Interferente.ro Turism Obiective turistice Parcul Natural Forestier Vanatori Neamt

Vineri, 06 Iunie 2014 16:19

Parcul Natural Forestier Vanatori Neamt

Parcul Natural Forestier Vanatori NeamtContributia Romaniei la conservarea diversitatii biologice europene si globale este una semnificativa. Aproximativ 27% din tara este impadurita. In Muntii Carpati se gasesc zone alpine si de padure aproape nealterate, de o exceptionala valoare a biodiversitatii. Un patrimoniu natural valoros exista si in zona de dealuri si in cea de campie, iar Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii este una din cele mai importante zone umede din Europa. Din dorinta de a conserva aceste valori inestimabile s-a nascut in anul 1999 si proiectul de conservare a biodiversitatii. Zonele demonstrative ale acestui proiect au fost in asa fel selectate incat sa ofere posibilitatea elaborarii si aplicarii unor strategii diferite de management al ariilor protejate, respectiv pentru un parc national (Retezat), un parc natural (Piatra Craiului) si un parc natural forestier (Vanatori-Neamt).

Aflat in nordul tinutului Neamtului, spre hotarul cu Suceava, Parcul Natural Forestier Vanatori Neamt se intinde pe o suprafata de circa 20.000 de herctare, situate pe raza oazelor silvice Tg. Neamt si Varatec, cuprinzand unul dintre cele mai pitoresti si mai pline de farmec teritorii ale Carpatilor Orientali.

Aflat sub coordonarea Directiei Silvice Piatra Neamt (care gestioneaza paduri in suprafata de peste 334.000 ha, situate in judetele Neamt si Iasi), Parcul a luat fiinta in anul 1999, beneficiind de acrodul semnat intre Romania si Banca Mondiala pentru Reconstructie si Dezvoltare privind implementarea proiectului “Managementul Conservarii Biodiversitatii”.

Rezervatia de zimbri si fauna carpatina “Dragos Voda”, aflat in plin centru al parcului, adaposteste, pe langa zimbri, o larga varietate de specii din fauna spontana a Romaniei – cerbi, ursi, mistreti, lupi, vulpi – si numeroase specii de pasari, dintre care amintim: rapitoarele de zi – ulii, caia, sorecarul, soimul randunelelor, corbul, gaita, cotofana; rapitoarele de noapte – buha, ciuful, cucuveaua, huhurezul, striga, etc., precum si o intreaga serie de pasari migratoare. In cadrul acestei rezervatii se afla un numar de trei iazuri populate cu ciprinide, valorificate an de an prin pescuitul sportiv. Si tot aici pot fi admirate exemplare de stejari care dateaza de peste cinci secole. Padurile din raza parcului constituie amestecuri de diverse specii, cu o mare varietate genetica si cu o stabilitate ecologica ridicata. Din punctul de vedere al fondului forestier, compozitia pe specii se prezinta astfel: 40% fag, 30% brad, 15% molid, 2% gorun, restul fiind alcatuit din alte specii de arbori. In raza Ocolului Silvic Varatec – zona Agapia se afla unele dintre cele mai valoroase arborete de brad, cu regenerari naturale viguroase si prezentand o vitalitate deosebita. In Braniste se afla Rezervatia Academiei, cu stejari batrani de sute de ani, care este constituita ca rezervatie de seminte cu valoare genetica deosebita.

Pe malul raului Ozana, dominand localitatile din jur, se inalta falnic Cetatea Neamtului, o maiestuoasa fortareata care a rezistat peste veacuri la atatea atacuri, dar si celui mai inversunat dusman al tututor – timpul.

Prin acest proiest e evident si clar ca se doreste dezvoltarea unui turism civilizat, cresterea numarului de vizitatori in zona si, implicit, crearea de oportunitati pentru stimularea activitatilor economice specifice, cu efecte benefice asupra comuntatii locale, dezvoltarea ecoturismului.

Prin crearea rezervatiei de zimbri se urmareste si formarea unui specific al locului, care sa individualizeze parcul ca pe unul dintre foarte putinele locuri din lume unde mai pot fi intalniti zimbri in libertate, ceea ce va duce la cresterea fluxului de turisti romani si straini, precum si la imbunatatirea imaginii intregii zone.

Bogdan Avadanei