Vineri, 26 Mai 2017 00:38

Oul lui Columb

Intr-o gravura din 1752, a lui William Hogarth, este infatisata scena in care Columb asaza un ou vertical pe suprafata plana a mesei, uimindu-si adeversarii (cinci reprezentanti ai breslelor). „Oul lui Columb” a devenit o replica universal celebra, ce se face auzita ori de cate or, la o problema aparent imposibil de rezolvat, exista o solutie extrem de simpla, dar la care nimeni nu se gandise inainte, nimeni, fireste cu exceptia unuia singur!

oul lui columb semnificatia expresiei

Este posibil ca genovezul sa se fi folosit de o asemenea ingenioasa demonstratie. Istoria insa ii contesta prioritatea (si aici!), dispunand de dovezi sigure. Giorgio Vasari, in lucrarea sa „Vietile celor mai de seama pictori, sculptori si arhitecti”, aparuta la Bologna, in 1568, ii atribuia episodul oului lui Filippo Bunelleschi. La Florenta, in anul 1420, pentru a se hotari cui anume sa i se incredinteze constructia cupolei Domului din Santa Maria dei Fiore, s-au adunat conducatorii breslelor eforii si cetateni de vaza ai orasului, iar arhitectii si-au infatisat din nou parerile; toti insa au fost invinsi si inlaturati – pe numeroase motive – de catre Filippo si se spune ca atunci ar fi avut loc cearta in legatura cu oul. Filippo le-a propus tuturor maestrilor straini si localnici ca aceluia care va face sa stea un ou pe o marmura drepata, aratandu-si astfel istetimea, sa-i fie incredintata si executia cupolei. Luand deci un ou, toti acesti maestri au cautat sa-l faca sa stea drept, dar nici unul n-a izbutit. Cerandu-i-se atunci lui Filippo sa-l faca el sa stea, acesta a luat binisor oul si lovindu-l de suprafata marmurii, l-a facut sa stea drept.

E o intamplare care s-a petrecut cu 30 de ani inainte de nasterea lui Columb! Se pare ca ingenioasa problema-ghicitoare a avut mai multi autori. Luca Pacioli (1445-1514), prieten cu Leonardo da Vinci, reputat matematician, era pasionat nu numai de algebra si geometrie, dar si de problemele distractive, publicand pentru prima oara si intrebarea – cu raspunsul ei – a oului care poate sta verticale pe o suprafata plana.

Dintr-un manuscris „De viribus quantitatis”, datand din 1498 si pastrat la Bologna, redam cateva ghicitori extrase de Aldo Spinelli si a caror solutie – dupa ce o veti gasi – va va apare simpla ca „oul lui Columb”. Semnificatia expresiei e simpla.

1. Ce intra cantand si iese plangand?

2. Spuneti ce este ceea ce ai la vedere si nu se vede?

3. Cand omul n-o are, poate s-o dea la altii. Iar daca ar avea-o, n-ar putea s-o dea! Ce este?

4. Ce zboara, dar n-are aripi si ciuguleste, dar n-are cioc?

Raspunsurile corecte:

1. Galeata, cand intra in fantana, scartaie vesel, cand iese, apa curge din ea.

2. Durerea de ochi.

3. Moartea.

4. Scanteia.