Interferente.ro Parinti si copii Noi si copiii Povestea stejarului batran

Joi, 07 Octombrie 2010 12:14

Povestea stejarului batran

 

                                                                                   De Oltea Paraschiv

 

 

A fost odata ca niciodata un stejar batran care traia chiar la mijlocul unei paduri intinse. De batran ce era nici nu mai stia cati ani are ... Bratele-i erau noduroase iar coaja in care era imbracat era aspra si pe ici, pe colo, carpita pentru ca vijeliile pe care le infruntase de-a lungul vremurilor au smuls cate o bucata din ea.

  

  

Stejarul batran o iubea tare mult pe Domnita Toamna. Ii placeau cel mai mult culorile cu care ea ii vopsea frunzele: galben ruginiu, roscat-portocaliu... Domnita Toamna il mangaia cu vanturi reci, ii spala ramurile cu ploi lungi si uneori, dimineata il dadea peste tot cu o bruma argintie si el se simtea atunci tare frumos.....

 

Cum sosea ea, stejarul o intreba:

- Domnita, cand vor fi coapte si fructele mele? Sunt asa de multe iar eu sunt batran si nu le mai pot tine...

- Asa e, Mos Stejar. Esti plin de ghinda gustoasa. Mai asteapta putin si se va coace. Atunci voi chema veveritele si pe Mos Martin sa o culeaga.

            - O, ce bine-mi pare! raspundea stejarul. Sprintenele veverite vor lua ghinda si o vor duce in camara ca sa aibe provizii la iarna. Si Martin, mosul, cu cata placere o va manca!

 

Nu mai trece mult timp si chiar asa se intampla. Ghinda stejarului se cocea, era culeasa de veverite, de Mos Martin, uneori cadea pe jos si de acolo o adunau alte vietuitoare... Incet, incet, stejarului ii cadeau si ultimile frunze, semn ca, in curand, toamna va pleca.

 

 

 

- Stejarule, eu trebuie sa pornesc la drum soptea Toamna. Acum greutatea fructelor nu te mai apasa. Poti sa te odihnesti. Din frunze ti-am facut un covor moale cu care am invelit radacinile tale ostenite. Poti sa dormi, sa te odihnesti, pana cand sora mea, Primavara, te va trezi...

 

- Multumesc, Toamna frumoasa, ii raspundea stejarul si apoi se cufunda intr-un somn adanc...

 

Citeste si:

 

Toamna poezii pentru copii

Poezii de toamna pentru copii

Rapsodii de toamna

Octombrie Brumarel

Anotimpul toamna

Toamna citate

Legenda unei frunze de toamna

Frunzele toamna

Flori de toamna

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: