Interferente.ro Descopera Diverse Rapiri celebre ale trecutului

Duminică, 26 Martie 2017 22:44

Rapiri celebre ale trecutului

Rapiri celebre ale trecutuluiAstazi - desi traim vremuri mai putin romantice - ca si in trecut, se mai aude de cate un mare scandal, cauzat prin rapirea unei tinere fete sau a unei sotii legitime. Totusi, caracterul senzational pe care-l capata o astfel de intamplare, care vine sa tulbure ordinea burghezimii din trecut, nu mai poate fi atuns in zilele noastre blazate, nici chiar de cea mai inedita si nemaiauzita forma de rapire.

Vom aminti aici cateva din rapirile celebre ale trecutului.

Mare senzatie a facut pe vremuri scandalul Liszt-Marie d’Argoult. Celebrul compositor a facut cunostinta contesei Marie d’Argoult prin George Sand. Liszt, un impecabil “dandy” si cavaler, a cucerit vertiginous inima contesei si a cazut insusi victim vrajei acestei fiinte. Contesa, desi maritata si mama a trei copii, a dus o viata complet lipsita de satisfactii sufletesti. Pasiunea ei pentru Liszt, protejata de George Sand, si tot spiritual romantic al epocii ei, au facut-o sa primeasca propunerea acestuia de a fugi impreuna la Geneva. Din aceasta legatura s-au nascut doua fete, dintre care una a fost viitoarea Cosima Wagner.

Si mai mare valva a facut rapirea de la curtea lui Leopold al II-lea al Belgiei. Luiza, fiica regelui, maritata cu printul Filip de Koburg, - om avar si nesuferit, - s-a indragostit si “s-a lasat rapita” de ofiterul de ulani Matacici. Fugarii au fost insa arestati, printesa declarata nebuna si inchisa intr-un sanatoriu, iar frumosul ulan a fost condamnat la sase ani de inchisoare.

Matacici a scapat dupa patru ani din inchisoare si indragostitii s-au regasit.

In timpul razboiului mondial printesa Luiza saracind foarte mult, i s-a fagaduit un sprijin numai daca consimte sa renunte la legatura ei morganatica.

La 64 de ani, ea trebuia sa faca acest mare sacrificiu sentimental. Matacici moare in mizerie la Paris, iar printesa Luiza, parasita, moare si ea l Wiesbaden in 1924, neavand parte decat de o groapa de saraci …

Alta printesa, Luiza de Toskana, maritata la 22 de ani cu printul Friedrich August de Saxonia, nesimtindu-se fericita in menajul ei princiar, a fugit intr-o buna zi cu profesorul Girosn, preceptorul copiilor ei, dar aventura Giron nu a fost decat un episode al vietii Luizei de Toscana. Mai tarziu ea s-a indragostit si s-a maritat cu compozitorul Italian Enrico Toselli. Dar si de acesta a divortat in 1912; termina prin a fi nevoita sa-si castige existenta mai intai ca stenografa, iar mai tarziu chiar ca guvernanta …

Al treilea scandal celebru din cercuri inalte, a fost acela al frumoasei printese Clara Chimay, rapita in mod romantic de lautarul tigan Rigo Ianci. Alaturi de acesta, fosta printesa a dus o viata agitate si destrabalata, facandu-si aparitia scandaloasa pe diferite scene de varieteu.

Astazim cum suntem ceva mai inaintati cu vederile si mentalitatea, rapirile se fac mai ales prin randurile tinerelor fete, care n-au atins inca majoratul si pe care “papa” – din fericire, le poate readuce la camin cu ajutorul politiei. “Rapirile de minore sunt aspru pedepsite! …”

Totusi, cazuri ca acela al tinerei Hiltrud Breil, minora de 16 ani, de o rara frumusete, rapita de baronul Hodenber, prieten al casei nu sunt deloc rare. Dar fete in genul Hiltrudei Beil se inapoiaza mai totdeauna dupa aventura, acasa.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: