Interferente.ro News Stiri Papa Ioan Paul al II-lea beatificat si cele 10 citate celebre

Duminică, 01 Mai 2011 11:25

Papa Ioan Paul al II-lea beatificat şi cele 10 citate celebre

 

Papa Ioan Paul al II-lea beatificat pe 1 mai 2011

Papa Ioan Paul al II-lea va fi beatificat duminică, pe 1 mai 2011, într-o ceremonie care se va desfăşura la Vatican. Născut Karol Joyef Wojtyla, a avut “o slăbiciune pentru cântec şi muzică”. “Este păcatul meu polonez!”, spunea Papa, născut la 18 mai 1920, într-o familie modestă din Polonia.

A fost primul papă de altă origine decât cea italiană din 1522 încoace, iar pontificatul său, care a durat 27 ani (1978-2005) a fost al treilea ca lungime din istoria Bisericii Catolice, după cel al Sfântului Petru (37 ani) şi a lui Pius al IX-lea (30 ani).

Peste un milion de persoane sunt aşteptate la Roma în weekend, pentru beatificarea papei Ioan Paul al II-lea, cel mai mare eveniment de la Vatican de după moartea acestuia.

Sute de mii de credincioşi catolici se vor strânge în piaţa San Pietro pentru a urmări ceremonia, ultimul pas înainte ca Ioan Paul al II-lea să fie declarat sfânt.

Beatificarea înseamnă că persoana vizată primeşte titlul de “preafericit” şi s-a confirmat că a făcut un miracol. Pentru canonizare, actul oficial de a declara o persoană sfânt, mai este nevoie de un miracol.

În timp ce, în general, o persoană devine sfânt la cel puţin 50 de ani după moarte, procedura în cazul lui Ioan Paul al II-lea a fost accelerată de actualul papă, Benedict al XVI-lea, care a anulat perioada normală de aşteptare înainte de demararea procesului, ce este de cinci ani după moarte.

Această rapiditate se explică prin “impozanta reputaţie de sfinţenie de care se bucura Papa Ioan Paul al II-lea în timpul vieţii sale, la moartea sa şi după moartea sa”, afirmă Vaticanul într-un comunicat.

În această săptămână, comisia de cardinali şi episcopi ai Congregaţiei pentru Cauza Sfinţilor a aprobat miracolul necesar pentru a accede la beatificare. Ea a recunoscut “miraculoasa” vindecare a călugăriţei franceze Marie Simon-Pierre de Parkinson, boală de care suferea chiar Ioan Paul al II-lea, decedat la 2 aprilie 2005, la vârsta de 84 de ani.

Procedura referitoare la Ioan Paul al II-lea, a fost iniţiată rapid după decesul său la 2 aprilie 2005. În cursul funeraliilor, foarte mulţi credincioşi strigau “Santo subito!” (“Sfânt, imediat!”). Odată beatificat, pentru ca papa polonez să devină sfânt, va trebui ca un al doilea miracol să-i fie atribuit.

 

Imaginea Vaticanului şi a Romei în această perioadă

Deşi imaginea lui Ioan Paul al II-lea este prezentă aproape peste tot în Roma şi într-o zi normală – fotografiile sale se află pe rozarii, lumânări, tricouri şi brelocuri – înainte de beatificarea de duminică autorităţile locale au lipit 30.000 de postere cu fostul papă în tot oraşul, de la vitrinele unor cafenele, până la geamurile taxiurilor şi autobuzelor. Stâlpii de iluminat public au fost împodibiţi cu drapele, iar toate ziarele şi revistele importante din ţară au publicat ediţii speciale pentru acest eveniment.

Documentare despre viaţa lui Ioan Paul al II-lea au dominat programele de televiziune din Peninsulă în ultimele zile, iar ceremonia de beatificare va fi difuzată pe ecrane amplasate în piaţa San Pietro, din Roma, şi în pieţele din centrul tuturor oraşelor, de la Brescia la Bari.

Atât Vaticanul, cât şi guvernul italian emit timbre pentru a comemora ocazia. Vaticanul a mutat vineri coşciugul papei Ioan Paul al II-lea în cripta de sub basilica San Pietro, înainte de beatificarea de duminică.

Coşciugul a fost amplasat în apropiere de mormântul Sfântului Petru şi va fi expus în faţa altarului din catedrală în timpul ceremoniei de duminică, după care va fi reînmormântat.
Autorităţile locale din Roma organizează sâmbătă seara un priveghi la Circus Maximus, luni seara va avea loc un concert în onoarea fostului papă, iar o statuie de bronz a sa va fi dezvelită la mijlocul lunii mai.

 

Date generale şi viaţa lui Papa Ioan Paul al II-lea

Pe 13 mai 1981, pe când se pregătea să îi salute pe credincioşii adunaţi în Piaţa Sfântului Petru, a fost victima unui atentat dus la capăt de Mehmet Ali Ağca, care a tras cu pistolul din apropiere. Acel glonţ aproape l-a costat viaţa pe papă, care avea să afirme despre accident: „o mână a tras cu glonţul, alta i-a modificat traiectoria”, făcând referire la Fecioara Maria, pe care Papa Ioan Paul al II-lea o venera în mod deosebit. În timpul vizitei sale din 1983 papa l-a iertat în mod public pe agresor. În 1984, înainte de vizita sa în Venezuela, poliţia politică din acea ţară a descoperit şi contracarat un complot de asasinare a papei, pus la cale de o grupare extremistă. Pe 6 ianuarie 1995 poliţia filipineză a reuşit să oprească „Operaţia Bojinka”, care urmărea acelaşi scop.

Starea de sănătate a papei s-a agravat în primele luni ale anului 2005, când a trebuit să fie spitalizat în spitalul Gemelli din Roma din cauza unei dificultăţi respiratorii. Deşi i s-a realizat o traheotomie în martie, între 31 martie şi 1 aprilie a suferit o septicemie din cauza unei infecţii a căilor urinare. A murit pe 2 aprilie 2005 şi Joseph Ratzinger (Benedict al XVI-lea) a fost declarat succesorul său.

Când moartea sa a fost anunţată, în timpul unei rugăciuni, publicul prezent în Piaţa San Pietro a izbucnit în aplauze. Luminile din camera sa din Vatican s-au stins pentru o clipă pentru a comunica momentul morţii sale, dar după aceea au fost reaprinse şi au rămas aşa.

Moartea sa a survenit la ora 21:37 ora Italiei (22:37 ora României) la data de 2 aprilie 2005 datorită unei septicemii şi unui colaps cardiopulmonar ireversibil, agravat de boala Parkinson de care suferea. Avea aproape 85 de ani. Când se afla în agonie, i-a dictat secretarului său, Stanisław Dziwisz, o scrisoare în care spunea:

„Sunt fericit, fiţi şi voi la fel. Nu vreau lacrimi. Să ne rugăm împreună cu satisfacţie. Fericit mă încredinţez Fecioarei”. Chiar dacă purtătorul său de cuvânt, Joaquín Navarr Valls a afirmat iniţial că Suveranul Pontif, în ultimele sale momente a dedicat câteva cuvinte mulţimii, mai ales tineri, reuniţi în Piaţa San Pietro (“Eu i-am căutat, iar acum ei vin să mă caute, le mulţumesc.”), făcând gestul binecuvântării de la fereastra camerei sale către credincioşi, medicul care a constatat decesul a declarat că Papa a fost inconştient în ultimele 50 de minute din viaţa sa şi că a murit fără să spună vreun cuvânt.

 

10 citate celebre ale Papei Ioan Paul al II-lea

 Unele dintre cele mai cunoscute declaraţii ale Suveranului Pontif au fost:

1. “Ştiinţa poate să purifice religia de erori şi superstiţii. Religia poate să purifice ştiinţa de idolatrie şi false absolutisme.”

2. “Justiţia socială nu poate să fie obţinută prin violenţă. Violenţa omoară ceea ce ar trebui să creeze.”

3. “Viitorul începe acum, nu mâine.”

4. “Marele pericol pentru familii, în miezul unei societăţi în care idolii sunt plăcerea, confortul şi independenţa, este că oamenii îşi închid sufletul şi devin egoişti. Cea mai rea închisoare este o inimă închisă.”

5. “Războiul este o înfrângere pentru umanitate. El nu rezolvă problemele pentru care se ţine lupta.”

6. “Tinerii sunt ameninţaţi ... de folosirea demonică a tehnicilor de publicitate care promovează o înclinaţie naturală spre a evita munca prin promisiunea unei satisfaceri imediate a oricărei dorinţe.”

7. “Libertatea nu înseamnă să faci ce vrei, ci să ai dreptul să faci ce vrei. Când libertatea nu are un scop, când nu ascultă de vocea conştiinţei, se întoarce împotriva umanităţii.”

8. “Adevărata sfinţenie nu înseamnă ruperea, detaşarea de această lume, ci mai degrabă înseamnă să depui un efort pentru a aduce învăţăturile sfinte în viaţa de zi cu zi, în familie, la şcoală, la serviciu.”

 9. “O scuză este mult mai rea decât o minciună, pentru că o scuză este o minciună mascată.”

10. “Omul care se adânceşte în scepticism şi relativism se depărtează, într-o libertate iluzorie, de adevăr.”

 

 

Surse şi adrese web utile:

http://www.ziare-pe-net.ro

http://www.adevarul.ro

http://ro.wikipedia.org/wiki

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: