Interferente.ro Sanatate Ghid de prim ajutor Primul ajutor in accidentul rutier

Luni, 05 Iunie 2017 00:09

Primul ajutor in accidentul rutier

primul ajutor in accidentul rutierDin nefericire, in zilele de vacanta, cand circulatia e parca mai intensa decat in alte perioade, se produc multe accidente, in care acordarea primului ajutor este de o importanta deosebita. Este drept ca ori de cate ori se constata un accident de circulatie in special, dintr-un impuls de umanitate, oricine este gata sa il dea. Ei bine, acordarea primului ajutor in asemenea accidente cere prudenta deosebita, indemanare si priceperea de a nu agrava urmarile accidentului insusi.

Drept reguli generale se impune ca accidentatul sa fie cat mai putin posibil miscat, sa fie mereu supravegheat, mai ales daca nu si-a pierdut cunostinta. Incercand sa fie ridicat de pe locul accidentatului, salvatorii trebuie sa aiba grija ca accidentatul sa fie asezat pe o targa improvizata, la nevoie, dintr-o patura, o haina, un sac, dar sa il poarte de asemenea maniera incat sa nu mai fie miscat, in special zona coloanei vertebrale, gatul si bazinul acestuia.

Cand victima trebuie scoasa dintr-un spatiu ingust si nu este decat un singur salvator se procedeaza astfel: cu o batista sau cravata se leaga mainile victimei deasupra articulatiei pumnului. Salvatorul ridica mainile legate ale victimei, se asaza in genunchi, isi trece capul pe sub mainile acestuia si mergand cu precautie pe maini si pe genunchi, peste victima, poarta cu sine si accidentatul.

Cand urgenta impune expres primul ajutor, accidentatul este tras cu grija de picioare, pastrandu-i insa axul corpului, iar o alta persoana trebuie sa sustina cu o mana ceafa si cu cealalta barbia accidentatului. Pe targa, accidentatul este asezat ridicat pe brate in acelasi timp de trei persoane, iar a patra introduce cu grija targa. Legata pe targa cu fesi, cordoane, cravate, persoana accidentata va fi purtata cu capul in directia deplasarii si mentinand in permanenta targa in pozitia orizontala. Cand se coboara insa o panta mai lunga, este indicat insa ca victima sa fie cu picioarele inainte.