Interferente.ro Descopera Geografie Nautilus si investigarea Oceanul Planetar

Vineri, 14 Iunie 2013 05:29

“Nautilus” si investigarea Oceanul Planetar

Construit de Institutul francez de cercetari pentru exploatarea marilor (IFREMER) si pilotat de Georges Arnoux, electronist, un fost tovaras al comandantului Cousteau, submarinul de buzunar Nautilus este, dupa cum afirma constructorii sai, “cea mai performanta unealta de cercetare din lume”, care poate prospecta 97 la suta din suprafata fundurilor oceanice, restul de 3 la suta gasindu-se la peste 6.000 metri adancime, cota maxima la care poate cobori Nautilus.

 

Daca predecesorul sau, submarinul Cyana, seamana cu o farfurie zburatoare, noua nava are aspectul unei … lacuste galbene. Gigantica “insecta” cantareste 18 tone si are lungimea de 8 m. Cabina echipajului, aflata in fata, este realizata intr-un aliaj de titan testat in spatiu. Are 5 m² (pentru un echipaj de 3 persoane) si este capabila sa reziste la formidabila presiune de 600 de atmosfere (aproximativ 600 kg pe cm²).

Lui Nautilus ii sunt necesare 90 de minute spre a cobori la cota maxima, putand strabate 30 km pe fundul oceanului, autonomia lui de securitate fiind de 5 zile.


Newer news items:
Older news items: