Interferente.ro Lifestyle Frumusete Regimul disociat Hay

Luni, 25 Mai 2015 12:00

Regimul disociat Hay

Adoptand regimul alimentar Hay trebuie sa renuntati in principal la alimentele antagoniste. Se urmareste, de fapt, disocierea proteinelor de glucide, iar aceasta metoda este recomandata – in principal – celor care doresc sa slabeasca sanatos. Evident, acest regim faciliteaza digestia, stimuleaza metabolismul, confera forta si energie, alungand senzatia de foame.

Medicul american dr. William Howard Hay (1866-1940) a pus la punct un regim alimentar, preluat azi, cu modificari mai mici sau mai mai, de majoritatea nutritionistilor. El a pornit de la un experiment realizat de savantul rus Ivan Petrovici Pavlov, care a dovedit ca mancarea facuta din carne, amestecata cu fainoase, sta de doua ori mai mult in stomacul unui caine decat carnea simpla, ingerata de un alt patruped. Iar aceasta intarziere se porpaga de-a lungul intregului aparat digestiv. Mutat pe oameni, acelasi experiment, realizat de data asta de dr. Hay, a dovedit ca asocierea carnii cu produsele fainoase (paste, galuste, orez etc.) produce un surplus de kilograme si multe suferinte digestive. Drept urmare, el a emis un regim standard, care trebuie sa evite combinatia dintre proteine (carne, oua, lapte etc.) si glucide sau hidrati de carbon (faina, orez, paine, fructe dulci etc.) la acelasi pranz. Ca urmare, putem vorbi despre topirea rapida a kilogramelor de prisos, plus fericirea stomacului si a intestinelor. Hay a devenit azi celebrul “regim disociat” care se bucura de o mare trecere printre practicantii dietelor de slabit (nu flamanzesti).

Iata grupele de alimente care nu trebuie combinate intre ele la acelasi pranz:

· Proteine: carne de vita si vitel, pasare, vanat, peste, fructe de mare, oua, branza, iaurt, lapte, fructe acide (mere, caise, portocale, pere, prune);

· Glucide: paine integrala, faina, orez, fructe dulci (banane, smochine, curmale, struguri, stafide), cartofi;

· Alimente neutre (pot fi combinate cu alimentele din cele doua grupe): nuci, alune, unt, smantana, galbenus de ou, ulei de masline, ulei de floarea soarelui, salate de legume verzi sau radacinoase, cu exceptia cartofilor.

Dr. Hay nu exclude alcoolul. El recomanda vinul rosu sau alb (200 ml) alaturi de felurile cu proteine si berea, langa feluri pe baza de glucide.

In final, trebuie sa retineti urmatoarele aspecte:

· Nu consumati glucide amestecate cu proteine si fructe acide la aceeasi masa.

· Preferati legumele (transformate in salate), fructele, reduceti proteinele, amidonul din fainoase si grasimile.

· Nu consumati alimente rafinate sau gatite (faina aiba, zahar alb, margarina sau preparate care le contin).

· Nu mancati un pranz de un fel (proteine) la o distanta mai mica de patru ore fata de cealalta masa.