Interferente.ro Descopera Natura Nehemiah Grew fondatorul anatomiei plantelor

Sâmbătă, 17 Octombrie 2015 15:34

Nehemiah Grew - fondatorul anatomiei plantelor

Nehemiah Grew fondatorul anatomiei plantelorNehemiah Grew este un mare naturist englez. Acesta s-a nascut in anul 1628 la Warwickshire si a murit la Londra in anul 1711.

Studiaza medicina la Cambridge si Leiden si dupa termnarea studiilor se stabilieste ca medic la Londra. In anul 1677, datorita meritelor sale stiintifice, devine secretarul Societatii regale din Londra.

Naturist pasionat s-a preocupat toata viata de structura plantelor si a partilor lor componente, iar impreuna cu colaboratorul sau, marele naturalist M. Malpighi pune bazele anatomiei plantelor.

Lucrarea sa principala este intitulata Anatomia plantelor”, aparuta in Anglia in anul 1682. ea cuprinde o vasta contributie originala in acest domeniu al biologiei vegetale. El descrie aici numeroase organe ale plantei, vasele conductoare, stomatele, diferitele tipuri de tesuturi vegetale etc.

N. Grew se numara printre primii anatomisti vegetali care au inteles ca bobita de polen reprezinta elementul sexual masculin la plante, sustinand si argumentand existenta sezualitatii in lumea vegetala.

Se crede ca Grew nu a ajuns singur la aceasta idee, ci in urma sugestiilor date de un alt savant englez – Millington.

In descrierile prezentate in lucrarile sale el ne demonstreaza ca nu intelegea si nu putea sa explice pe deplin rolul diferitelor parti componente ale florii, stabilind analogii cu lumea animala, asemanand anterele cu testiculele, polenul cu samanta animalelor, iar stilul cu penisul animalelor.

Ca si numerosi naturalisti ai timpului sau, N. Grew a fost un deist convins, care pleca de la ideea ca Dumnezeu a creat plantele si animalele, dand explicatii formale, fanteziste si mecaniniste diverselor procese pe care le observa in natura.

Cu toate greselile comise in ideile si conceptia sa, N. Grew ramane pentru istoria biologiei intemeietorul anatomiei plantelor si descoperitorul tesuturilor.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: