Luni, 20 Mai 2013 01:46 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Produsele de patiserie
Produsele de patiserie se obtin din aluaturi afanate cu compusi chimici, fiind apreciate datorita valorii nutritive ridicate si a calitatilor psihosenzoriale de gust si arome placute.
Produsele de patiserie cuprind un sortiment bogat si variat de produse. Printre principalele sortimente de produse de patiserie amintim: biscuiti, vafe, fursecuri, piscoturi, turta dulce si produse tip chec.
Biscuitii sunt produse fainoase obtinute prin coacerea unui aluat afanat preparat din faina, zahar, grasimi, oua, miere, glucoza, lapte, arome, afanatori chimici si biochimici si altele. Sortimentele de biscuiti care se gasesc si se comercializeaza pe piata sunt:
· biscuiti simpli;
· biscuiti cu unt sau cu unt si cu oua;
· biscuiti cu cacao;
· biscuiti cu miere;
· biscuiti cu crema;
· biscuiti condimentati;
· biscuiti glazurati;
· biscuiti cu amestecuri de fainuri de ovaz.
Caracteristicile de calitate fizico-chimice ale biscuitilor
Napolitanele sunt produse fabricate din vafe cu umplutura de crema. Vafele sunt produse fainoase sub forma de placi subtiri si poroase, fabricate dintr-un aluat fluid afanat cu carbonat de acid de sodium, omogen de faina, apa si carbonat acid de sodiu (uneori si oua, lapte praf, etc.), copt in prese, cuptoare de constructie speciala. Sortimentul de napolitane difera dupa compozitia cremei astfel: napolitane cu lamaie, napolitate cu cacao, napolitane cu zmeura, napolitane cu crema de cacao, etc.
Turta dulce este un produs sub forma de batoane sau de figuri, obtinut dintr-un aluat special (compus din faina de grau, zahar, miere, glucoza, oua, arome), afanat de carbonat de amoniu.
Sa nu uitam ca inlocuirea meselor principale cu produse de patiserie duce la ingrasare. In privinta produselor de patiserie, am putea scoate in evidenta urmatoarele trasaturi generale:
· afanarea aluatului cu compusi chimici;
· continut de apa redus;
· continut relativ ridicat de grasimi si zaharuri;
· valoare senzoriala deosebita;
· valoare energetica ridicata.
Calitatea produselor de patiserie se apreciaza prin examen organoleptic si fizico-chimic pe fiecare sortiment de produs.
Newer news items:
Older news items:
|
Saptamana Patimilor - Vineri In Vinerea Mare se face pomenirea sfintelor, infricosatoarelor si mantuitoarelor Patimi ale Mantuitorului si marturisirea talharului celui recunoscator care a dobandit raiul (Vinerea Patimilor).
Read moreTraseu turistic si poteci marcate din Masivul Ceahlau Va prezentam un traseu turistic si poteci marcate din Masivul Ceahlau, cu trecere prin Poiana Nicanului si Poiana Vezuri,...
Read moreDunarea in Romania si in viata poporului roman - citate Iata cateva citate si fragmente de opere literare in care se evoca Dunarea, „cea mai mare comoara cu care natura a...
Read moreTraditii si obiceiuri specifice sarbatorilor de iarna “Fara obiceiurile si traditiile noastre, fara portul si limba noastra, nu am putea sa ne numim romani.” Traditii si obiceiuri de iarna la romani Obiceiurile calendaristice...
Read moreExplicarea fericirilor - cele dintai patru fericiri In predica de pe munte, Domnul Iisus Hristos ne fagaduieste ca faptele noastre cele bune nu vor ramane nerasplatite de Dumnezeu, ci...
Read moreDespre politete Va oferim cateva informatii despre politete scrise de Nina Cassian. Politetea este o foarte buna conducatoare de caldura sufleteasca. Cine spune “Buna ziua!”, “Multumesc!”, “Scuzati!”, “Pardon!”, “Buna...
Read moreCamping, tinerete, sport, aer curat si armonie cu natura Unul din cele mai placute sporturi, cel care ingaduie oricui, fara multe pregatiri speciale, un exercitiu fizic sanatos si da...
Read moreAlgele - factor ecologic catastrofal Daca intr-un articol anterior am facut referire la alge ca hrana, ingrasamant si combustibil, acum dorim sa ne referim la alge ... ca factor ecologic catastrofal....
Read moreSfintii Arhangheli Mihail si Gavril - icoane si imagini de colorat Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril sunt sfintii pomeniti de catre crestinii ortodoxi, an de an, pe data de 8 noiembrie....
Read moreFaurarii Pentru multe popoare, prelucrarea metalului e de origine divina. Faurarul trebuie sa fie ori puternic, ori vrajitor, ori cu infatisare grotesca (Hefaistos, Vulcan, piticii nordici), iar fierul e inzestrat cu...
Read moreDespre soia si boabele de soia Pe piata materiilor de provenienta agricola, se poate afirma ca boabele de soia joaca un rol din ce in ce mai proeminent, putand, inca de...
Read moreCraciunul la romani si la alte popoare Sarbatoarea crestinatatii, Craciunul, este aceeasi si totusi alta pentru fiecare natiune. Desi ar trebui sa avem doar o aducere aminte a ceea ce a...
Read moreApicultura si importanta ei Omul, dandu-si seama de folosul pe care il aduc albinele, le-a domesticit, adapostindu-le in stupi, ingrijindu-le pentru a aduna mierea si ceara produse de ele....
Read moreAsimetria cerebrala Asimetria cerebrala face posibile profunde reflectii teoretice. De ce dreptacii sunt mai numerosi decat stangacii? Sa nu-i uitam nici pe ambidextri. In Europa, proportia stangacilor variaza intre trei si...
Read moreCultura, istoria si originalitatea civilizatiei geto-dacilor Geto-dacii, ramura nordica a numerosului neam al tracilor, au creat o civilizatie originala, care s-a dezvoltat pe puternicul fond multimilenar tracic. Mostenirea tracica a constituit...
Read moreMesaje, urari si felicitari de Sfantul Gheorghe 2017 Pe 23 aprilie 2017 sarbatorim pe Sfantul Gheorghe. Pentru toti cei care poarta numele Sfantului Gheorghe sau derivate ale acestuia:...
Read more