Interferente.ro Turism Statiuni montane Partii de ski Cavnic

Miercuri, 28 Decembrie 2011 02:52

Partii de ski Cavnic

 

Localitatea si statiunea Cavnic, Maramures, este cunoscuta mai ales datorita peisajelor montane pitoresti de o frumusete salbatica, dar si datorita importantelor zacaminte de minereu.

Statiunea Cavnic ofera turistilor 7 partii de schi cu o lungime cuprinsa intre 800 si 1200 metri, deschise in fiecare sezon de iarna timp de 5 luni (din decembrie pana in aprilie), dotate cu transport pe cablu modern. Partiile sunt bine intretinute, iluminate nocturn si dispun de zone speciale pentru iubitorii snowboard-ului.

 

Distanta dintre marile orase si obiectivul turistic, statiunea turistica Cavnic: 

Satu Mare - Cavnic - 96 km

Oradea - Cavnic - 222 km

Cluj-Napoca - Cavnic - 174 km

Timisoara - Cavnic - 396 km

Sibiu - Cavnic - 340 km

Brasov - Cavnic - 414 km

Bucuresti - Cavnic - 610 km

Iasi - Cavnic - 450 km

 

In ceeea ce priveste starea meteo, datorita regiunii muntoase, verile la Cavnic nu sunt prea calduroase, astfel ca temperaturile medii nu depasesc decat rareori 30 grade Celsius. Iernile insa, sunt in general blande si abunda in precipitatii, iar stratul de zapada este in mod normal de aproximativ 1 metru. Temperaturile sub -20 grade Celsius sunt exceptii de scurta durata.

 

 

 

La Cavnic sunt doua piste de schi construite in ultimii ani:

·        Roata, cu cinci piste de dificultati diferite, toate cu lift pentru schi,

·        Icoana, cu trei piste cu lift pentru schi si cu o partie pentru bob.

 

Partii ski Cavnic -  Icoana, Roata

Denumire
Partie

Dificultate

Lungime

 

Diferenta

nivel

Nocturna

Zapada

artificiala

Icoana 1

mediu

700

215

Da

Nu

Icoana 2

mediu

700

210

Nu

Nu

Icoana 3

mediu

154

-

Nu

Nu

Icoana 4

mediu

120

12

Da

Nu

Roata 1

mediu

920

330

Nu

Nu

Roata 2

mediu

1030

330

Nu

Nu

Roata 3

(Rainer 1)

avansat

800

190

Nu

Nu

Roata 4

(Rainer 2)

avansat

1000

190

Nu

Nu

Roata 5

(Partia Albastra)

mediu/usor

2250

330

Nu

Nu

 

Partia Icoana din Cavnic are un nivel de dificulatate mediu. De fapt, sunt doua partii mai cunoscute: Icoana I si Icoana II.

Icoana I prezinta o lungime de 800 metri, diferenta de nivel 154 metri si o latime minima de 30 metri. Partia Icoana I are o inclinare de 20 la suta si nocturna.

Icoana II este putin mai mica, 700 metri lungime, insa are acelasi diferenta de nivel.
Comparativ cu Icoana I, partia Icoana II are o inclinare de 22% si o latime de 48 metri. Pe aceasta partie nu se poate schia noaptea.

 

Partiile Roata I si II au nivel ascendent de dificultate (de la usor la greu), dar fara nocturna.

Partia Roata I are o lungime de 920 metri si un nivel mediu de dificultate, Roata II are un nivel usor de dificultate (pe o lungime de 1030 metri). Pe domeniul destinat schiului, Roata mai are inca trei partii: Roata III (Rainer I) si Roata IV (Rainer II), amadoua cu nivel de dificultate greu (avansat), iar Roata V (Partia Albastra), cu nivel de dificultate usor, pe o lungime de peste 2000 metri.

 

Harta - Partiile de ski Icoana si Roata, Cavnic

 

Alaturi de aceste partii de schi, tot in Cavnic exista partia Tubbing. Partia Tubbing are urmatoarele caracteristici:

§         un nivel usor de dificultate,

§         120 metri lungime,

§         12 metri diferenta de nivel,

§         20 metri latime,

§         inclinare (medie) de 10%,

§         nocturna.

 

Datorita microclimei specifice, Cavnicul beneficieaza de obicei de un strat de zapada consistent care poate sa persiste pana la inceputul lunii aprilie. In cazul in care nu ninge suficient, intreaga partie poate fi acoperita cu tunurile de zapada existente.

La baza partiei se pot inchiria echipamente de ski (clapari, bete, snowboard, boots, rachete, miniskiuri, monoskiuri) si snowboard. Tot aici pentru cei care nu doresc sa se avante pe partia de schi Icoana exista snowmobile si sanii.

Se pot lua si lectii de schi si snowboard atat pentru copii, cat si pentru adulti.

De asemenea, doritorii si schiorii pot servi bauturi calde si chiar mancare la restaurantul in forma de ciuperca ce se afla la baza partiei.

Turistii isi pot gasi cazare in cabanele, pensiunile, vilele sau hotelurile din zona Cavnic.

 

Partia artificiala de schi Cavnic

La Cavnic se poate schia si vara. Aici exista prima partie artificiala de schi din Romania si a 21-a din lume. Partia masoara 21 de metri latime si 100 de metri lungime, iar urcarea pana in varful ei se face pe o banda rulanta speciala. Pornirea se face cu cel putin 5 persoane. Partia, situata la baza partiei mari, beneficiaza de nocturna.

Aceasta permite atat ski-ul, cat si snowboarding-ul, la fel ca pe zapada. Partia este ideala pentru incepatori! Partia artificiala este realizata din polimerul special, are culoare alba si imita pana la cele mai mici detalii caracteristicile zapezii naturale.

 

Pentru ca este vorba de vara, pentru ca o distractie la peste 30 de grade celsius presupune si o balaceala pe masura, investitorii au amenajat in apropierea partiei o minipiscina cu o adancime de 1,30 metri si un diametru de 6 metri.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: