Interferente.ro Cultura Pictura Nazuinta spre culoare

Vineri, 10 Aprilie 2015 03:55

Nazuinta spre culoare

Nazuinta spre culoareRareori in pictura poate sa apara o opera de arta in negru si alb. Unele lucrari ale lui Polidoro Caldara ne ofera exemple, ca si graurile in arama ori plansele litografiate. Genurile acestea sunt demne de pretuire, in masura in care se ocupa de unele forme si atitudini, numai ca au ceva putin placut petru ochi, intrucat apar doar printr-o abstractizare fortata.

Cand artistul se lasa in voia sentimentului sau, imediat ceva colorat tine sa se manifeste. De indata ce negrul aluneca in albastrui, apare o provocare a galbenului, pe care apoi artistul il distribuie instinctiv, plansandu-l in parte, in forma pura, in lumini si, in parte, inrosit si murdarit cu brun, in refleze, pentru inviorarea ansamblului – asa cum i se pare mai nimerit.

Toate genurile de camaieu sau de culoare in culoare se reduc, pana la urma, tot la aplicarea unui contrast provocat sau a unui efect cromatic oarecare. Astfel, Polidor a introdus in frescele sale in negru si alb, un vas galben ori ceva asemanator.

Intr-adevar, oamenii au nazuit totdeauna, in mod instinctiv, in arta, spre culoare. Este destul sa observam zilnic felul in care amatorii de desen se ridica de la tus sau de la creta neagra pe hartie alba la hartie colorata. Folosesc, pe urma, diferite feluri de creta si in cele din urma, trec la pastel. S-au vazut, in epoca noastra, chipuri desenate cu creionul de argint, inviorate cu niste obraji rosii si imbracate in vesminte colorate, ba chiar si niste siluete in unigorme pestrite. Paolo Euccello a pictat peisaje colorate in preajma unor figuri necolorate.

Nici sculptura anticilor nu a putut rezista acestui imbold. Egiptenii isi vopseau basoreliefurile. Statuilor li se puneau ochi de pietre colorate. Capetelor si extremitatilor de marmura li se adaugau imbracaminti de porfit – asa cum pentru frantura busturilor acceptau zgura de calcar multicolora. Iezuitii nu au scapat ocazia sa-l compuna in acest mod pe Sfantul Alousius al lor de la Roma, iar sculptura cea mai recenta face sa se distinga carnea de imbracaminte printr-o vopsea.