Interferente.ro Sanatate Ghid de prim ajutor Protocoale de interventie Prim ajutor de baza Resuscitare cardio respiratorie

Sâmbătă, 11 Septembrie 2010 20:37

Protocoale de interventie. Prim ajutor de baza. Resuscitare cardio-respiratorie

Victima nu respira si nu are puls

Primul gest in aceasta situatie este anuntarea situatiei la 112 solicitand ajutorul echipei medicale calificate si cu dotare corespunzatoare dupa care incepem resuscitarea cardio-pulmonara. Daca victima nu respira, nu are puls si esti sigur ca va sosi ajutor profesionist calificat, incepe ventilatia artificiala si compresiunile toracice. Ele se executa succesiv.

 

Facem 30 de compresiuni toracice urmate de 2 ventilatii.

Tehnica ventilatiei artificiale

Ingenuncheati langa pacient. Cu capul victimei in hiperextensie se mentine gura usor intredeschisa cu o mana, in timp ce cu cealalta se sustine fruntea si se penseaza nasul. Inspirati profund aer …

 

 

... aseaza-ti etans gura pe gura victimei si insuflati aer timp de 2-3 secunde. In acelasi timp se verifica daca toracele se ridica atunci cand noi insuflam.

 

 

Fiecare respiratie trebuie sa fie suficient de puternica astfel incat toracele sa se ridice. Tineti capul in hiperextensie cu barbia ridicata indepartand gura de la gura victimei si lasati ca toracele pacientului sa revina. Volumul de aer pe care il insuflam este mai important decat ritmul in care il administram.

 

Tehnica masajului cardiac extern  

Cu victima asezata pe spate pe un plan dur se localizeaza punctul de compresie situat in partea inferioara a sternului. Degetul inelar merge de-a lungul rebordului costal pana la apendicele xifoid (locul de intalnire a coastelor). La acest nivel langa acest deget se aseaza alte doua degete, respectiv degetul mijlociu si cel aratator, dupa care asezam podul palmei celeilalte maini, tangent la cele doua degete plasate pe piept, aceasta este locul in care trebuie facute compresiunile toracice.

 

 

       Ingenuncheati langa victima, gasiti punctul de reper cu degetul inelar, pornind din partea inferioara a rebordului costal, catre apendicele xifoid (locul de intalnire a coastelor). Ajungand cu degetul inelar la apendicele xifoid, asezati degetul mijlociu si aratator langa el, apoi asezam podul palmei celeilalte maini, acesta fiind locul in care trebuie facute compresiunile.

Aseazam cealalta mana (cea cu care am reperat apendicele xifoid), peste mana situata pe stern fara ca degetele sa se sprijine pe torace.

 

 

 

Cu coatele intinse, cu bratele perpendicular pe stern, linia umerilor sa fie paralela cu linia longitudinala a pacientului se fac compresiunile astfel incat sa infundam sternul cu o adancime de aproximativ 4-5 cm (numarand cu voce tare, si 1 si 2 si 3 si 4 si 5’’).

 Frecventa compresiunilor externe trebuie sa fie de 80-100/min.
Victima nu respira dar are puls

In acest caz prima etapa de actiune consta din efectuarea unui numar de 10 ventilatii artificiale dupa care vom anunta 112 solicitand ajutor medical calificat. Ne reintoarcem, reevaluam starea pacientului si vom actiona in functie de ceea ce vom constata. In cazul in care situatia va fi nemodificata vom continua ventilatia pacientului verificand periodic pulsul pacientului. Aceasta este o situatie foarte rar intalnita in teren intrucat victima care nu are ventilatii va face stop cardio-respirator in aproximativ 1 minut.

 

Victima respira si are puls

Daca victima respira si are puls, dar este inconstienta o vom aseza in pozitia laterala de siguranta.

Ingenunchind langa victima vom elibera caile aeriene prin hiperextensia capului si ridicarea barbiei. Asezam bratul cel mai apropiat al victimei in unghi drept fata de corp, iar antebratul se indoaie in sus. Vom trece celalalt brat al victimei peste torace asezand dosul palmei pe obrazul victimei.

 

Se ridica genunchiul (cel opus fata de salvator) victimei, tragandu-l in sus si mentinand piciorul pe pamant. Cu o mana vom prinde umarul opus fata de salvator si cu cealalta mana genunchiul pacientului. Il vom intoarce lateral spre salvator; ne asiguram ca se sprijina pe genunchi si pe cot, rearanjam capul in hiperextensie si deschidem gura.

 

Anuntam la 112 solicitand ajutor medical calificat. Ne reintoarcem apoi la victima, reevaluam situatia si supraveghem pacientul pana la sosirea echipajului medical.