Sâmbătă, 20 August 2016 00:25 |
Pastrarea vitaminelor in conservele preparate in gospodarie
Conservele de fructe si legume preparate si sterilizate in casa nu se deosebesc dupa gust si dupa valoare alimentara de conservele preparate industrial deoarece metodele de lucru si cerintele fata de materia prima sunt aceleasi. In timpul conservarii nu au loc pierderi importante de zaharuri si alte substante alimentare din fructe si legume daca nu se tine seama de pierderile la spalarea lor cu apa si la oparire. Daca se foloseste apa de la oparirea fructelor pentru umplerea lor in borcane sau pentru preparare siropurilor, atunci pierderile se pot reduce la minimum.
Situatia este alta in privinta pastrarii vitaminelor deoarece vitamina C se dizolva in apa si se poate pierde in timpul spalarii si oparirii si se oxideaza la aer, indeosebi in prezenta fierului, cuprului si a altor metale. De aceea, pentru pastrarea ei in conservem spalarea si oparirea fructelor si legumelor se va face in cadrul timpului necesar pentru fiecare gen de fructe sau legume.
Pentru oparire nu sunt recomandabile vase necositorite ci este mai bine sa se foloseasca vase emailate. Fierberea si oparirea fructelor si legumelor se va face in vase acoperite, astfel produsul va avea un contact mai mic cu aerul si vitamina C se va pierde intr-un grad mai mic.
Cutitele pentru curatatul fructelor si legumelor vor fi din otel inoxidabil.
Sitele pentru strecurarea fructeor folosite la pireu se recomanda sa fie tot din otel inoxidabil sau, daca acesta lipseste, din fire.
Respectarea acestor recomandari duce la pastrarea vitaminei C in proportie de 75% din cantitatea ei initiala.
In acest mod, prin folosirea unei materii prime bune si printr-o prelucrare buna, se pot obtine in conditii casnice conserve cu destule vitamine.
Continutul in vitamine al conservelor se poate mari daca la materia prima se adauga produse care sunt foarte bogate in vitamine. Pentru un om matur sunt necesare in alimentatie 50-70 mg vitamina C. Daca ea se gaseste in coacaze in cantitate de 800 mg la 100 g, aceasta inseamna ca pentru un om sunt necesare doar 16-25 g coacaze negre. Daca se tine seama ca dupa conservare se pierde 30% din vitamina C, atunci sunt necesare aproximativ 35 g coacaze.
Este recomandabil ca la pregatirea pireului sau sucului din mere, pere, prune sa se adauge pireu sau suc din coacaze negre. La fierberea pireului sau sucului de tomate se va adauga pireu obtinut prin strecurarea ardeului rosu oparit, iar la conservarea sau marinarea tomatelor, castravetilor si altor legume se adauga bucati de ardei rosu. Asemenea adaosuri nu ridica numai continutul in vitamine al conservelor, dar imbunatatesc mult gustul, aroma, culoarea si aspectul exterior.
Foarte bogat in vitamina C este macesul. In fructele proaspete de maces se gasesc pana la 3000 mg de vitamina C, in 100 g. Macesele sub forma de pireu sau bucati se pot adauga in compoturi si alte conserve. Se pot, de asemenea, prepara pireuri de sine statatoare din macese, ambalate in borcane mici si sterilizate 40-50 minute la 100ºC. Un asemenea pireu se poate adauga iarna nu numai in conservele de fructe, ci s in mancarurile obisnuite: budinci, jeleuri, etc.
Newer news items:
Older news items:
|
Elizabeth Taylor Cunoscuta pentru ochii violeti, Taylor a fost o frumusete care a uluit Hollywood, si nu numai, cu dramele din viata personala, dar si cu rolurile interpretate magistral. Este considerata...
Read moreGripa, răceala, viroza Ce este gripa? Gripa este o infecţie respiratorie acută virală care afectează căile respiratorii. Există foarte multe rădăcini de virusuri care se schimbă de-a lungul timpului. În fiecare an,...
Read moreFelicitari speciale de ziua mamei - 8 martie Ce fiinta mai deosebita poate fi decat ... mama? Mama e persoana care nu poate fi inlocuita de nimeni, iar iubirea de mama...
Read moreFiziologia respiratiei Concomitent cu transformarile si absorbtia substantelor alimentare, la nutritia organismului participa si oxigenul luat din aer prin respiratie. Functia respiratorie incepe cu faza pulmonara, parcurge o faza circulatorie si se...
Read moreTranspiratia excesiva - cum scapam de ea Transpiratia este un mecanism fiziologic absolut normal prin care sunt eliminate toxinele din corp. Transpiratia este lichidul sarat eliminat de corp prin glandele sudoripare...
Read moreSfaturi pentru creşterea viermilor de mătase Viermele de mătase al dudului, sau fluturele de mătase, face parte din clasa insectelor, ordinul Lepidoptera, familia Bombycidelor. Ramura agriculturii care se ocupă cu creşterea...
Read morePoezii pentru ziua de 1 decembrie De 1 decembrie, noi, romanii de pretutindeni, sarbatorim. E Ziua Nationala a Romaniei. Sa insuflam acest sentiment de iubire de tara si pentru copiii nostri...
Read moreHoroscop Leu martie 2014 Afla horoscop Leu martie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna martie 2014 pentru zodia Leu: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreSalutul, strangerea de mana si Ziua mondiala a salutului 21 noiembrie Pe 21 noiembrie se aniverseaza Ziua mondiala a salutului (World Hello Day), sarbatoare initiata in 1973 de fratii Brian si...
Read moreProverbe despre pisici Proverbe cu si despre pisici. Ai apucat pisica de coada, invarteşte-o sa nu te zgarie. Proverb romanesc Cand pisica nu-i acasa, soarecii joaca pe masa! Proverb romanesc
Read moreTaur - horoscop 2011 Horoscop Taur - Caracteristici generale 2011 Anul 2011 va fi unul in care va veti concentra mai mult asupra propriei persoane, veti face schimbari atat in viata personala,...
Read moreOrasul antic Mohendjo-Daro Valea Indusului este leaganul uneia dintre cele mai vechi civilizatii ale lumii. Vedele – texte sacre indiene, care inainte de a fi scrise au circulat oral, cele mai...
Read moreFelicitari pentru mama de 8 Martie De 8 Martie celebram ziua mamei. Aceasta zi inseamna mult mai mult decat o zi fericita. E o zi speciala, o zi in care ii...
Read moreDulceata de caise - retete Caisele sunt unele din cele mai gustoase fructe. Din ele poti obtine dulceturi aromate delicioase. Dulceata de caise este potrivita pentru desert, prajituri si umplutura pentru...
Read moreHoroscop Capricorn august 2016 Afla horoscop Capricorn august 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna august 2016 pentru zodia Capricorn: dragoste, cariera si bani, sanatate. ...
Read moreFluturi - planşe de colorat Fluturii simbolizează pentru oricare dintre noi, copii sau adulţi, transformarea, sensibilitatea, gingăşia, frumuseţea, libertatea şi bucuria de trăi. E fantastic să le urmăreşte zborul şi multitudinea...
Read more