Miercuri, 29 Septembrie 2010 04:00

Râsul

 

Râsul este benefic atât pentru fizic, cât şi pentru psihic. Ramura ştiinţifică care se ocupă cu studiul râsului se numeşte Gelotologie (grec. „gelos“ = râs).

„De fiecare dată când râzi, îţi prelungeşti viaţa cu câteva zile.” (Curzio Malaparte)

„O zi fără râs este o zi pierdută.” (Charlie Chaplin)

 

 

Ce este râsul?

Râsul este un fenomen natural, un limbaj universal, definit în nenumărate feluri.

Fiziologic, el este un act reflex care constă într-o serie de scurte expiraţii sacadate, însoţite de o vocalizare mai mult sau mai puţin zgomotoasă, provocate de de mişcări accentuate ale diafragmei şi având drept cauză o emoţie pozitivă.

Pentru un medic, râsul este un medicament capabil să prevină şi să vindece numeroase boli.

Pentru psihologi, râsul reprezintă o supapă de siguranţă a vieţii.

Pentru filosofi, râsul este unul dintre prietenii care aparţin exclusiv omului, fiind în acelaşi timp şi o parte integrantă a sa.

Înţelepciunea populară a asociat de multă vreme râsul, veselia şi buna dispoziţie cu sănătatea, starea de bine şi longevitatea.

Încă din secolul al XIV-lea, un chirurg francez folosea terapia prin râs pentru a-şi ajuta pacienţii să se recupereze mai repede după operaţie, dar abia din secolul trecut râsul a început sa fie studiat de medici după toate rigorile ştiinţei, azi fiind numeroase cabinete în care se face terapie prin râs.

Aşa cum explica doctorul Rubinstein în cartea sa “Psihosomatica râsului”, râsul este un fenomen uman complet care joacă un rol fundamental la intersecţia manifestărilor musculare, respiratorii, nervoase şi psihice ale individului.

Un exemplu celebru în ceea ce priveşte puterea râsului este cel al lui Norman Cousins, redactor-şef la celebra revista Americană “Saturday Review”. Acesta era atins de o boală misterioasă a colagenului pe care medicii dintr-un mare spital new-yorkez unde a fost îngrijit au considerat-o ca fiind ireversibilă.

Norman Cousins a decis să se îngrijească singur, după cum dorea el. S-a închis într-o cameră a unui hotel plăcut având ca medicamente casete video umoristice pe care le lua pe cale vizuală în doze extrem de ridicate, iar ca hrană toate mâncărurile care îi plăceau cu multă vitamina C, ca medici doar oamenii care îi povesteau istorii vesele, amuzante. În câteva luni era complet vindecat, vindecarea fiind controlată şi confirmată medical.

Ştiaţi că studii medicale foarte serioase în domeniul cardiologiei au arătat că râsul este o armă dintre cele mai eficace în prevenirea accidentelor cardio-vasculare? Ştiaţi că un râs nebun este la fel de benefic ca 10 minute de relaxare şi că este cea mai bună terapie naturală pentru a lupta împotriva stresului? În sfârşit, ştiaţi că doar 3 minute de râs echivalează cu 15 minute de exerciţii fizice intense?

Fiecare emoţie pe care o trăim influenţează fiinţa noastră în mod complex. Cu cât aceste emoţii sunt mai plăcute, mai stenice, mai binefăcătoare, cu atât avem mai mult de câştigat de pe urma experimentării lor. Râsul ocupă un loc important în  galeria acestor trăiri.

 

Beneficiile râsului sănătos

- Poate regla tensiunea arterială;

- Elimină anxietatea şi depresia;

- Alină suferinţele astmaticilor;

- Îmbunătăţeşte sănătatea psihică;

- Uşurează digestia prin contracţii abdominale;

- Stimulează procesul de eliminare a toxinelor acumulate în organism;

- Ne ajută să diminuăm considerabil stresul, durerea, angoasele;

- Stimulează şi întăreşte sistemul imunitar;

- Întârzie procesul de îmbătrânire, fiind un elixir al tinereţii. Astăzi ştim că centenarii au un caracter optimist;

- Este un calmant natural;

- Este similar unui masaj interior, care tonifică organele şi stimulează funcţiile lor;

- Elimină tensiunea nervoasă şi scade nivelul de agresivitate;

 

Râsul acţionează direct asupra creierului, iar la declanşarea râsului, creierul eliberează dopamina, un neurotransmiţător primordial în senzaţiile legate de plăcere. Această stimulare particulară a creierului prin umor ar fi de altfel apropiată din punct de vedere chimic de cea a drogurilor, precum morfina sau heroina. De asemenea, nivelurile de anxietate şi nervozitate cad, provocând o senzaţie placută de relaxare. În acelaşi mod, râsul ajută aducându-ne un somn excelent în timpul nopţii.

Neurologul francez Henri Rubenstein a arătat că un minut de râs poate să ofere trupului până la 45 de minute de relaxare terapeutică.

 

Fiţi optimişti! 

Orice fiinţă umană, cu excepţia cazurilor patologice, este capabilă să schiţeze un zâmbet sau să râdă. Oamenii nu profită din plin de beneficiile râsului. În prezent râdem mai puţin de 1 minut pe zi faţă de 20 de minute acum un secol. Copii râd în medie de 300-400 de ori pe zi, în comparaţie cu adulţii, care râd cam de 15 ori pe zi. Prin atitudinea sa permanent optimistă, tonică,veselă, plină de încredere, orice fiinţă poate resimţi în ea însăşi o amplificare a stării de bine general.

Să căutăm sistematic persoane, cărţi, desene, filme, spectacole, emisiuni radio sau de televiuziune şi site-uri care ne pot determina să râdem copios. Râsul este gratuit, poate fi suportat în doze mari sau foarte mari, nu are contraindicaţii sau efecte secundare neplăcute, este non-alergic, nu are termen de garanţie putând fi utilizat toată viaţa.

Este recomandat să-l folosim fără moderaţie, pentru a trăi fericiţi şi sănătoşi o viaţă lungă. Dar este foarte important să înţelegem că putem râde oricând şi oricât de noi înşine şi  împreună cu alţii, dar niciodată de ceilalţi.

Nimic nu relaxează mai mult decât câteva glume bine spuse. Nu exista nicio contraindicaţie, niciun risc pentru un supradozaj: „ A râde înseamnă sănătate”, spune o vorba înţeleaptă. Nimic nu relaxează mai mult decât câteva glume bine spuse.

Iată câteva trucuri pentru a găsi râsul zi de zi:

- Evitaţti tot ce vă poate agresa: imagini, cuvinte etc.;

- Fugiţi de sabotorii bunei dispoziţii - colegi, vecini;

- Înconjuraţi-vă de imagini pozitive - poze, cuvinte, amintiri;

- Povestiţi istorii amuzante cu prietenii;

- Regăsiţi-vă spiritul copilului din dvs.;

- Folosiţi-vă de ironie, râzând un pic chiar de dvs.

 

Ziua Mondială a Râsului

Ziua Mondială a Râsului se sărbătoreşte în prima duminică a lunii mai a fiecărui an. Cu această ocazie se organizează evenimente care stârnesc râsul, precum spectacole cu clowni, picturi pe faţă, prezentări de poveşti, spectacole de teatru de păpuşi, concursuri de baloane şi şedinţe de râs colective.

Iniţiativa de organizare a acestui eveniment, îi aparţine doctorului indian Madan Kataria, care a constatat ca râsul sporeşte capacitatea de concentrare și rezistenţa la efort, creşte încrederea în propria persoană şi îmbunătăţeşte relaţiile cu cei din jur, fapt publicat în 1995, când savantul a scris un articol intitulat "Laughter, the Best Medicine" ("Râsul, cel mai bun medicament").

Explicaţia constă în faptul că râsul favorizează în mod natural respiraţia, ca şi cântatul, tuşitul şi strănutatul, care împinge expirarea dincolo de limita respiraţiei de bază, producând o inspirare mai profundă, cu o pauză de respiraţie mai lungă decât în momentele de relaxare, iar expiraţia este prelungită, contribuind la buna oxigenare a tuturor ţesuturilor din corp.

 

Râsul este un calmant fără efecte secundare. Arnold H. Glasow

Râsul este soarele ce alungă iarna de pe chipul oamenilor. Victor Hugo

 

Surse si Adrese Web Utile

http://www.medicina-naturista.ro

http://ro.wikipedia.org

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: