Interferente.ro Turism Strainatate Palatul Natiunilor din Geneva

Sâmbătă, 10 August 2013 13:12

Palatul Natiunilor din Geneva

 

Palatul Natiunilor din Geneva, Elvetia reprezinta cel mai mare centrul diplomatic din lume, fiind sediul central european al Natiunilor Unite. Inconjurat de copaci batrani si de monumente moderne, constructia se situeaza pe locul doi in Europa ca marime, dupa Versailles, fiind un important obiectiv turistic al Genevei.

 

Pe cat de restrans ca arie si ca populatie este orasul Geneva, pe atat de celebru este pe plan international. Situat in partea vestiva a Elvetiei, pe malul lacului Leman (Geneva), acolo unde Rhonul isi ia cursul de fluviu – dupa ce se va fi “odihnit” in lac – Geneva este o adevarata bijuterie urbanistica. Avand drept fundal Alpii, orasul se invarteste parca in jurul celei mai inalte fantani arteziene din Europa – un jet de apa tasnind din largul lacului, la inaltimea de 140 metri.

 

Undeva, intr-un parc imens, situat pe o colina domoala, se afla Palatul Natiunilor - Palais des Nations, primul sediu european al ONU - Organizatia Natiunilor Unite, unde isi desfasoara activitatea peste 200 de organizatii internationale. “Cariera internationala” a orasului avea sa creeze, cu timpul, acel “spirit de la Geneva”, care s-ar traduce prin favorizarea concilierii in respectul reciproc al pozitiilor si convingerilor fiecaruia, cautand solutii echitabile si generoase intr-un spirit de intelegere si toleranta, perseverarea in dialog in serviciul intregii umanitati. Aceasta cariera a inceput in 1919, cand la Geneva se stabileste sediul Organizatiei Internationale a Muncii. Odata cu desemnarea orasului drept sediu al Legii Natiunilor, in 1920, - prezidata mai tarziu, stralucit, de marele nostru diplomat, Nicolae Titulescu – se confirma definitiv vocatia internationala a orasului lui Voltaire si al lui J. J. Rousseau.

 

Dintre organizatiile mai importante care si-au desfasurat sau isi desfasoara activitatea la Geneva, in Palatul Natiunilor, am aminti: Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), Comitetul International al Crucii Rosii, Comisia Economica ONU pentru Europa, GATT, Uniunea Internationala pentru Telecomunicatii, Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale, etc. De asemenea, la Geneva, s-a tinut prima conferinta ONU pentru Comert si Dezvoltare, organism institutionalizat, menit a contribui la promovarea, pe baze echitabile, a dialogului nord-sud. Tot la Palatul Natiunilor au inceput lucrarile Conferintei pentru dezarmare.

 

Palatul Natiunilor Unite Geneva este o constructie “clasica”, cu o arhitectura sobra, armonioasa, bine echilibrata. Un nou centru international de conferinte a fost construit in anii din urma pentru a satisface necesetatile crescande ale unei activitati internationale tot mai intense si mai laborioase. Alaturi de vechiul palat, noua constructie confera orasului un plus de noblete arhitecturala. Faptul ca Geneva gazduieste al doilea sediu al ONU (primul si cel mai important este cel de la New York), precum si ca, aici, isi desfasoara activitatea un numar impresionant de organizatii internationale i-a adus oraselului o notorietate, pe plan mondial, greu de intalnit la alte orase de talia lui. In plus, aceasta imprejurare l-a propulsat pe traiectoria unui flux turistic de prima importanta, este drept, la aceasta noua valenta contributie din plin si valorile “intrinsece” ale Genevei, caci tezaurul arhitectonic, artistic, cultural, istoric, adunat aici de-a lungul secolelor, este deosebit de bogat si divers.

 

Cine nu si-ar dori sa viziteze acest palat? Pana la un  vizita reala a acestui palat, fa un tur online pe site-ul oficial al Palatului Natiunilor.