Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Obiceiuri de iarna din Tara Oltului

Sâmbătă, 17 Decembrie 2016 00:13

Obiceiuri de iarna din Tara Oltului

In Tara Oltului … Intr-un sat vechi, unde erau odata “boieri” si “iobagi” … La poalele muntilor Fagarasului … Aici se strang colindatorii din ulita mare. Sunt copii si merg cu icoana sa colinde. Zapada a acoperit mana Preacuratei si piciorusele blandului sau Fiu … Micutii isi sufla-n pumni sa-i mai dezghete, sa trantesc in zapada, se bat cu Bulgari, unul plange ca i-a intrat zapada prin camasuta, altul rade, un altul mesteca un colac din desaga … Au fost la parintele Jurcovan, la doamna preotului mort Fagarasanu, la notar, la primarul Poporad si la cati altii … Pe la Mola Trambitasiu se intalnesc cu cei cu streaua … Sunt mai putini si mai mari. Si unii si altii se uita cu desagele celorlalti.

Tie-ti mai incape, mai Dumitre?

Ia uite la Vione. Are straita plina si tot mai cere!

Hai la badea Ghica lui Iacob sa ne umplem si noi straitele …

Pornira. Steaua s-a udat de tot de fulgii apatosi de zapada. Hartia spanzura desfacuta. Pozele de la targ au cazut. Doar clopotul mai suna intruna, ca la o oaie ratacita de tarla … Au ajuns! … Isi scot caciulile, se indreapta spre rasarit, al icoana si canta cantecul stelei … Straita se imple, bucuria creste si … la drum ca satu-i mare si seara aproape.

De la colindat, obositi, se intorc pe la casele lor Irozii … Cainii latra speriati de aceste aratari de pe alte taramuri.

S-a-nnoptat. Vin feciorii cu zaureala … Unul mai priceput ii capitanul. Merg mai intai la preot. Cum vad fereastra luminata, incep sa faca larma, sa dea chiote, sac ante lautarii. Apoi se apropie de fereastra si incep sa colinde:

O ce jale-a maicilor

Din taierea pruncilor!

S-am gandit far’ de folos

Pe Ristos nu l-au taiatm

Domnul Sfant l-au apparat

Si l-au dus la Egipie

Sa-l aseze pe-o mosie.

Tuturor cu veselie

Si noua cu bucurie.

sau:

Maine-ntru cele-nalte

Toate stelele-n sum salte

Salte ceriul si pamantul

Intru cei de sus marire

La oameni buna voire

Pe pamant sa fie pace

La minunea ce s-or face.

La nasterea lui Hristos

Toate s-amplinit frumos.

Si de acum pan’ la vecie

Mila Domnului sa fie.

(culese de M. Pop)

Si-apoi striga celor din casa: “Ramai gazda sanatoasa. La multi ani cu cinste si cu omenie!”

De la preot merg la invatator si la altii, luand intai pe cei mari la rand. Daca nu sunt poftiti numaidecat in casa, dup ace au ispravit de colindat la fereastra, flacaii se aduna in curte si joaca si striga pana cand i se face darul. Dupa ce ciocnesc pahare si iau o gustare trec in alta parte urand, la plecare, multi ani gazdelor.

Haideti la Anuta lui Sofonea … Acolo-i de noi!

Anuta e fata lui Iacob Sofonea. E subtirica frumoasa si cu ceva pamant … Au ajuns cu zauritul si la ea. Ce joc se-tinde in curte! Ce chiote, ce strigaturi! Si “al cu clarinetul” ii zice de zor. Dar apoi ce masa si ce bauturica buna. I-au pus gand rau fetii: la anul sa o marite …

Mai inainte de vreme, de Craciun colindatorii umblau si cu Borita, cum era Brezaia in alte parti. Cel care facea pe capra apuca cu botul pe trecatori si le cerea bani. Banii ii lua cu … gura, si tot pe gura ii dadea la crasma!

Octavian S. Muresanu


Related news items:
Newer news items:
Older news items: