Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Pneumonia simptome tipuri tratament

Joi, 30 Septembrie 2010 04:00

Pneumonia - simptome, tipuri, tratament

 

Definitia pneumoniei

Pneumonia este un termen general care se refera la o infectie a plamanilor, putand fi cauzata de o varietate de microorganisme, inclusiv virusi, bacterii si paraziti. Adesea pneumonia incepe dupa o infectie a partii de sus a aparatului respirator (o infectie a nasului si a gatului). Cand se intampla aceasta, simptomele pneumoniei incep dupa doua sau trei zile de raceala sau de durere a gatului. Cativa virusi care cauzeaza pneumonia: virusul gripal, virusul respirator, virusul paragripal si adenovirusul.

  

Cauzele aparitie pneumoniei

Plamanii sunt doua organe spongioase inconjurate de o membrana umeda (pleura). Cand inspiram, aerul este transportat prin trahee, spre plamani, in doua cai respiratorii principale numite bronhii. In interiorul plamanilor, bronhiile se divid, de aproape 20 de ori, intr-un million de cai respiratorii mai mici (bronhiole), care, in final, sfarsesc in grupuri de minusculi saculeti de aer numiti alveole.

In fiecare stadiu al acestui proces, exista mecanisme care sa protejeze plamanii de infectii. De fapt, suntem frecvent expusi la bacterii si virusi care pot cauza pneumonia dar corpul, in mod normal, impiedica intrarea acestora in plamani si producerea de probleme. Dar, uneori - din motive care nu sunt totdeauna bine intelese – aceste microorganisme pot trece peste apararea organismului, in final croindu-si drum catre sacii de aer din plamani.

Acolo, globulele albe (leucocitele), o parte cheie a sistemului imunitar, incep sa atace organismele invadatoare. Agentii patogeni care se aduna, globulele albe si proteinele sistemului imunitar fac ca sacii de aer sa se inflameze si sa se umple cu lichid, conducand la dificultatea de a respira ce caracterizeaza multe tipuri de pneumonie.

 

Simptomele pneumoniei

Simptomele pneumoniei includ: tremurat, friguri, voma, clantanitul dintilor, durere mare în zona pieptului, temperatura ridicata, transpiratie accentuata, puls rapid, respiratie agitata, colorarea vinetie a buzelor si degetelor, stare mentala confuza sau delir, tuse care provoaca expectoratie mucoasa de culoare maronie sau verzuie.

 

Perioada de incubatie

Perioada de incubatie pentru pneumonie variaza, depinde de tipul de virus sau de bacterie care cauzeaza infectia. Cateva perioade de incubatie caracteristice sunt: virusul respirator - 4-6 zile; gripa - 18-72 ore. Cu tratament, majoritatea tipurilor de pneumonie cauzate de bacterii pot fi vindecate in una-doua saptamani. Pneumonia virala poate dura mai mult. Pneumonia micoplasmala ar putea fi vindecata complet in 4-6 saptamani.


Virusii sunt contagiosi

Virusii, precum si bacteriile care cauzeaza pneumonia sunt contagiosi si se gasesc de regula in fluidele din gura si din nasul unei persoane infectate. Boala poate fi raspandita prin tuse si stranut, prin intermediul paharelor sau canilor si a vaselor, si prin folosirea tesaturilor si a batistelor.

 

Tipurile de pneumonii

Pneumonia lobara afecteaza una sau mai multe sectiuni (lobi) ale plamanilor. Pneumonia bronhica (sau bronhopneumonia) afecteaza parti ale ambilor plamâni.

Pneumonia bacteriana este cauzata de diferite bacterii, printre care cea mai cunoscuta este pneumonia pneumococica.

Pneumonia virala este cauzata de diferiti virusi, aceasta fiind cauza a jumatate din totalul cazurilor de pneumonie.

Pneumonia micoplasmica este cauzata de micoplasme, cei mai mici agenti vii ai bolilor umane, care au atat caracteristicile bacteriilor, cat si ale virusurilor. Acesti agenti cauzeaza in general o pneumonie usoara, foarte raspandita.

Alte pneumonii mai putin frecvente pot fi cauzate de inhalarea alimentelor, a lichidelor, a gazelor, a prafului sau de fungi.

 

Diagnosticarea pneumoniei

Diagnosticul este de obicei facut tinandu-se cont de anotimp si de stadiul bolii. Pe baza acestor factori, medicul poate pune un diagnostic rapid printr-o examinare fizica si a starii de sanatate din trecut, dar poate sa mai adauge urmatoarele teste pentru ca diagnosticul sa-i fie confirmat: control cu raze X al pieptului - un test care foloseste raze invizibile de energie electromagnetica pentru a filma imagini ale tesuturilor interne, ale oaselor si ale organelor; teste de sange - pentru a analiza cantitatea de dioxid de carbon si oxigen din sange; cultura de sputa - un test de diagnosticare realizat pe materie scoasa la suprafata din plamani prin tuse in gura (cultura de sputa este adesea realizata pentru a determina prezenta unei infectii); oximetria pulsului - un oximetru este o dispozitiv capabil sa masoare cantitatea de oxigen din sange. Pentru a realiza aceasta, un senzor mic (ca un bandaj) este pus pe un deget de la mana sau de la picior. Cand dispozitivul este pus in functiune, pe senzor apare o luminita rosie. Senzorul nu provoaca durere, iar lumina rosie nu devine fierbinte.

 

Tratamentul in pneumonie

Doctorii folosesc antibiotice pentru tratarea pneumoniei cauzata de bacterii, cauza cea mai frecventa pentru aceasta boala. Antibioticele se administreaza timp de 5-14 zile, desi este posibil sa se administreze mai mult timp in cazul persoanelor cu un sistem imunitar deficitar.

Doctorul va alege antibioticul pe baza unui numar de factori inclusiv varsta, simptomele si cat de severe sunt acestea si daca este nevoie de internare.

Desi expertii difera in recomandarile lor privind antibioticele, primul antibiotic folosit de obicei este unul care actioneaza impotriva unei game largi de bacterii (antibiotic cu spectru larg).Toate antibioticele folosite au o rata mare de vindecare privind pneumonia.

Tratamentele pentru pneumonie variaza in functie de severitatea simptomelor si de tipul de pneumonie:

Pneumonia Virala. Antibioticele nu sunt eficiente in formele virale de pneumonie. Si desi cateva pneumonii virale pot fi tratate cu medicamente antivirale, tratamentul recomandat este acelasi ca pentru gripa - odihna si multe lichide. Totusi pot fi folosite antibiotice pentru a preveni suprainfectarea cu bacterii.

Pneumonia Bacteriana. Doctorii trateaza de regula pneumonia bacteriana cu antibiotice. Desi puteti sa incepeti sa va simtit mai bine la scurt timp dupa inceperea tratamentului cu medicamente, aveti grija sa terminati intregul tratament cu antibiotice. Oprirea prea repede a administrarii medicamentelor poate face ca pneumonia dumneavoastra sa revina.

Pneumonia Micoplasma. Pneumoniile micoplasmatice sunt tratate cu antibiotice. In cazul unei pneumonii severe, pacientul poate fi internat in spital si tratat cu antibiotice intravenos si i se poate administra oxigen. Totusi, puteti sa va vindecati la fel de repede acasa cu antibiotice orale ca si la spital, in special daca dispuneti de asistenta calificata la domiciliu. Uneori pacientii pot petrece 3-4 zile in spital primind antibiotice intravenos si apoi isi pot continua tratamentul de vindecare acasa cu medicatie orala.

Infectiile cu ciuperci ce pot cauza pneumonii includ actinomicoza, nocardioza, histoplasmoza, coccidiomicoza, blastomicoza, aspergiloza si criptococcoza. Fiecare ciuperca are tratamente cu antibiotice specifice, printre care sunt amfotericina B, fluconazol, penicilina si sulfonamidele.

In plus la aceste tratamente, doctorul poate recomanda medicamente care se dau fara reteta pentru reducerea febrei, pentru a trata durerile si pentru a reduce tusea asociata cu pneumonia. Nu trebuie suprimata complet tusea deoarece ea ajuta la curatarea plamanilor. Daca trebuie sa folositi un reductor de tuse, luati doza minima care va ajuta sa va odihniti.

In cazul tratamentului ambulatoriu (la domiciliu), medicul poate recomanda oricare dintre urmatoarele clase de antibiotice:

- Macrolide, cum ar fi claritromicina, eritromicina, azitromicina;

- Tetracicline, cum ar fi doxiciclina;

- Fluorochinolone, cum ar fi levofloxacina, moxifloxacina, gatifloxacina.

 

Factori de risc pentru aparitia pneumoniei

- Fumatul - Acesta este cel mai semnificativ factor de risc pentru aparitia pneumoniilor la persoanele tinere sanatoase;

- Asocierea unei alte boli, in special pulmonare, cum ar fi bronhopneumopatia cronica obstructiva sau astimul bronsic;

- Deficienta sistemului imunitar;

- Suferinte la nivelul coastelor, cum ar fi traumatismele costale;

- Tulburari ale statusului mental (cum ar fi confuzia sau pierderea cunostintei) care cresc riscul aspiratiei sputei sau salivei de la nivelul nasului sau gurii in plamani, a lichidelor sau alimentelor din stomac in plamani.

 

Masuri de preventie

Exista vaccinuri pentru prevenirea infectiilor de virusi si de bacterii ce cauzeaza unele tipuri de pneumonie. De exemplu, copiii primesc de obicei imunizare obisnuita impotriva Gripei Haemophilus si Pertussis (tusea), incepand de la varsta de doua luni.
Copiii cu boli cronice, care sunt expusi la alte tipuri de pneumonie, pot sa primeasca vaccinuri suplimentare sau tratament imuno-protector. Doctorii pot da antibiotice preventive (prevenirea bolii) pentru pneumonia la copiii care au fost expusi catre cineva cu anumite tipuri de pneumonie, cum ar fi Pertussis. Copiii infectati cu HIV ar putea de asemenea primi antibiotice pentru prevenirea pneumoniei cauzata de Pneumocystis Carinii. Tratament antiviral este acum disponibil, de asemenea, si poate fi folosit pentru prevenirea unor tipuri de pneumonie virala, ori pentru a face simptomele mai putin severe. In general, o data ce pneumonia este cauzata de bacterii sau virusi ce sunt contagiosi, este de preferat sa tinem copiii departe de persoanele care au deja pneumonie sau o infectie a partii de sus a aparatului respirator, care poate duce la pneumonie.

Vaccinul antigripal: pneumonia este o complicatie frecventa a gripei, in concluzie, vaccinarea în fiecare toamna este o modalitate eficienta de a evita pneumonia.

Vaccinul pneumococic - Vaccinarea este folositoare celor predispusi riscurilor. Aici sunt incluse persoanele care:

- au boli cronice cum ar fi boli ale plamanilor, ale inimii, ale rinichilor, anemie, diabet;

- care sunt in recuperare dupa anumite boli grave;

- care au varsta peste 65 de ani.

Pneumonia este adesea rezultatul unor infectii respiratorii banale. De aceea, o masura preventiva importanta este luarea în considerare a oricaror simptome sau inconveniente respiratorii care tin mai mult de cateva zile.

O alimentatie corespunzatoare, odihna, o buna igiena si incetarea fumatului ajuta la marirea rezistentei organismului la bolile respiratorii, ca si la vindecarea rapida in cazul în care boala s-a instalat deja.

Daca cineva din casa dumneavoastra are o infectie respiratorie sau o infectie a gatului, tineti canile sau paharele lui sau ei si vasele din care maninca separate de cele ale celorlalti membri ai familiei, si spalati-va pe maini frecvent in special daca ati umblat cu tesaturi sau cu batiste murdare.

 

 

Surse si Adrese Web Utile

http://www.sfatulmedicului.ro/Pneumonii/pneumonia-comunitara_502

http://www.terapii-naturiste.com/remedii_naturiste/pneumonia.htm

http://www.edr.ro/pages/resp/pneumonia.htm

 


Newer news items:
Older news items: