si institutiei Muzeului Metropolitan. Incepand din 1870 si pana in prezent, au fost adunate cu pasiune si eforturi financiare peste 2 milioane de opere de arta, constituind una dintre cele mai mari si mai respectate institutii culturale de pe mapamond. Incaperile cladirii si anexelor sale sunt  proiectate in stil clasic sau neoclasic, dezvaluind privirilor avide impresionante capodopere ale culturii universale, mostre superve de talent, ratiune si maiestrie umana. Daca Muzeul American de Istorie Naturala ne-a edificat asupra coplesitoarei perfectiuni a naturii, aici, la «The Met», cum i se spune in limbajul localnicilor Muzeului Metropolitan, omul dovedeste ca el insusi poate fi la fel de creator si poate realiza lucruri minunate.

Mii si mii de vizitatori trec zilnic pragul acestui fascinant muzeu, pentru a patrunde intr-o lume a miracolului artistic. Cei care ajung in holul central sunt indemnati sa-si procure pliante si brosuri, sa intre in magazinul de suveniruri, dar mai ales sa-si cumpere bilete. Odata cu achizitia tichetului de intrare, vizitatorului i se inmaneaza o insigna si este sfatuit sa o poarte, pentru a nu fi verificat la intrarea in fiecare incapere. Poate sa para suprinzator, dar paza obiectelor de arta si protejarea acestora de eventualele stricaciuni pare superficiala. Poti sa te apropii si chiar sa atingi panze, schite, sculpturi, fara ca cineva sa observe, desi exista supraveghetori in fiecare incapere.

Pictori celebri si creatiile lor

Pentru ca timpul este intotdeauna prea scurt cand doresti sa vizitezi un asemenea muzeu, ajungi sa alegi un traseu cat mai simplu si in acelasi timp sa poti savura cat mai multe si mai valoroase piese.

In luminoasa Galerie de Arta Greaca si Romana poti admira obiecte de cult, obiecte decorative, arme, unelte si podoabe apartinand civilizatiilor mediteraneene antice. Totul e aranjat cu grija si pe categorii utilitare. Gratioase statui de marmura, infatisand devinitati sau eroiai mitologiei, vase din ceramica, amintind de gloria apusa a Mieenei si Cretei, monede de bronz si armuri de toate felurile ce aduceau in prezent memoria organizarii financiare si a activitatilor razboinice ale timpurilor stravechi.

In curtea interioara, acoperita si deosebit de vesela, patrunzi parca intr-un alt timp si vezi statui europene, in stil clasic, ce parca te privesc si priveghesc cu ochii incremeniti la palmierii si fantanile arteziene din preajma lor. E un loc extrem de placut, odihnitor, iar daca ai obosit, iti poti trage rasuflarea – te asteapta banci, mese si scaune pentru a lua pranzul. De aici incepe o adevarata nebunie de colectii si opere de arta. Din Curtea Caroll si Milton Petric poti intra intr-o salba de galerii si poti admira colectia de arta Robert Lehmann. Aceasta colectie privata este extraordinara prin valoarea pieselor sale. Din cele aproximativ 3000 de opere de arta cate au fost donate, in 1969, de Fundatia Lehmann, multe sunt expuse acum admiratiei iubitorilor de frumos. Poti admira, de exemplu, «Printesa de Broglie» de Renoir - renumita panza a pictorului vietii mondene franceze din secolul al XIX-lea, «Bunavestire» a lui Sandro Botticelli, «Diana si Aeteon» a lui Camille Corot, «Promenada printre maslini» a lui Henri Matisse, «Cina cea de taina» a lui Rembrandt, «Drumul spre Eden» a lui Vincent van Gogh, s.a.m.d.

Infricosatoarea galerie de arta medievala

Poti admira, de asemenea, Sala Armurilor, apoi Galeria de Arta Medievala. Daca in prima incapere impresionante sunt echipamentele incredibil de grele si de sofisticate ale cavalerilor cruciati sau teutoni, in cea din urma parca iti ingheata sufletul. Parca doar privirile calde ale statuilor de Madone mai lumineaza intunericul din Galeria de Arta Medievala. Vitralii spectaculoase, obiecte de cult crestine, evanghelii, cruci batute cu diamante nu pot aluneca teroarea uneltelor de tortura ale Inchizitiei, mizeria din viata taranilor si spaima in fata primejdiei pagane.

Originala «originalitate» americana

La etaj vei da de culoare si magie cu ajutorul picturii europene. Aici, in nenumarate sali, sunt expuse panze exceptionale. Alegand o ordine cronologica, te intalnesti cu pictorii florinteni ai secolului al XIII-lea, apoi cu venetianul Tititan, cu Rafael Sanzio si Caravaggio. Spaniolii sunt si ei bine reprezentati prin Zurbaran, Velasquez, Goya, apoi urmeaza scoala germana: Durer si Holbein cel Tanar, Pictura flamanda, calda si sincera, socanta uneori, cu pictori celebri, precum Van Eyck, Pieter Brueghel cel Batran, Rubens, Van Dyck, Rembrandt, apoi firesc continuata de impresionistii si expresionistii francezi, cu panzele lor delicate: Degas, Gauguin, Renoir, Monet, Matisse, Manet, Rousseau Vamesul, Seurat. Genialul Vincent van Gogh este si el prezent la intalnirea de peste ani, cu minunatele-i portrete de flori. Este greu de inchipuit sufleteasca generata intr-un astfel de peregrinaj este si mai greu de uitat.

Interesante sunt si Colectia de Instrumente Muzicale, Galeriile de Arta Egipteana (unde a fost adus un intreg templu – Templul Dendur), Coelctiile de Arta din Asia si Oceania (cu impresionantele pirogi pilineziene, statuile din lemn si tesaturile deosebit de maiestre). Poti lua contact si cu arta  nord-americana, mai greu de cunoscut din Europa. Pentru europeni poate parea nostim, insa pentru americani sunt absolut fascinante colectiile de carti cu fotografii, in special cele care reprezinta jucatori de baseball. Alaturi pentru admiratia pentru sport si film, arta nord-americana reprezentativa consta fie in obiecte de origine amerindiana, fie in preluari si adaptari din cultura britanica si franceza. Oricum, «originalitatea» americana este un melanj, adeseori foarte reusit, dintre culturile numeroase care s-au intrepatruns pe teritoriul Americii.


Newer news items:
Older news items: