Interferente.ro Lifestyle Casa ta Protejarea de carii a mobilei

Marţi, 22 Ianuarie 2013 15:52

Protejarea de carii a mobilei

Deseori mobila este atacata de carii, ceea ce se poate constata dupa gaurilele de pe suprafata acesteia, din care curge un praf galbui compus din lemn maruntit, mancat de gandaci. Cariile ataca in exclusivitate lemnul uscat.

Pentru a preveni aparitia cariilor, se va avea grija ca in locuinta sa nu se aduca mobila la care s-au constatat gauri de carii, inainte ca aceasta sa fie tratata chimic.

Ca mijloace de combatere se recomanda in primul rand aerisirea cat mai des a incaperilor. De asemenea, o data sau de mai multe ori pe an, se vor freca toate partile nelustruite sau nevopsite ale mobilei cu o carpa muiata in solutie de fluorura de sodiu, preparata in proportie de 200 g fluorura la circa 10 l apa fierbinte, sau o solutie concentrata constituita din 100 parti terebentina, 5 parti ceara de albine, 5 parti parafina si 3 parti creolina.

In cazul in care, totusi, se constata prezenta cariilor, distrugerea lor se va face cu un amestec de trei parti terebentina cu o parte gaz, ori cu o solutie saturata de naftalina in benzina (atentie la foc!). Pentru mobilierul in care se tin produse alimentare se poate folosi ulei de vaselina, care nu lasa miros. Daca numarul gaurilor de carii este mai mic, aceste substante se introduc in gauri cu o seringa; daca numarul lor este mai mare se va unge intreaga suprafata cu o pensula inmuiata in lichid. Operatia se mai repeta de cateva ori. Pentru a se impiedica evaporarea sau scurgerea lichidului, gaurelele se astupa cu ceara, chit, parafina sau, la nevoie, cu miez de paine. Acest tratament al mobilierului infestat se repeta de 2-3 ori, la interval de 3 sapatamani. Este preferabil ca tratamentul sa se faca in perioada iunie-decembrie, deoarece gandacii adulti apar la inceputul lunii mai.

Autor: Viorel Raducu

 


Newer news items:
Older news items: