Interferente.ro Descopera Diverse Reflectii asupra frigului

Miercuri, 04 Ianuarie 2017 01:01

Reflectii asupra frigului

Frigul este, orice s-ar spune, un fenomen destul de neprevazut, mai ales pentru locuitorii tarilor cu clima temperata in general. Totusi daca stim sa luptam cu el, il suportam destul de bine.

Nenorocirea este insa ca o intreaga serie de prejudecati ne impiedica sa luam masuri cu adevarat eficace contra frigului. Intre frig si pielea noastra se intrerupe sentimentul, care este incapabil sa aprecieze lucruri din domeniul fizic. Sugestia joaca de asemeni un rol foarte important in toate chestiunile in legatura cu frigul. Putem deci vorbi despre adevarata “prejudecata a frigului”. Daca ne reculegem o clipa, constatam, nu fara surprindere, ca nu termometrul ci calendarul orienteza impresiile noastre, le adapteaza, le interpreteaza dupa sistemul cam simplist al anotimpurilor, care cel mai adesea nu corespund decat in linii cu totul grosolane curbei adevarate a temperaturii.

Fiecare regiune a tarii noastre isi are clima sa proprie, destul de diferita de ceea ce ne spune abstractia astronomica. Foarte adesea de altfel iarna contine zile cu mult mai calde decat zilele mijlocii ale primaverii si toamnei si invers, aceste doua din urma anotimpuri contin zile mai reci decat zilele mijlocii ale iernii. Dar cine tine seama de aceste realitati meteorologice? De multe ori avem o toamna extrem de rece. Lumea ingheata pur si simplu in casa, mai ales in noile si elegantele noastre block-house-uri.

Totusi inainte de 1 noiembrie caloriferele nu se aprind. De ce? Pur si simplu fiindca citim in calendar ca nu arata inca sfarsitul toameni. Nu ar fi oare mai logic sa dam drumul caloriferului in toate zilele – si numai in acele zile – cand termometrul arata o temperatura sub 15°? Aceleasi prejudecati in ce priveste imbracaminte ne acoperim corpul dupa indicatiile calendarului, nu dupa cele ale termometrului.

In octombrie, bunaoara, toata lumea este in strada in haine subtirele, pe cand iarna la o temperature egala nici nu i-ar trece prin cap cuiva sa iasa fara un palton. Este adevarat ca, in schimb, in decembrie la o temperatura de 12°, multe persoane nu scot blana, desi transpira si gafaie. Ori, adevaratul lux ar consta in a poseda o serie de pardesie si paltoane adaptate tuturor variatiunilor temperaturii. Un pardesiu nu este cu totul sanatos si placut la partare, adica nu tine nici prea cald, nici prea frig – decat atunci cand temperatura nu variaza mai mult cu 4°. Ar fi deci necesar ca orice om sa posede patru pardesie diferite, care sa-i serveasca la temperaturile dintre 0° si 20°. Dar prejudecatile asupra frigului mai imbraca si alte forme. Astfel, nu ne temem de frig decat intr-un anumit decor. Ploaia, umezeala, zapada ne ingrozesc. Ori, daca creierul care este mai incarcat cu vapori de apa transmite ceva mai bine caldura si in consecinta se raceste mai mult, aceasta se manifesta doar intr-o limita foarte restransa (de altfel umezeala atmosferei nu face chiar atat de rau laringelui si plamanilor nostrii, cum se crede!). Din contra, frigul uscat si plin de soare ne umple de bucurie si de incredere. Ori, daca bucuria este logica increderea este mai putin. Cei ce nu stiu acest lucru se imbolnavesc foarte des de pneumonie pe o astfel de vreme. Sa nu uitam deci niciodata ca frigul – oricat de frumoasa ar fi ziua, oricat de puternic ar luci soarele pe cer – este primejdios in raport cu gradul sau thermometric. Multe boli dureroase si costisitoare vor putea fi evitate atunci cand prejudecatile asupra frigului vor devein mai putin puternice, cand ne vom lasa mai putin sugestionati de calendarul din perete, care dupa cum am vazut nu este totdeauna un indreptar sigur.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: