Interferente.ro Lifestyle Dragoste si sex Oxitocina hormonul iubirii nu te face naiv si usor de pacalit

Luni, 06 Septembrie 2010 23:28

Oxitocina, hormonul iubirii, nu te face naiv si usor de pacalit

 

Oxitocina, hormonul care joaca un rol complex in relatiile interumane, nu este nici pe departe un soi de “elixir al increderii”, care ii face pe oameni usor de pacalit, asa cum lasa sa se inteleaga companiile de pe internet care il comercializeaza. Un studiu efectuat de cercetatorii belgieni a demonstrat exact contrariul.

Echipa de cercetatori, condusa de Moïra Mikolajczak de la Universitatea Catolica Louvain (UCL), Belgia, a administrat la doua grupuri de voluntari, a cate 30 de persoane fie oxitocina, fie placebo. Apoi voluntarii au jucat un joc in care erau pusi sa dea bani unei persoane de incredere, care ar fi fost in stare sa tripleze suma. La final, cercetatorii au remarcat ca subiectii carora le-a fost adminstrata oxitocina au facut "transferuri" mai mari de bani partenerilor decat cei din grupul placebo, dar nu si cand "depozitarii" au fost prezentati ca fiind nedemni de incredere.

"Pe internet exista companii care vand oxitocina drept un soi de elixir al adevarului, lasand sa se inteleaga ca ii face pe oameni complet naivi: administreaza oxitocina unui om de afaceri si iti va cumpara produsul; administreaza oxitocina unei femei si se va indragosti de tine. Studiul nostru demonstreaza insa exact contrariul", a comentat Mikolajczak.

Acesta este primul studiu cu subiecti umani care arata ca acest hormon nu-si face efectul in orice situatie, a precizat neuropsihologul Thomas Baumgartner de la Universtatea Basel, Elvetia. "Urmatoarea intrebare la care trebuie sa gasim un raspuns este ce se intampla in creier pentru ca acest lucru sa se intample", a adaugat el.

 

 

Surse si Adrese Web Utile

Newscientist


Related news items:
Newer news items: