Interferente.ro Descopera Stiinta si tehnica Organizarea si evolutia materiei vii

Luni, 02 Februarie 2015 01:08

Organizarea si evolutia materiei vii

Organizarea si evolutia materiei viiPotrivit conceptiei savantului L. Bertalanffi, materia anorganica sau cea organica are ca unitate de organizare un ansamblu de elemente identice sau diferite, care sunt unite printr-o conexiune intr-un intreg si alcatuiesc un sistem (de exemplu, o piatra, un automobil, o planta etc.).

Biologia minerala studiaza sistemele vii, numite sisteme biologice si precizeaza ca acestea se caracterizeaza prin urmatoarele:

-          contin si transmit informatii;

-          prezinta integralitate, adica se comporta ca un tot, in relatiile cu partile componente si cu cele exterioare;

-          isi mentin echilibrul dinamic;

-          isi desfasoara activitatea potrivit unui program;

-          sunt capabile de autoreglare (se conserva, se dezvolta, se reproduc);

-          se prezinta sub diferite structuri care, desi heterogene, ele asigura existenta intregului.

Datorita faptului ca un sistem este alcatuit din subsisteme, este necesar sa se stabileasca o ierarhie a sistemelor. Biologii n-au ajuns la o conceptie comuna in aceasta problema. N. Botnariuc propune urmatoarele nivele de organizare:

1.      nivelul individual;

2.      nivelul populational sau al speciei;

3.      nivelul biocenotic;

4.      nivelul bioseferei.

In cadrul fiecarui sistem se disting trepte de dezvoltare (de exemplu: partile componente ale unei plante: celula, tesuturi, organe, sunt trepte de dezvoltare la nivelul individual). Intre diferitele nivele de organizare se stabilesc relatii de subordonare si de coordonare.

In sprijinul evolutiei materiei vii, biologia prezinta dovezi naturale, cum sunt cele din domeniul chimiei si biochimiei, biologiei celulare, morfologiei comparate, sistematicii, biogeografiei si palelontologiei si dovezi experimentale ca inrudirea dintre specii si transformarea experimentala a speciilor.

Meritul de a fi descoperit mecanismele evolutiei care conduce la formarea de specii noi apartine naturalistului englez Ch. Darwin. Factorii evolutiei in conceptia lui Darwin sunt:

-          variabilitatea;

-          suprapopulatia;

-          lupta pentru existenta;

-          selectia.

Cunostintele despre evolutie au evoluat si ele, darvinismul s-a imbogatit si in prezent exista conceptia sintetica a evolutiei, rezultata din sinteza datelor mai multor stiinte.