Interferente.ro Turism Obiective turistice Parcul Dendrologic Bazos

Joi, 05 Mai 2011 13:41

Parcul Dendrologic Bazos

 

Informatii generale, situare geografica si acces

Parcul Dendrologic Bazos este situat in plina campie, la aproximativ 20 kilometri sud-est de Timisoara, pe teritoriul cuprins intre raurile Bega si Timis. Parcul are caracter de unicat in Romania, fiind una cele mai valoroase colectii de arbori si arbusti din Romania.

 

 

 Parcul se intinde pe o suprafata de 60 de hectare si este format dintr-o padure de stejar amenajata in stil peisager. Din 1994 are statutul de arie protejata pentru ocrotirea biodiversitatii genofondului (totalitatea genomilor apartinand vietuitoarelor unei populatii, intre care exista interschimb genetic si recombinari) si ecofondului.

 

Scurt istoric

Terenul mlastinos dintre Timis si Bega, inclusiv padurea de la Bazos, erau proprietatea contelui maghiar Ludovic Ambrozy, fost ambasador al Austro-Ungariei in Statele Unite ale Americii - SUA. Parcul Dendrologic Bazos s-a nascut prin straduinta acestui conte maghiar. Intre 1909 si 1914 acesta a amenajat si a populat padurea apartinand mosiei familiei cu zeci de specii botanice provenind de pe continentul nord american, in special de la arboretumul Universitatii Harvard. Tot atunci a inceput si constructia unui castel in incinta parcului, care a durat pana la finele primului razboi mondial. Prin reforma agrara din 1922, mosia contelui a fost luata de statul roman. Acestuia i-a ramas doar castelul, pe care l-a vandut, dupa care a plecat definitiv la Viena.

Parcul a fost proprietatea familiei Ambrozy pana in 1934, cand, cumparata de Casa Padurarilor Statului, a fost data in folosinta Institutului de Cercetare si Amenajare Silvica (ICAS). Parcul are statut de rezervatie stiintifica din 1954 si monument al naturii din 1984. Din 1994 este considerat arie protejata pentru ocrotirea biodiversitatii genofondului si ecofondului. Astazi, 800 de specii diferite de arbori si arbusti, din toata lumea, sunt plantate in parc, unele dintre acestea fiind unice in tara. 

Parcul are rol important in eforturile de pastrare al echilibrului ecologic in judetul Timis.

 

Atractie naturala - Prezentare

Parcul a fost amenajat in anii 1909-1914 pe domeniul familiei Ambrosy, care avea acolo un castel, sub conducerea apreciatului peisagist german Franz Von Engerhord, directorul gradinii botanice din Düsseldorf. Este perioada cand contele, ambasador al Imperiului Austro-Ungar in SUA, a adus de la celebra universitate Harvard, multe specii de arbori si arbusti pe care le-a aclimatizat la Bazos.

La data cumpararii parcului de catre Casa Padurarilor Statului, acesta dispunea de 194 specii de arbori si arbusti. Incepand din 1937 s-a trecut la imbogatirea colectiei, in special pe baza schimburilor intemationale de seminte, ajungand in prezent la peste 1.100 taxoni/specii, provenite de pe cinci continente.

Parcul are cea mai completa colectie de stejari americani si carya din tara. Din 1994 a fost declarat arie protejata pentru ocrotirea biodiversitatii, genofondului, ecofondului si pentru pastrarea echilibrului ecologic in judetul Timis. Face parte din Asociatia Internationala a Gradinilor Botanice si reprezinta una dintre atractiile turistice ale judetului Timis.

ICAS a editat catalogul de seminte al arboretumului, facand schimb de seminte cu circa 200 unitati de profil de pe toate continentele. In arboretum exista culturi experimentale cu specii exotice, in care se urmareste aclimatizarea acestora la conditiile de la noi. Exista de asemenea o pepiniera cu arbori si arbusti ornamentali.

Padurea naturala de stejar, in varsta de 150 ani, este de o frumusete deosebita, iar colectia stiintifica este un muzeu viu care se poate vizita in orice anotimp.

Primele specii din colectie (Parcul American) au fost aduse intre anii 1909 si 1913 de la Arnold Arboretum (cel mai mare arboretum din lume, arboretumul Universitatii Harvard). Arboretumul Bazos are cele mai bogate colectii din Romania de stejari americani (Carya hicory), magnolii, cat si unele specii unicat din America de Nord.

In zilele noastre, rezervatia dendrologica Bazos se intinde pe 60 hectare, in hotarul localitatii Bazosu Nou, comuna Remetea Mare. Ea cuprinde Parcul Mare, Parcul American si mai multe pepiniere destinate cultivarii speciilor exotice. Suprafata parcului este amenajata astfel:

- padure naturala de stejar, cu varste de pana la 160 ani - 36 ha;

- colectia dendrologica de specii nord-americane - 1,5 ha;

- colectia dendrologica de specii asiatice – 1 ha;

- parc dendrologic in stil peisager, cu specii de diverse origini - ll,5 ha.

In cuprinsul parcului dendrologic Bazos exista numeroase alei, poieni, linii somiere, amenajari modeste pentru odihna, precum si pepiniere si cladiri administrative.

Parcul a fost amenajat in stil peisager, asociind suprafetei de padure naturala, numeroase goluri, plantate pe contur cu mult gust cu specii ornamentale, in special rasinoase.

In afara de valoarea sa stiintifica, parcul este in prezent si o baza recreativa. Nu este amenajata si destinata unei recreari de sejur, ci mai mult recrearii de o zi, asociata cu o activitate instructiva. Nu exista amenajari pentru picnic, dar odihna pe iarba, in poieni, asociata cu plimbarea printr-o mare varietate de situatii structurale, ofera conditiile unei recreari eficiente pentru o zi.

Parcul este vizitat din primavara, o data cu inflorirea magnoliilor, si pana toamna tarziu, cand este mult apreciat coloritul frunzelor in uscare.

 

 

 

Concluzii

Parcul a fost creat intre anii 1903-1913, prin amenajarea si introducerea speciilor exotice intr-o portiune din padurea naturala.

Din 1934 devine obiect de studiu si preocupare pentru silvicultorii din tara noastra si in special pentru cei din Banat, un laborator viu in care se efectueaza cercetari stiintifice privind aclimatizarea si multiplicarea unor arbori si arbusti exotici, de interes forestier si ornamental, repede crescatori, cu lemn pretios si de mare utilitate.

In 1934, in parc existau 194 specii de arbori si arbusti, iar in prezent sunt peste 520 de specii, forme si varietati din care unele sunt foarte rare sau chiar unicate in tara noastra.

Pentru imbogatirea colectiei stiintifice se intretine un schimb international de seminte cu circa 550 unitati de profil din peste 60 de tari de pe toate continentele.

Datorita stilului peisager, in care a fost creat si in care a ramas nealterat, parcul constituie o colectie stiintifica de mare valoare si in acelasi timp intr-un admirabil loc de agrement.

 

Surse si adrese web utile:

www.bazos.org

www.banaterra.eu

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: