Interferente.ro Turism Obiective turistice Parcul Dendrologic Arcalia

Duminică, 01 Mai 2011 12:51

Parcul Dendrologic Arcalia

 

Informatii generale, situare geografica si acces

Parcul Dendrologic Arcalia este unul dintre cele mai frumoase rezervatii de acest tip din Romania. Parcul Arcalia si castelul Bethlen sunt in mijlocul satului Arcalia, iar aici gasim si o biserica evanghelica veche.

 

 

Parcul este situat la marginea nordica a Podisului Transilvaniei, la 17 km vest de Bistrita, la o altitudine de 410 m, in satul cu aceeasi denumire, sat ce apartine comunei Sieu Magherus.

Arcalia e foarte aproape de DN 15 A, soseaua care leaga Bistrita de Reghin, satul Saratel (se face dreapta din mijlocul satului Saratel). Se mai poate ajunge si cu trenul Bistrita-Cluj.

 

Scurt istoric

Parcul a fost amenajat propriu-zis la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, de catre unul dintre cei mai bogati oameni ai zonei la acea data, groful Bethlen, un mare iubitor de natura. Acesta a inceput sa amenajeze in jurul resedintei sale un parc, iar amenajarea si extinderea parcului a durat zeci de ani, pana in preajma celui de-al doilea razboi mondial. In timpul acestui razboi, armata sovietica a patruns in sat, au arestat familia grofului si au devastat parcul si castelul.

Facem precizarea ca proprietatea include si un castel, Castelul Bethlen din Arcalia, acesta fiind construit la inceputul secolului al XVII-lea, de catre inaintasii grofului, constructia acestuia rezentand un amestec de stiluri arhitectonice, predominant fiind stilul mauro-bizantin, castelul fiind astfel unic in tara.

 

 

Atunci au fost arse numeroase si pretioase carti, au fost furate lucruri de valoare si au fost taiate peste 150 dintre cei mai frumosi molizi ai parcului. In anii imediat urmatori celui de-al doilea razboi mondial, groful si unul dintre fiii sai decedeaza, fiind inmormantati in parc. Dupa acest nefericit incident, restul familiei se refugiaza in strainatate, iar parcul ajunge in proprietatea Gostatului Lechinta. Acesta nu apreciaza valoarea acestui minunat colt de natura: taie abuziv numerosi arbusti si transforma castelul parcului in depozit pentru cereale si magazine satesti. Intre anii 1960-1964, fosta proprietate a familiei de nobili maghiari ajunge la taberele de pionieri, iar din anul 1963 proprietatea este preluata de Universitatea ,,Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Timp de trei decenii, aici a functionat Centrul de Cercetari Biologice si Geologice, servind in acelasi timp si ca baza de cercetare a facultatii unde studentii desfasoara practica de vara. Din anul 2000, castelul Bethlen din Arcalia si parcul dendrologic Arcalia adaposeste Centrul Regional al Francofoniei.


Atractie naturala - Prezentare

Parcul se extinde pe o vasta suprafata, unde cresc peste 150 de arbori si arbusti (autohtoni sau exotici) din diferite zone ale globului (bradul argintiu, molidul caucazian, salcamul japonez, pinul de matase, scumpia, nucul american, liridendronul, stejarul american, stejarul pedunculat, otetarul, salcamul japonez, salcamul, teiul cu frunza mare, chiparosul de balta, etc.).

Suprafata actuala a parcului este de aproximativ 16 hectare, la care se adauga livada parcului extinsa pe 1 ha si frumosul castel in stil mauro-bizantin care adaposteste o sala de conferinte.

Parcul (fara livada) are forma trapezoidala, laturile fiind alcatuite din alei, construite din diferite specii: aleea de molid, de brad, de carpen si de salcam.  

Parcul ofera un peisaj de vis. De exemplu,

- arbustii cu flori rosii, merii, salcamii, etc. infloresc in perioada aprilie-mai;

- florile multicolore acopera pajistile, aleile sunt pline de petale albe;

- verdeata te imbie la relaxare si contemplare.

Arborii si arbustii plantati aici, atat izolat cat si in palcuri, grupe sau in masiv, sunt specii exotice de interes forestier sau ornamental, iar studierea lor aduce noi contributii privitoare la cultura speciilor straine din tara noastra. Astfel, parcul dendrologic de la Arcalia are o mare valoare stiintifica, didactica si turistica.

 

Surse si adrese web utile:

http://www.tvbistrita.ro

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: