Interferente.ro Descopera Natura Orhidee parfumate

Marţi, 25 Februarie 2014 13:35

Orhidee parfumate

Orhideele ne farmeca nu numai cu florile lor deosebite, ci si cu parfumul lor. Orhideele sunt de toate marimile si culorile si emana o varietate de parfumuri. Mirosul acestora difera in functie de specie. Totusi, unele orhidee au un miros puternic, iar altele nu sunt deloc parfumate. De asemenea, unele inmiresmeaza aerul cu parfumul lor fin, fiind asemanator nucilor de cocos ori al zmeurei, iar altele pur si simplu te inteapa, fiind asemanator carnii stricate.

Orhidee parfumate

In 1818, dupa descoperirea speciei Cattleya labiata, atentia oamenilor s-a indreptat asupra acestei flori. Conform legendei, William Cattley a primit un transport de ferigi, muschi si palmieri, pachetele avand ca ambalaj fragmente de Cattleya labiata (desi s-ar putea ca in realitate sa fi fost exact invers). Ce e sigur insa este faptul ca interesul pentru cultura orhideelor a pornit de la aceasta specie.

Parfumul florii de Cattleya era apreciat in mod deosebit de barbati englezi.

Parfumul orhideelor este pur si simplu regal, imbatator, starnind admiratia oricarui om. Fascinati au fost mai ales familiile aristocrate. Ca si o informatie suplimentara, e bine de mentionat faptul ca intre familiile nobiliare din Marea Britanie exista o intrecere pentru detinerea a cat mai multor varietati de orhidee, care de care mai frumoase si mai mirositoare. In acest scop se organizau extrem de multe expeditii, pana intarile orientale. Cel mai renumit in realizarea acestui scop e ducele de Devonshire, care a reusit sa stranga nu mai putin de 86 de specii de orhidee.

Orhideele nu sunt parfumate tot timpul. Unele specii emana parfum doar ziua, altele noaptea, altele doar cand este zapuceala sau sub influenta razelor puternice ale soarelui.

Pentru a fi polenizate, plantele atrag insectele sau polenizatorii cu ajutorul parfumului lor. Daca polenizatorii sunt activi doar in anumite momente ale zilei, atunci si florile vor fi parfumate doar in intervalele respective.

Specia de orhidee epifidata Brassavola Nodasa sau Lady of the night este extrem de parfumata, pur si simplu o vei indragi si vei deveni dependent.

Florile din genul Angraecum, care cresc preponderent in Madagascar, sunt puternic parfumate in noptile cu luna. Florile de culoare deschisa reflecta si emana un parfum asemanator cu cel al lamaii, pentru a atrage fluturii de noapte care le polenizeaza.

Exista cateva specii si orhidee care folosesc parfumul florilor nu numai pentru a atrage insectele, ci si pentru a le ameti. Insecta atrasa de parfumul florii se aseaza pe ea si este ademenita. In incercarea de a iesi din floare se freaca de stamine si pistil, realizand polenizarea. Conform observatiilor, insectele nu sunt deranjate in mod deosebit de acest fenomen, deoarece ele se intorc in mod repetat la florile cu parfum izbitor. Plantele sunt dependente de insectele care le polenizeaza, uneori chiar neplacut pentru «nasul omului». Dar, trebuie sa recunoastem faptul ca majoritatea oamenilor nu se raporteaza la fel la diferite parfumuri. Astfel, majoritatea nici nu percep parfumul fin al florilor de Burragaera, in timp ce altii il sesizeaza imediat si considera ca parfumul de fragute pe care il emana aceste flori atunci cand se afla in plin soare este foarte placut.

Nu se cunosc cazuri de alergie la florile si parfumul de orhidee. Dimpotriva, luand in considerare caracterul «impachetat» al polenului acestor flori, persoanele alergice nu au asemenea probleme cand este vorba de orhidee.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: