Interferente.ro Lifestyle Frumusete Pielea uscata cauze tipuri si ingrijire

Duminică, 27 Iulie 2014 17:56

Pielea uscata - cauze, tipuri si ingrijire

Pielea uscata cauze tipuri si ingrijirePielea uscata, in raport cu pielea grasa si cea normala, ridica cele mai multe probleme din punct de vedere cosmetic: dificultatea stabilirii cu exactitate a cauzelor care determina uscare epidermei; tratamentele cosmetice produc doar “ameliorari” momentane, fara sa rezolve problema in sine.

Care sunt cauzele uscarii pielii?

·         Disparitia sau diminuarea filmului lipidic existent in mod normal pe suprafata epidermei.

·         Eistenta unui deficit in continutul de apa al stratului exterior al pielii, stratul cornos.

·         Dereglarea procesului de cheratinizare, adica a acelui proces particular de transformare cornoasa a celulelor epidermei.

Cate tipuri de piele uscata exista?

·         Pielea alipica (sebostatica) sau pielea uscata prin lipsa de grasimi se caracterizeaza prin existenta unui numar redus de glande sebacee sau prin insuficienta lor functionare, insotita de o functionare deficitara a glandelor sudoripare. La acestea se adauga starea nervoasa sau endocrina a persoanei in cauza.

·         Filmul lipidic insuficient cantitativ este incapabil sa actioneze ca o bariera protectoare fata de evaporarea excesiva a apei din piele. Pielea alipica este fragila, transparenta, ritabila, se rideaza usor, mai ales in jurul ochilor.

·         Pielea deshidratata sau pielea uscata prin lipsa de apa se caracterizeaza prin incapacitatea stratului cornos de a retine apa la niveul sau. Acest fapt este pus pe seama diminuarii factorului natural de umectare (NMF – Natural Moisturizing Factor), un complex natural intercelular constituit din compusi hidroscopici, care au capacitatea de a lega apa. Pielea deshidratata este ridata, are un aspect “fainos” datoria descuamarii suprafetei sale.

·         Pielea imbatranita, la care deshidratarea pare sa fie legata si de un metabilism celular modificat al colesterolului sulfat, component lipidic al pielii.

·         Pielea bronzata, la care starea de uscaciune este provocata de o hipercheratoza a stratului cornos.

Ce determina uscarea pielii normale sau grase?

Practicile cosmetice nesanatoase:

·         Spalarea frecventa cu sapunuri sau apa calcaroasa;

·         Folosirea unor produse cu actiune detergenta puternica;

·         Depilidarile exagerate provocate de curatarea pielii grase (seboreice) cu spirt camforat, alcool, acetona, etc.

Factorii externi:

·         Intensificarea radiatiei solare;

·         Cresterea temperaturii ambiante;

·         Umiditatea atmosferica coborata;

·         Curentii de aer.

Ce presupune ingrijrea cosmetica a pielii uscate?

·         Spalarea fetei se face cu apa obisnuita la care se pot adauga bora sau carbonat acid de sodiu (1 lingurita/1 l de apa).

·         Demachierea cu ajutorul unui produs demachiant (lapte sau crema) gras; acesta trebuie apoi indepartat cu o lotiune tonica nealcoolizata sau o apa tonica (din musetel, galbenele,, sunatoare, nalba, patlagina).

·         Produsele de ingrijire zilnica trebuie sa aiba un efect hidratant, emoliant sau protector.

·         Baile de abur (musetel, salvie, coada soricelului), care preced o curatare mai profunda a pielii, se fac mair ar, in cazul tenului deshidratat – o data la 3 saptamani pentru tenul alipic se prefera comprese umede urmate de masaj facial.

·         Mastile hidratante si nutritive se aplica saptamanal si pot contine galbenus de ou, smantana, miere, laptisor de matca, sucuri de fructe.

Ce pot prepara singura pentru piele uscata?

Masca cosmetica:

·         Un galbenus de ou

·         4 linguri de morcov ras

·         lingurita de ulei de masline

Emulsie hidratanta:

·         Ulei de parafina –      3 g

·         Cetaceu –                   3 g

·         Laurilsulfat –              1 g

·         Apa –                         pana la 100 g.