Vineri, 25 Martie 2011 04:00

Ouale de Paste

 

Oul. Oul rosu de Paste.

Oul simbolizeaza invierea, iar ouale rosii au menirea de a tine raul departe si simbolizeaza sangele lui Hristos. Oul colorat si impodobit reprezinta simbolul Mantuitorului care paraseste mormantul si se intoarce la viata, precum puiul de gaina iesit din gaoace.

Vopsirea oualor de Pasti este o traditie raspandita la toate popoarele, oul rosu fiind o adevarata emblema a sarbatorii, cu referire la rastignirea lui Iisus Hristos. Mironositele, cele trei Marii care l-au jelit pe Iisus, au adus ca prinos oua la picioarele Lui, iar acestea s-au inrosit de la sangele jertfirii. Ciocnitul oualor se face dupa reguli ce difera de la o zona la alta. Ciocnitul oualelor se face “cap” la “cap” si “dos” la “dos”.

Ouale simbolizeaza mormantul lui Iisus Hristos, care s-a deschis la invierea sa din morti. De aceea, cand sparg ouale prin ciocnire, dar si cand se saluta, crestinii isi spun: “Hristos a inviat!”, “Adevarat a inviat!”. Aceste formule se folosesc numai patruzeci de zile, de la Pasti pana la Inaltarea Domnului. Culoarea rosie a oualelor simbolizeaza sangele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mantuirea lumii. Exista credinta ca cei care ciocnesc oua se vor intalni pe lumea cealalta.   

In traditia populara romaneasca ouale de Pasti sunt purtatoare de puteri miraculoase: vindeca boli, protejeaza animalele din gospodarie, sunt benefice in felurite situatii, etc.

Cu 2000 ani inainte de Hristos chinezii foloseau oua colorate. Cercetari etnografice descriu obiceiuri ale oualelor colorate in Ucraina (asemanatoare cu cele de la noi), Bulgaria, Ungaria, Cehoslovacia, Polonia, Rusia, Grecia, Italia, Franta, Spania, Austria, Germania, Elvetia, Belgia, Olanda, Lituania, Finlanda, Estonia, Suedia, Armenia, Egipt si Anglia (unde ouale colorate au fost inlocuite cu oua de ciocolata).

Ouale sunt un simbol evident al renasterii. Traditia colorarii oualor de Pasti precede sarbatoarea crestina a Pastelui. In unele mitologii (din Egipt, India, China) se spune ca lumea s-a nascut la inceput dintr-un ou. Legatura cu sarbatoarea Pastelui este evidenta: ouale simbolizeaza nasterea, o noua viata dobandita de crestini prin moartea lui Iisus. Obiceiul de vopsire a oualor isi are originile in festivalurile egiptenilor si persilor de sarbatorire a primaverii. In trecut, pentru coloratul oualor se foloseau numai culori naturale obtinute din plante: varza rosie, foi de ceapa, petale de flori, etc.

 

De ce oua rosii de Pasti?

Legendele crestine leaga simbolul oualelor rosii de patimile lui Iisus. Rastignirea si Invierea reprezinta reinvierea naturii primavara si reluarea ciclurilor vietii. Oul, el insusi purtator de viata, devine un simbol al regenerarii, al purificarii si al vesniciei.

Legenda spune ca atunci cand Iisus a fost batut cu pietre, atingandu-l, acestea s-au transformat in oua rosii.

O alta traditie afirma ca Sfanta Maria, venind sa-si vada Fiul rastignit, i-a adus oua, care s-au insangerat sub cruce, de durere.

Alta legenda afirma ca dupa ce Iisus a fost rastignit, carturarii saducei si rabinii farisei au facut un ospat de bucurie. Unul dintre ei a spus: “Cand va invia cocosul pe care-l mancam si ouale fierte vor deveni rosii, atunci va invia si Iisus”, insa nici nu si-a terminat acela spusele si ouale s-au si facut rosii, iar cocosul a inceput sa bata din aripi.


Ce semnifica culoarea rosie a oualelor de Pasti?

Culoarea rosie este simbol al focului purificator, iar o credinta din Bucovina afirma ca oul rosu este aparator de diavol. Acesta se intereseaza daca oamenii fac oua rosii si umbla cu colinda. Se spune ca doar atunci cand aceste obiceiuri vor inceta, el va iesi in lume.

O alta poveste a oualelor rosii spune ca “Sase surori maritate au vrut sa ucida pe a saptea sora a lor, care facea ochi dulci celor sase cumnati ai sai. Pietrele insa cu care au cautat sa arunce intr-insa s-au colorat in diferite chipuri. Sora aceasta a ramas neucisa, dar in aceasta amintire poporul a inceput sa coloreze ouale in duminica Pastilor, cand s-a intamplat aceasta”.

 

Simbolistica culorilor la ouale de Pasti

Una dintre cele mai vechi marturii privind ouale colorate de la romani este a secretarului florentin al lui Constantin Brancoveanu, Antonio Maria del Chiaro, care, pe la 1700, se minuna de culoarea aurie a oualelor vopsite de la Curtea domnitorului muntean.

Culorile folosite corespund unei anumite simbolistici:

Rosu - simbol al sangelui, soarelui, focului, dragostei si bucuriei de viata;

Negru - absolutism, statornicie, eternitate;

Galben - lumina, tinerete, fericire, recolta, ospitalitate;

Verde - reinnoirea naturii, prospetime, rodnicie, speranta;

Albastru - cer, sanatate, vitalitate;

Violet - stapanire de sine, rabdare, increderea in dreptate.

 

Culori vegetale/culori sintetice

Mai demult, ouale erau vopsite in culori vegetale, astazi se folosesc mai mult cele sintetice, chimice. Culorile vegetale erau preparate dupa retete stravechi, transmise din generatie in generatie, cu o mare varietate de procedee si tehnici. Plantele, in functie de momentul cand erau recoltate, de timpul de uscare sau de modul in care erau combinate, ofereau o gama extrem de variata de nuante.

 

Decorarea oualelor. Ornamentica oualelor decorative.

In unele parti sunt folosite oua fierte, in alte zone oua golite de continut.

Ouale pot fi pictate sau pot avea diferite “modele”. In functie de zona in care se fac ele se numesc oua incondeiate, inchistrite, muncite, pictate (cu ceara), etc. De asemenea, exista procedee specifice pentru realizarea oualelor decorative:

-         oua cu vopsele in relief (Vrancea, Putna, Suceava);

-         oua impodobite cu margele (Bucovina);

-         oua din lemn (zona Neamt);

-         oua din lut (Corund-Harghita);

-         oua din material plastic (Bucovina).

Extrem de diversificate si ingenioase sunt si materialele si instrumentele folosite la decorarea oualelor.

Ornamentica oualelor decorative este extrem de variata, ea cuprinzand simboluri geometrice, vegetale, animale, antropomorfe, skeomorfe (unelte de munca) si religioase. Astfel, numai in ornamentarea geometrica deosebim simboluri si semnificatii precum:

-         linia dreapta verticala - viata;

-         linia dreapta orizontala - moartea;

-         linia dubla dreapta - eternitatea;

-         linia cu dreptunghiuri - gandirea si cunoasterea;

-         linia usor ondulata - apa, purificarea;

-         spirala - timpul, eternitatea;

-         dubla spirala - legatura dintre viata si moarte.

 

Mai multe informatii despre Oul de Paste gasiti pe:

http://www.universdecopil.ro/Legenda-oualor-rosii-de-Paste.html