Interferente.ro Descopera Diverse Orientarea si asezarea stupilor de albine

Luni, 24 Aprilie 2017 00:24

Orientarea si asezarea stupilor de albine

Este gresit a aseza stupii toti la rand, unul langa altul. Albinele, gresind locuinta, cauta sa intre in alta colonie si daca nu aduc nectar, nu sunt admise sau sunt ucise, slabindu-se coloniile de la care au plecat. Stupii trebuie asezati la o distanta de 2 metri unul de altul, pastrand aceasta distanta si intre randuri. Daca avem o suprafata mica, suntem nevoiti sa micsoram acest interval, asezant stupii in asa fel incat sa nu fie unul in fata altuia.

Orientarea si asezarea stupilor de albine

Orientarea si asezarea stupilor fata de soare are un rol important. Din experienta s-a constatat ca albinele strang cantitatea cea mai mare de miere dimineata si din ce in ce mai putina cu cat merge spre seara. Avem deci, tot interesul ca albinele sa iasa la reocltat cat mai de dimineata, pentru a profita intr-o masura cat mai mare de nectarul florilor ce s-a strans peste noapte. Ori, daca avem stupii asezati cu urdinisurile spre nord albinele intotdeauna intarzie cu plecarea la recolta. La coloniile a caror urdinisuri cadeau dimineata sub umbra unei ramuri, zborul pentru recolta incepe intotdeauna mai tarziu, fata de coloniile luminate de soare imediat ce rasare.

Sa orientam stupii cu urdinisurile spre S. E. Ferim coloniile si de arsita soarleui, care este dogoratoare intre orele 11-2p.m., cand o parte din albine sunt nevoite sa faca ventilatia intensiva a stupului, facand o munca care poate sa fie evitata.

Este recomandabil ca stupii sa fie asezati intr-o plantatie de pomi fructiferi, care sa-I faca umbra in orele de caldura. Daca soarele este binefacator pentru albine, caldura mare poate sa fie daunatoare pentru stupi. Fagurii se imoaie la caldura si chiar pot sa se rupa, producand dezastru uneori de cereparat, tocmai la coloniile cele mai bune. Daca nu avem plantatii, facem perdele de trestie, pentru a produce umbra necesara.

Daca unei stupini sistematice i se mai da si o ingrijire buna, se pot realiza rezultate foarte frumoase, mai frumoase chiar decat in tarile apusene, unde apicultura se bucura demult de atentia cuvenita. La noi, apicultura poate sa fie atat o ocupatie de placere, pentru amator, cat si o ocupatie rentabila.

Mai multa atentie, deci, pentru o insecta aducatoare de venit si de multumire.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: