A+ A A-

Pictura

Poveste in versuri

Va oferim spre lectura o poezie intitulata sugestiv “Poveste” scrisa de Ioan Barseanul.

 

Ochi albastri, par de aur, rosul trandafir al gurii,

Zana apelor pribege si-a izvoarelor padurii Citește mai departe: Poveste in versuri

Pictura bisericii domnesti din Curtea-de-Arges

manastirea curtea de arges picturiHotarat lucru ca evolutia artei picturale, cu caracter religios, la noi, incepand din a doua jumatate a veacului al XIV-Iea si urmand pand la prima jumatate a veacului al XIX-lea, se poate vedea la Biserica Domneasca din Curtea de Arges, care reprezinta, din acest punct de vedere, un adevarat muzeu de pictura bisericeasca.

Trei picturi, diferite ca stil si epoci, sunt reprezentate acolo. Cea mai veche e din veacul al XIV-lea, a doua de la 1750, a treia de la 1827. In prima pictura vedem intemeierea acestei arte la noi; in a doua, localizarea ei la noi; a treia si ultima ne arata decadenta acestei arte; celelalte zugraveli, de pe la 1847, n-au nici un interes artistic. Citește mai departe: Pictura bisericii domnesti din Curtea de Arges

Nazuinta spre culoare

Nazuinta spre culoareRareori in pictura poate sa apara o opera de arta in negru si alb. Unele lucrari ale lui Polidoro Caldara ne ofera exemple, ca si graurile in arama ori plansele litografiate. Genurile acestea sunt demne de pretuire, in masura in care se ocupa de unele forme si atitudini, numai ca au ceva putin placut petru ochi, intrucat apar doar printr-o abstractizare fortata. Citește mai departe: Nazuinta spre culoare

Dimitrie Harlescu - un modern al inovatiei plastice

Dimitrie Harlescu un modern al inovatiei plasticeCercetatorii fenomenului cultural tecucean, mai nou sau mai vechi, l-au integrat spiritualitatii locale si pe pictorul Dimitrie Harlescu desi, se stie, n-a fost tecucean, cel putin prin radacini. S-a nascut la Falticeni la 5 noiembrie 1872, exact la o luna inaintea celuilalt pictor tecucean, Gheorghe Petrascu, si avea sa-si plimbe umbra prin lume vreme de 51 de ani. N-a reusit sa depaseasca statutul de simplu profesor de desen voiajor un timp mai scurt la liceele din Constanta, Barlad si mai indelungat la cel al sotiei sale, Elena Rusu Mitrea. Sfarsitul timpuriu nu l-a prins nepregatit, ba dimpotriva, si l-a provocat singur dupa ce-i slabisera nervii fragili. Zabranicul n-a mai acoperit decat avancortina in spatele careia pictorul traia in afara firii. Acesta a fost omul. Un flagelat al provinciei monotone, chiar daca nu totdeauna lipsita de interes cultural.

Citește mai departe: Dimitrie Harlescu un modern al inovatiei plastice

Lucrarea Venus in oglinda de Tiziano Vecellio

LLucrarea Venus in oglinda de Tiziano Vecellioucrarea “Venus in oglinda” apartine lui Tiziano Vecellio si este o pictura ulei pe panza, 124,5 x 105,5 cm. Aceasta lucrare e o reprezentare a lui Venus pe jumatate goala ce se acopera, totusi, cu gesturi pudice. Se poate observa cum aceasta se intoarce in oglinda, reflectandu-se partial imaginea, fiind ajutata de Cupidon si de un alt amoras care incearca sa o incoroneze cu o ghirlanda de flori.

Citește mai departe: Lucrarea Venus in oglinda de Tiziano Vecellio

Vedere din Piata San Marco - Canaletto

Vedere din Piata San Marco (1742-1744) este o frumoasa lucrare a pictorului Canaletto (pe numele sau real Giovanni Antonio Canal). Se poate spune, cu certitudine, ca este una dintre lucrarile magnifice ale maestrului, o pictura ulei pe panza 114.6 x 153 cm.

Citește mai departe: Vedere din Piata San Marco Canaletto

Arta cavernelor – de la Chauvet la Lascaux

Specialistii considera ca arta, sub toate formele ei, isi face aparitia in preistorie, intre anii 40.000 si 30.000 inaintei erei crestine. Oamenii de atunci, contemporani ai omului de Cro-Mognon, adica din specia Homo Sapiens, inventeaza, sau mai bine zis (isi) descopera arta. Desigur, acceptia pe care o va fi avut pentru ei aceasta modalitate simbolica de exprimare va ramane, poate pentru totdeauna, necunoscuta. Ceea ce conteaza e ca aceste artefacte ale lor, fie ca au fost realizate si expuse la lumina zilei, fie in adapostul pesterilor, au reusit sa ajunga pana la noi, cei de azi, infruntand vitregia timpurilor.

panoul taurilor lascaux - arta de la lascaux Citește mai departe: Arta cavernelor de la Chauvet la Lascaux

Ramuri de migdal inflorit Van Gogh

Sa ne bucuram de sosirea primaverii si sa admiram minunatia, farmecul si miracolul nasterii si vietii pe pamant … Sa ne reamintim citatul referitor la migdal a lui Nikos Kazantzakis si sa admiram ramurile cu flori de migdal in reprezentarea lui Vincent Van Gogh

 Ramuri de migdal inflorit Van Gogh

Citește mai departe: Ramuri de migdal inflorit Van Gogh

Primavara in pictura lui Vincent van Gogh

Primavara in pictura lui Vincent van GoghDespre pictorul Vincent van Gogh am mai vorbit si in alte articole. Desi nu a fost recunoscut la vremea sa (a vandut un singur tablou in timpul vietii sale), in timp s-a facut remarcat si este apreciat la adevarata sa valoare. Ne vom referi acum la perioada 1888, cand, in primavara acestui an, in timp ce se afla la Arles – sudul Frantei, a realizat nu mai putin de 14 tablouri cu pomi infloriti. Sa vedem insa cum e reprezentata primavara in pictura lui Vincent van Gogh. Citește mai departe: Primavara in pictura lui Vincent van Gogh

Feminitate in pictura lui Toulouse Lautrec

Feminitate in pictura lui Toulouse LautrecLa toilette – Gateala sau Rousse (ulei pe panza 67 x 54 cm) este una din cele mai cunoscute picturi ale lui Henri de Toulouse Lautrec. Lucrarea infatiseaza un moment de intimitate feminina, o tema destul de raspandita si indragita de artisti. Am mentiona aici mai ales pe Degas, unul din artistii care l-au impulsionat, l-au incurajat si l-au inspirat constant pe Lautrec.

Citește mai departe: Feminitate in pictura lui Toulouse Lautrec

Dansatoare pe scena de Edgar Degas

Dansatoare pe scena de Edgar DegasLucrarea “Dansatoare pe scena/Ballet - L’etoille” a lui Edgar Degas reprezinta un frumos pastel pe monotip, o lucrare artistica deosebita, fascinanta si inedita, cu dimensiuni 58 x 42 cm. E una din cele mai cunoscute lucrari ale celebrului pictor francez Degas, o capodopera a picturii impresioniste.

Citește mai departe: Dansatoare pe scena de Edgar Degas

Links to Best Bookmaker Bet365 it The UK
Noi 01, 2010 6542

Transilvania

Transilvania Transilvania cuprinde regiunea intracarpatica, delimitata de Carpatii…
goesisteme carstice
Sep 07, 2014 1600

Geosisteme carstice

Geosisteme carstice Relatia om-natura care, in mod normal, ar trebui sa fie veritabila…
Feb 17, 2013 3126

Poveste de Dragobete

Poveste de Dragobete Dragobetele se sărbătoreşte la români pe data de 24 februarie. De…
Orasul antic Mohendjo Daro
Noi 20, 2014 1526

Orasul antic Mohendjo Daro

Orasul antic Mohendjo-Daro Valea Indusului este leaganul uneia dintre cele mai vechi…
Creta atractia greceasca si bijuteria Mediteranei
Mai 30, 2014 1693

Creta atractia greceasca si bijuteria Mediteranei

Creta - atractia greceasca si bijuteria Mediteranei De-a lungul istoriei, Insula Creta a…
Iun 01, 2012 1399

Lotul Greciei pentru EURO 2012

Lotul Greciei pentru EURO 2012 Afla care este lotul Greciei (portari, fundasi, mijlocasi,…
Globulele rosii o noua arma terapeutica
Iul 14, 2014 1782

Globulele rosii o noua arma terapeutica

Globulele rosii - o noua arma terapeutica Sunt 25.000 de miliarde si “imprumuta” culoarea…
Default Image
Aug 01, 2013 2425

Amendamente la legea gravitatiei

Amendamente la legea gravitatiei Putine imagini din istoria stiintei au farmecul celei a…
renii lui mos craciun
Dec 01, 2010 6706

Renii lui Mos Craciun

Renii lui Mos Craciun In ajunul Craciunului peste cei 9 reni nazdravani ai lui Mos…
Bet atWilliam Hill Bingo and win.