Interferente.ro Cultura Pictura Primavara in pictura lui Vincent van Gogh

Sâmbătă, 01 Martie 2014 10:15

Primavara in pictura lui Vincent van Gogh

Primavara in pictura lui Vincent van GoghDespre pictorul Vincent van Gogh am mai vorbit si in alte articole. Desi nu a fost recunoscut la vremea sa (a vandut un singur tablou in timpul vietii sale), in timp s-a facut remarcat si este apreciat la adevarata sa valoare. Ne vom referi acum la perioada 1888, cand, in primavara acestui an, in timp ce se afla la Arles – sudul Frantei, a realizat nu mai putin de 14 tablouri cu pomi infloriti. Sa vedem insa cum e reprezentata primavara in pictura lui Vincent van Gogh.

Pictorul van Gogh chiar spera, la acea vreme, ca va putea vinde macar un tablou. Aceste ganduri apar intr-o scrisoare adresata fratelui sau, Theo. Chiar daca era constient ca lumea nu aprecia arta sa, spera ca macar ar putea vinde ceva tablou dintr-un motiv mult mai simplu, ca s-ar gasi doritori care sa se bucure de de culorile primaverii si de frumusetea pomilor care dau in floare primavara …

Primavara e frumoasa, imbie la armonie, totul se leaga de renasterea naturii cu parfumurile ei proaspete. Cu siguranta, tinutul Arles este o regiune aparte, un adevarat paradis. Vincent van Gogh a sosit aici la sugestia prietenului sau Toulouse-Luatrec, in 21 februarie 1888 si a ramas profund impresionat de peisaj si lumina provensala: «Soarele stralucitor are o lumina pe care n-am mai intalnit-o nicaieri in lume, pe care as putea s-o numesc galbena, un galben pai, lamaie sau galbenul aurului. Cat este de minunat acest galben!». Vorbim despre acel galben pe care il gasim frecvent in lucrarile sale, in diferite nuante si variante infinite, sub forma florii soarelui, a caselor, a capitelor de fan, s.a.m.d.

 

 

Aceasta e viziunea pictorului si ce frumos exprima in cuvinte Rainer Maria Rilke: «Totul infloreste fara nicio opreliste; daca in locul culorilor ar fi voci, o incredibila simfonie s-ar naste in inima noptii.»

Ce frumos a surprins copacii inflorind … caisi, piersici, pruni, magnolii. Se pare ca pomii in floare au reprezentat pentru van Gogh o sursa de reinnoire spirituala, o renastere.

O primavara frumoasa tuturor!


Related news items:
Newer news items:
Older news items: