Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Obiceiuri traditii datini si superstitii de Sfanta Maria Mica

Sâmbătă, 08 Septembrie 2012 12:44

Obiceiuri, traditii, datini si superstitii de Sfanta Maria Mica

 

Pe 8 septembrie, crestinii sarbatoresc Sfanta Maria Mica sau Nasterea Maicii Domnului, una din cele mai mari sarbatori. De aceasta sarbatoare sunt legate multe obiceiuri, traditii, datini si superstitii.

 

Sfanta Maria Mica - Sarbatoarea Nasterea Maicii Domnului reprezinta, conform credintei populare, hotarul dintre vara si toamna, mai exact sfarsitul verii si inceputul toamnei. Se zice ca dupa Sfanta Marie Mica vremea incepe sa se strice, devine mai capricioasa si mai racoroasa, cum se intampla in fiecare toamna lasata de la Dumnezeu.

 

De acum incep muncile agricole de toamna, iar in multe zone ale tarii se organizeaza targuri si iarmaroace, insotite de voie buna, cantari si petreceri campenesti. De astazi, se pot culege strugurii din vii, se pot bate nucii, se poate incepe semanarea cerealelor de toamna, etc. Tot praznicului de astazi i se mai atribuie un alt obicei agrar: jupuirea cojii de pe trunchiul ulmilor, urmand ca fibrele copacului sa fie pastrate pentru legarea vitei de vie, in primavara.

 

Se zice ca, daca in aceasta zi de sarbatoare infloresc perii si merii, o toamna lunga si frumoasa se anunta. Daca, in schimb, ploua in ziua Nasterii Maicii Domnului, se prevede o toamna ploioasa si friguroasa.

 

8 septembrie - Sfanta Marie Mica este ziua in care unele pasari se pregatesc pentru calatoria in tarile calde, iar insectele si reptilele se retrag in pamant.

 

Conform credintei populare, din  aceasta zi, plantele nu mai sunt bune de leac - ele isi pierd puterile tamaduitoare.

 

Aceasta zi a Nasterii Maicii Domnului - Sfanta Marie Mica trebuie cinstita cu bucurie si tinuta de catre toata lumea. In aceasta zi sfanta, nu este bine sa lucrezi sau sa faci treburi gospodaresti. Din ajunul sarbatorii, gospodinele nu trebuie sa aprinda focul in vatra in urmatoarele doua zile, pentru a alunga ghinionul si boala.

 

In aceasta zi de sarbatoare este dezlegare la peste, este bine sa consumi peste. Astfel, gospodinele pot pregati, dupa retete traditionale, bucate gustoase pe baza de peste.

 

Mai exista si superstitia romaneasca conform careia cei care mananca gatit la foc in aceste zile au sansa de a atrage asupra lor boli care ii pocesc. Se aprinde in schimb candela, in dreptul icoanei Maicii Domnului, si se lasa sa arda pe tot parcursul sarbatorii. Casa in care arde candela de Nasterea Maicii Domnului este o casa binecuvantata. In aceasta casa este buna intelegere si armonie, casa fiind ferita de foc, vant, grindina si alte nenorociri. 

 

Se zice ca e bine sa mergi in ziua de sarbatoare la biserica si sa te rogi din tot sufletul, precum au facut-o Ioachim si Ana. Maica Domnului este ocrotitoarea fecioarelor, a mamelor, a femeilor nemaritate, a femeilor care isi doresc un copil si a femeilor insarcinate, o prezenta feminina menita sa aline suferintele si necazurile feminine. Trebuie sa te rogi Fecioarei Marii si Sfintilor Ioachim si Ana. Daca inalti o rugaciune curata la biserica in aceasta zi, Maica Domnului va mijloci in fata lui Dumnezeu pentru tine pentru o nastere usoara, pentru dezlegarea pantecelui sau pentru grabirea casatoriei.

 

Nasterea Maicii Domnului reprezinta si un prilej de cinstire a memoriei celor dragi trecuti pe lumea cealalta. Azi se impart struguri si prune de sufletul mortilor, pentru ca acestora sa li se ierte pacatele si sa primeasca si ei din roadele toamnei pe lumea cealalta.

 

Conform unei datini din batrani, in aceasta zi usa casei trebuie tinuta deschisa pentru a o primi cum se cuvine pe Maica Domnului. In casa in care va intra, Maica Domnului va aduce binecuvantare si alinare.

 

In aceasta zi, conform unei alte superstitii populare, este interzis sa iti tunzi parul si sa il arunci, la fel cum este interzis si sa mergi inapoi deoarece daca nu respecti intocmai aceste datini, dracul va rade, iar Maica Domnului se va intrista si va plange.

 

Aceasta zi este prilej de sarbatoare pentru toate “Mariile”. Datele statistice spun ca peste 2,2 milioane de romani poarta numele Maria, Marian sau derivate ale acestora, din care aproximativ 1,7 milioane sunt femei.

 

Numele Maria este unul dintre cele mai frumoase, cunoscute si indragite. Numele “Maria” provine din ebraicul “Mariam”, insemnand “dorita” sau “amaraciune” sau din latina cu sensul de “stea a marii”. Pe de alta parte, in interpretarea egipteana, numele de Maria ar proveni din Maryam, prima parte a cuvantului insemnand “a iubi, a alege pe cineva”.

 

Dorim si uram, pe aceasta cale, tuturor celor care poarta acest nume sfant (Maria) sau derivate ale lui (Mari, Meri, Marian, Marin, Marina, Mariana, Mario, Marioara, Mariuta, Mariuca, etc.) un calduros “La multi ani cu multa sanatate si fericire!”.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: