Interferente.ro Descopera Diverse Octombrie luna de toamna

Sâmbătă, 01 Octombrie 2016 00:50

Octombrie - luna de toamna

Octombrie luna de toamnaDupa cum arata si numele lui popular (Brumarel), octombrie e luna primelor brume, semn ca iarna o porneste la drum. Ziua s-a micsorat, noaptea creste, ploile s-au racit si vin insotite de pacle. Soarele si-a pierdut si el din putere si pare tot mai mult un decor. Norocul cu aurul si arama padurilor, care ard acum la maximum de intensitate, si noroc si cu albastrul regal al cerului de octombrie.

Dar cine sa aiba timp de suspinuri autumnale, cand pe camp taranii au inceput razboiul cartofilor si se pregatesc sa porneasca aratura de toamna, in vreme ce prin gradini morcovii, telina, sfecla si tot neamul lor de leguminoase asteapta sa fie scosi din pamant. Merele si perele s-au cules, nucii au fost batuti, saracii, cu batul, doar cate o gutuie uitata mai lumineaza livada, asemenea unui lampion. Noroc cu florile, cu exploziile de dalii si crizanteme, care alunga nalucile iernii ce se apropie. Singurii indivizi ce nu pot fi alungati din a doua luna a toamnei sunt nesuferitii de vanatori, care isi incearca deocamdata puterile si curajul pe vulpi, pe iepuri si pe fazani, asteptand prapadul cel mare al ursilor si mistretilor. In ce-i priveste pe iubitorii de plante, au si ei destul de facut: sa adune frunzele moarte, sa mute ghivecele de pe balcoane in casa, sa planteze bulbii lalelelor si narciselor, pomii, arbustii si tufisurile decorative. Slava Domnului! Prinsi de atata munca si oboseala, uitam ca octombrie este si luna melancoliilor, luna frunzelor multicolore si a zilelor care se scutura impreuna cu ele.

Calendarul a ramas aproape fara foi. Mai avem de asteptat doar o luna si, in coltul acesta de pagina, vom scrie despre Craciun. Pana atunci, mancati vitamine, nu pierdeti nicio clipa de soare si incercati sa ganditi pozitiv. Am trecut noi toamne cu mult mai rele!

Octombrie de George Toparceanu


Octombrie-a lasat pe dealuri
Covoare galbene si rosii.
Trec nouri de argint in valuri
si canta-a dragoste cocosii.
Ma uit mereu la barometru
si ma-nfior cand scade-un pic,
Caci soarele e tot mai mic
in diametru.

Dar pe sub cerul cald ca-n mai
Trec zile albe dupa zile,
Mai nestatornice si mai
Subtile ...

Intarziata fara vreme
Se plimba Toamna prin gradini
Cu faldurii hlamidei plini
De crizanteme.

Si cum abia pluteste-n mers
Ca o marchiza,
De parca-ntregul univers
Priveste-n urma-i cu surpriza, -

Un liliac nedumerit
De-alura ei de domnisoara
S-a-ngalbenit, s-a zapacit
si de emotie-a-nflorit
A doua oara ...


Newer news items:
Older news items: