Interferente.ro Turism Statiuni montane Partii de ski Straja Hunedoara

Marţi, 03 Ianuarie 2012 21:13

Partii de ski Straja Hunedoara

 

Statiunea turistica Straja este localizata in judetul Hunedoara, in inima Muntilor Valcan, in zona Valea Jiului. Straja a fost declarata statiune turistica locala in anul 2002. Fiind situata la o altitudine de 1445 metri, statiunea montana Straja este destinatia perfecta pentru sezonul rece.

Pasionatii de sporturi de iarna vor gasi aici sapte partii, cu diferite nivele de dificultate, dotate cu teleschiuri. Majoritatea partiilor se intind pe spinarea enorma care coboara de la Varful Mutu pana dincolo de capatul telescaunului.

 

Acces si distante

La Straja poti sa ajungi cu trenul, mergand pana in gara Lupeni pe ruta Timisoara - Simeria - Craiova si apoi cu telescaunul.

De asemenea, la Straja poti sa ajungi si cu masina, mergand pana in Petrosani si apoi pe drumul national DN 66 spre Lupeni.

Din Lupeni pana la Straja sunt 8 km.

La indicatorul “Spre Straja” se merge pe strada Calea Braii pana la a doua bifurcatie unde se poate opta pentru telescaun (la dreapta) sau pentru “Drumul Crucii” (la stanga). Pe “Drumul Crucii”, iarna se recomanda masina de teren sau masina care trebuie sa posede, obligatoriu, lanturi la roti.

  

Partii de ski - Straja

In Straja sunt amenajate 7 partii de schi, fiecare fiind echipata cu instalatie de transport pe cablu. 4 partii de schi beneficiaza si de instalatie de nocturna, aceasta facand posibila utilizarea partiilor pana seara tarziu. Partiile sunt in forma de evantai. Astfel, se formeaza suprafete schiabile in lungime de pana la 5 km.

 

Partiile sunt intretinute cu ajutorul a 5 utilaje de batatorit zapada si ratracuri pentru a le mentine in conditii cat mai bune de schi.

 

 

Partiile de schi din Straja sunt: Platoul Constantinescu, Partia Lupului, Partia Mutu, Partia Sfantu Gheorghe, Partia Platoul Soarelui, Partia Canal si Partia Telescaun.

Cea mai lunga partie este Platoul Constantinescu (1741 metri).

Exista si o partie potrivita pentru snowboard, Partia Canal (1300 m lungime), deservita de Teleschiul 2.

 

 

Denumire Partie

 

Difi-

cultate

Lun-gime

Diferenta

Nivel (m)

Noc-

turna

Zapada

artificiala

Transport

Platoul Constantinescu

usor

1741

366

Nu

Da

Teleschi

Partia Lupului

greu

519

163

Nu

Da

Teleschi

Partia Mutu

mediu

1269

200

Nu

Da

Teleschi

Partia Sfantu Gheorghe

usor

700

144

Nu

Nu

Teleschi

Platoul Soarelui

usor

405

102

Da

Nu

Teleschi

Partia Canal

greu

1400

180

Nu

Nu

Teleschi

Partia Telescaun

mediu-greu

3200

180

Nu

Nu

Teleschi

 

 

Harta partii de ski Straja

 

 

Fiind asezate pe un versant nordic, partiile din Straja au zapada din noiembrie pana in aprilie, iar grosimea stratului de zapada poate ajunge si la 105 centimetri.

Daca ai noroc de vreme frumoasa, te vei putea bucura si de o priveliste splendida spre Retezat, care isi intinde una dintre culmile principale pana aproape de Uricani. De la capatul de sus al teleschiului, aflat la 1725 m, poti urca in cinci minute pe Varful Mutu, care iarna e acoperit de lespezi enorme de zapada viscolita. De aici, descoperi o noua perspectiva minunata: spre culmile sudice ale Muntilor Valcan si, mai departe, pana spre Oltenia Subcarpatica. Straja este o locatie impresionanta si in timpul verii.

La Straja poti gasi cazare, restaurante, poti sa inchiriezi echipamente de schi, te poti distra pe partii si in discoteci.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: