Interferente.ro Turism Orasele lumii Orasul York bijuteria arhitecturala din Anglia

Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014 17:27

Orasul York - bijuteria arhitecturala din Anglia

Orasul York este cea mai buna dovada a maiestriei arhitecturale engleze, fiind al doilea ca importanta, dupa Londra. Fondat de catre romani in 71 i. Hr., acest oras-bijuterie a Angliei a ramas neschimbat de-a lungul secolelor, pastrandu-si mostenirea arhitecturala de la vikingi. Dar sa vedem care sunt principalele obiective turistice ale orasului York: Catedrala York, Casa Fairfax, strazile din York cu trecutul si istoria sa, Muzeul Castelului, Casa Trezorierului, s.a.m.d.

Catedrala York este cea mai mare cladire medievala din Anglia, fiind reprezentativa pentru stilul gotic. Constructia a fost inceputa in 1220 si terminata in 1472. In aceasta cladire se regasesc toate perioadele arhitecturii engleze, iar cele 126 de ferestre reprezinta aproape jumatate din toate vitraliile medievale din Marea Britanie.

Casa Fairfax este o alta comoara a orasului York, ce dateaza din 1762. Este una dintre cele mai frumoase case construita in stil georgian din Anglia. Celebra casa de licitatie Christie, din Londra, evalueaza colectia georgiana (apartinand Casei Fairfax) la pretul de peste doua milioane de lire sterline.

Strazile din York au fiecare cate un mic indiciu ce releva trecutul lor. De exemplu, la intersectia dintre Minster gates si Petergate exista o statuie a zeitei Minerva (zeita intelepciunii) asezata pe un teanc de carti. Acest ultim detaliu denota faptul ca, in alte timpuri, pe aceasta strada erau mai multe legatorii de carti.

Muzeul Castelului este fara indoiala unul dintre cele mai cunoscute din Anglia. Fiind amenajat in aer liber, exponatele sunt bineinteles in marime naturala (strazi, cladiri, magazine, toate din secolele XVII-XIX).

Casa trezorierului din York este si ea un punct de atractie important. Acest edificiu este situat la est de celebra Catedrala din York si apartine secolelor XVII-XVIII. Pe vremea celebrului Cromwell, Casa Trezorierului intrase in posesia Lordului Fairfox, personalitate marcanta a istoriei engleze. Din 1930, casa este deschisa pentru public datorita lui Frank Green, care, realizand importanta istorica a constructiei, ia hotararea de a oferi tuturor sansa de a o admira.

Este evident faptul ca lantul de atractii al orasului York nu are sfarsit. Continuand aceeasi linie, daca ajungeti vreodata prin York, trebuie neaparat sa vizitati ruinele Bisericii Sfanta Maria, constructie din epoca benedictina. Aceasta capodopera a fost distrusa aproape in intregime de catre Henry al VIII-lea. In zilele noastre, ruinele sunt folosite ca fundal de scena pentru diverse piese de teatru.

Stonegate si Shambles sunt doua dintre cele mai “batute” strazi din York - in alte timpuri, strada Legionarilor Romani. Din punct de vedere arhitectural, pe Stonegate regasim toate perioadele istorice, de la cea a normanzilor pana in prezent, toate imbinate armonios. Aceasta combinatie de stiluri ii confera un farmec aparte. Un semn distinctiv al strazii Stonegate este o sculptura a unui mic diavol rosu a carui origine a ramas si azi necunoscuta.


Newer news items:
Older news items: