Interferente.ro Lifestyle Retete Peltea de gutui reteta

Vineri, 06 Septembrie 2013 09:20

Peltea de gutui - reteta

 

Gutuile sunt fructele aromate si aurii ale toamnei. Iata o reteta pentru delicioasa peltea de gutui.

 

Ingrediente

1 kg zahar
1 kg gutui
5-6 mere rosii, acrisoare
3 l apa

 

Mod de preparare

Se aleg gutui mai mici, galbene si sanatoase. Acestea sunt sterse cu o carpa curata de puful de deasupra, dupa care se spala, se scurg de apa, apoi sunt taiate in felii impreuna cu merele, fara a indeparta coaja sau samburii. Se pun apoi fructele intr-un vas cu 3 l de apa si se aseaza la foc mic, ca sa fiarba incet si sa nu se tulbure zeama, pana cand scade mai mult de jumatate, in asa fel incat sa ramana 1 l de lichid.

Cand fructele sunt bine fierte si apa a scazut, se rastoarna usor vasul pe o sita, peste un tifon dublu si se lasa sa se scurga incet, pentru ca lichidul rezultat sa fie limpede.
Dupa ce s-a scurs bine, se lasa o ora sa se limpezeasca, dupa care se iau 4 pahare din aceasta zeama si se toarna peste zahar. Se aseaza vasul pe marginea aragazului, amestecand continuu pana cand zaharul se dizolva complet, dupa care se pune la un foc iute sa fiarba. Spuma care se formeaza deasupra, se ridica cu o lingura cu gauri, usor, ca sa nu se ia si din sirop. Cand siropul incepe sa se ingroase, se ia vasul de pe foc si se incearca daca este bine legat punand cateva picaturi pe o farfurioara.

Cand picaturile cad bob, pelteaua este gata. Se toarna fierbinte in borcane curate si uscate. Se lasa sa se raceasca si daca este bine inchegata, se acopera borcanele cu celofan sau capac.


Newer news items:
Older news items: