Interferente.ro Descopera Natura Portocalii si portocalele

Marţi, 23 Iunie 2015 01:08

Portocalii si portocalele

Portocalii si portocalelePortocalul este, se zice, originar din China si n-a aparut in Europa decat foarte tarziu. In tarile de sud ale Europei el a fost cultivat de prin veacul al saisprezecelea si mai cu seama pe tarmurile Marii Mediterane.

Se stie pozitiv, dupa documente, ca insula Hyere era in 1568 o adevarata padure de portocali.

De altfel, cultura acestui arbust roditor este destul de usoara in tarile mai calde, creste oriunde, iar radacinile sale nu se infig adanc in pamant.

Totusi, trebuie ca pamantul sa fie paros si bine udat. In regiunile din nordul Frantei nu se poate cultiva in livezi si trebuie amenajate sere speciale, in care pomul petrece iarna in adapost.

Pentru a pregati un bun pamant portocalul trebuie sa-l amestecam cu parti eale de baligar de vaca si cal. Se formeaza astfel un pamant foarte roditor in care arbustul se dezvolta in voie.

Scoarta, frunzele, florile si fructele, sunt pline de un fel de ulei aromatic.

Cu frunzele de portocal se fac ceaiuri linistitoare, din flori se extrage parfum, dar mai cu seama fructul da acestei plante marea sa valoare industriala.

Fructul, portocala, este compusa din doua parti bine deosebite: coaja si miezul. Coaja, la randul ei se imaprte si ea in doua parti: o coaja subtire, cea din afara, galbuie, amara, care contine uleiurile aromatice din care se fabrica asa numita “esenta de Portugalia”, iar a doua patura dinauntru, alba, care contine un produs numit hesperidina.

In acest invelis se gaseste miezul, partea din fruct care se mananca. Oricine cunoaste gustul acrisor, racoritor si placut al portocalei, ale carei proprietati asupra stomacului sunt intrebuintate de doctori.

Gustul sucului de portocale se deosebeste dupa specia fructului. In orasele europene, se gasesc fel de fel de specii de portocale, caci cultura acestui arbore este foarte raspandita, mai cu seama in tarile calde. Cele mai bune portocale sunt acelea care se cultiva in insula Malta.

In tot sudul Europei, pe coasta de Azur, in sudul Italiei, in Sicilia, in insulele grecesti si celelalte din Mediterana se cultiva portocalele pe o scara intinsa. Se fac doua recolte: una de la 1-15 noiembrie, iar alta de la jumatatea lui ianuarie pana la sfarsitul lui februarie.

De cativa ani, se consuma un fel de portocala mica, cu un gust deosebit, cu coaja despartita de miez, numita mandarina. Aceasta portcoala, mai demult necunoscut, a fost adusa din China si se cultiva mai cu seama in Sicilia, insula Malta si Algeria. Astazi, portocala se gaseste in mai toate tarile lumii. In America se cultiva in regiunile calduroase, in sudul Africii se cultiva campuri intregi, pe o scara foarte intinsa.