Duminică, 19 Aprilie 2015 21:52

Pesteri din Romania

Pesteri din RomaniaPesterilor au fost si vor ramane cele mai tainice, curioase si fascinante locuri de pe Terra. Va vom prezenta cateva pesteri din Romania.

Cuciulat

Pestera Cuciulat se afla pe teritoriul satului Cuciulat, comuna Letca, judetul Salaj, fiind prima pestera din tara noastra in care au fost observate picturi rupestre paleolitice. Pictura cea mai clara reprezinta un cal, intrat in literatura universala sub denumirea de „Calul de Cuciulat”. Descoperirea a fost facuta in 1978.

Ghetarul de la Scarisoara

Locatia acesteia se afla pe raza comunei Garda de Sus, intr-un platou carstic din bazinul Ariesului, in Muntii Apuseni. Ea adaposteste un bloc urias de gheata de circa 50.000 – 70.000 m³ si 18 – 20 m grosime. Pestera are o lungime totala de 700 m. Primele informatii stiintifice despre pestera dateaza din 1863, ea fiind apoi cercetata in detaliu de Emil Racovita. Ghetarul de la Scarisoara este prima pestera din tara noastra declarata monument al naturii. 

Topolnita

Situata in Podisul Mehedinti (Carpatii Meridionali), pestera Topolnita se dezvolta pe 10.5 km (a treia din tara). Este opera a trei rauri: Topolnita, Gaurinti si Ponorat. Intreaga retea de galerii este dispusa pe 4 niveluri (doua fosile, unul subfosil si unul activ).

Pestera Ursilor

Pestera Ursilor se afla pe teritoriul satului Chiscau, in versanul stang al Vaii Craiasa (afluent al Crisului Negru), in Muntii Bihor. Este una dintre cele mai bine amenajate pesteri din tara noastra. Prima explorare s-a efectuat in septembrie 1975, iar in iulie 1980 a fost introdusa in circuitul turistic. Cei 1.500 m de galerie se desfasoara pe doua niveluri principale. La nivelul superior (800 m) se afla Galeria Oaselor, denumita astfel datorita numeroaselor cranii si oase de Ursus Spaelus, gasite aici. Nivelul inferior este declarat rezervatie stiintifica.

Pestera Vantului

Vorbim despre cea mai lunga pestera din tara, aflandu-se in Muntii Padurea Craiului (Carpatii Occidentali). Pestera Vantului are o lungime de 34 km, iar reteaua subterana este etajata pe trei niveluri principale de carstificare, cel inferior fiind activ (cu rau subteran).


Related news items:
Newer news items:
Older news items: