Interferente.ro Descopera Natura Pepenele galben

Joi, 10 Mai 2012 04:00

Pepenele galben

 

Pepenele galben este originar din Asia tropicala, fiind unul dintre cele mai apreciate fructe datorita aromei inconfundabile. Pepenele galben se cultiva pentru fructul sau dulce si continut mare de apa.

 

Planta

Pepenele galben (Cucumis melo) este o planta erbacee unisexuat monoica (cu flori de sex diferit pe aceeasi planta) si cu tulpina taratoare. Planta are tulpini moi si cu pilozitati care cresc la nivel cu pamantul. Frunzele sunt de forma palmiforma (forma lor este asemanatoare unei maini). Florile sunt galbene si fiecare are un singur sex.

 

Fruct

Forma fructului variaza intre sferica si elipsoidala. Marimea lor depinde in functie de varietate si conditiile de cultivare. Au greutati intre 0,5 kg si 5 kg.

Pulpa fructului este aromata, suava si de diferite culori: galben, verde, roz sau culori intermediare. In centru exista o cavitate care contine multe seminte acoperite de o substanta lipicioasa.

 

Clasificare. Sortimente, soiuri, specii.

Pepenii galbeni sunt impartiti in doua categorii: pepeni cu coaja neteda si pepeni cu coaja aspra. Culorile lor variaza atat in interior, cat si in exterior. Coaja poate varia de la un gri-alb pana la verde inchis, iar miezul poate fi galben pal, verde sau portocaliu. Toti pepenii galbeni au in interior un orificiu in care stau semintele, spre deosebire de pepenii rosii ale caror seminte sunt imprastiate prin miez.

 

Specii de pepene galben

§         Ananas. Pepenele galben Ananas este rotund, are coaja neteda si culoare rozalie. Miezul este galben si suculent.

§         Cantalup. Pepenele galben Cantalup este sferic si turtit, la fel ca la Charentais. Acest sortiment rezista la seceta si are un gust foarte dulce. Numele de Cantalup provine de o casa de vara din Italia, unde se cultivau pepenii galbeni.

§         Charentais. Pepenele galben Charentais are forma sferica, fiind acoperit de o coaja mai moale. Pulpa este portocalie, iar gustul si aroma sunt foarte delicate.

§         Comoara Ungariei. Acest soi de pepene galben se dezvolta mai tarziu. Coaja este galbena, iar pulpa este verde si foarte aromata.

§         Titus. Aceasta specie are culoarea galbena, iar pulpa este verde. Nu este la fel de dulce ca celelalte soiuri prezentate.

§         Turchestan. Pepenele galben Turchestan este din cele mai timpurii. El rezista foarte bine la temperaturi foarte ridicate. Pulpa sa este usor verzuie.

 

Cultivare

Pepenele galben creste cel mai eficient la campie si la dealurile mai de jos. El are nevoie de un sol mai lutos, iar daca nu ii sunt asigurate aceste conditii, nu va creste.

Semanarea se face in afara perioadelor de inghet si in aer liber, primavara. Plantarea semintelor se face in a doua parte a primaverii. Ele trebuie introduse la o adancime de trei centimetri si la distante de jumatate de metru una fata de cealalta.

Intre Cucurbitaceae, pepenele galben este mai exigent decat dovleacul si mai putin decat pepenele verde (Citrullus vulgaris). Are nevoie de o teperatura de cel putin 15°C ca sa germineze. Pentru a se dezvolta si a fructifica in conditii bune are nevoie ca temperatura medie sa se mentina peste 24°C, timp de trei luni dupa germinare.

Irigarea trebuie sa se faca cu atentie, deoarece apa nu trebuie sa ude frunzele. Este necesar sa se “rareasca frunzele” pentru a evita sa creasca prea viguroase si sa produca prea multe flori masculine si prea putine feminine, acestea din urma fiind cele care vor produce fructele. Sistemul de irigare trebuie sa conduca apa cat mai aproape de nivelul solului. Cu toate acestea, la pepenele galben nu este nevoie sa se aplice stropiri prea dese, intrucat el este mai gustos si mai aromat daca este mai uscat. In plus, sa nu uitam ca pepenele galben provine din zone secetoase.

Cel mai bine este sa udati pepenii aproximativ o data la sase zile!

In solare se cultiva pepeni galbeni care vor produce mai repede fructe, aceste plante cresc vertical si sunt sustinute cu ajutorul unor corzi.

Fructul nu trebuie sa fie recoltat decat atunci cand coacerea este asigurata, iar continutul de zahar este ridicat. La atingere se simte cand coaja din jurul cozii cedeaza usor la presiunea degetelor. De asemenea, greutatea este un indicator caracteristic, crescand pe masura ce maturizarea mareste densitatea pulpei fructului.

Cel mai indicat este sa culegeti pepenii in luna august. Cu toate acestea, unele soiuri se fac inca din luna iulie, in vreme ce altele se coc mai tarziu (nu mai devreme de luna septembrie)!

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: