Marţi, 17 Septembrie 2013 13:59

Qigong

Pentru multa lume, termenul qigong evoca lucruri tot atat de misterioase ca si farfuriile zburatoare. Dar, de-a lungul secolelor, tot mai multi oameni au practicat acest tip de exercitii fizice si mentale intrate in traditie. Potrivit datelor puse la dispozitie de Asociatia chineza de cercetare pentru qigong, unul din 20 de chinezi – varstnici sau tineri, puternici sau slabi – practica qigong. Multi dintre ei o fac pentru a-si pastra sanatatea; prin qigong se pot trata si diferite boli, cu rezultate surprinzatoare. Presa chineza a relatat despre numeroasele cazuri de paralizie tratate prin qigong; in acelasi timp au fost tratati pacienti cu forme avansate de cancer, ceea ce a facut ca qigong sa constituie un subiect major de cercetare stiintifica.

 

Qigong dateaza dinainte de anul 2.500 i.Hr.

La inceputul secolului al V-lea i.Hr. a aparut una din cele mai faimoase lucrari de medicina: Huangdi Nei Jing (Cartea de medicina interna a Imparatului Galben). In aceasta carte se indica detalii si metode de tratament qigong. “Oamenii care au suferit mult timp de rinichi trebuie sa stea cu fata spre miazazi de la ora 3 a.m. pana la 5 a.m. Ei trebuie sa se concentreze, sa-si elibereze mintea. Tinandu-si respiratia cat mai mult cu putinta, acestia trebuie apoi sa-si intinda gandul ca si cand ar inghiti ceva tare si sa respire aerul curat. Dupa ce au repetat toate acestea de sapte ori, pe limba va aparea saliva”. Enciclopedia medicala alcatuita in secolul al XVIII-lea, “Culegere de carti vechi si noi”, considera qigong ca una din cele patru metode principale de medicina chineza traditionala pentru tratarea bolilor.

In ultimii 50 de ani, folosirea in clinici a qigong-ului a dus la vindecarea a peste 90% din pacientii care sufereau de boli ale sistemului nervos, precum si alte numeroase afectiuni, printre care bolile cardiovasculare si respiratorii, hipertensiunea, tuberculoza pulmonara, bronsita cronica, hepatita, nefrita si impotenta.

La randul lor, sportivii au descoperit ca prin qigong muschii isi recapata forta, circulatia se amelioreaza si in general conditia fizica si psihica pentru competitii devine mai buna. In domeniul invatamantului, qigong determina cresterea capacitatii de concentrare si memorizare.