Interferente.ro Turism Statiuni montane Reguli de comportare civilizata in deplasarile pe munte

Vineri, 20 Decembrie 2013 11:20

Reguli de comportare civilizata in deplasarile pe munte

Va prezentam un minicod de comportare civilizata, cu reguli pe care e bine sa le respectati in deplasarile pe munte (expeditii, excursii, etc.).

In mijlocul naturii bunul simt este de multe ori necesar ca in plin centrul orasului.

A-ti insemna trecerea, sculptand copacii, rupand crengile, calcand florile, nu denota dragostea … pentru natura.

Pe munte pornirile bahice nu sunt deloc binevenite. Ele au condus de multe ori la dezastre.

Semnele si marcajele turistice au fost cu grija si truda executate, iar intretinerea lor se face cu mari eforturi. Glumele unora de-a scrijeli tablele indicatoare si de a le stramba sau de a le schimba sensul denota o grava lipsa de respect pentru truda celor ce s-au ostenit sa ofere turistului un reper orientativ. In plus, pe timp nefavorabil, o sageata indicatoare rotita cu numai cateva grade induce in eroare pe cei aflati deja in dificultate.

Poluarea fie si sonora a muntelui nu este permisa. Animalele padurii iubesc linistea.

Radioul sau casetofonul dat la maximum strica armonia muzicii naturii. Vietuitoarele padurii au muzica lor neintrecuta, care i-au pus de multe ori pe ganduri chiar pe marii maestri ai muzicii simfonice.

Refugiile, locurile de adapost, de pe anumite trasee dificile, au fost facute nu numai cu o truda a mintii, dar si a spatelui, a celor ce au carat lemn cu lemn, obiect cu obiect, tot ce a fost necesar pentru ca drumetul obosit si de multe ori infrigurat sa gaseasca un «acoperis», unde sa se poata odihni si eventual innopta. «Distractia» unora de a arunca in varful muntelui mobilierul refugiului reprezinta o atitudine care nu poate fi decat condamnata de orice om care munceste si respecta cuvantul munca.

Daca v-ati oprit intr-o poiana sa luati masa, nu uitati ca inainte sa plecati sa curatati, sa nu lasati urmele ospatului, incat sa se poata reconstitui cu exactitate meniul, fara nici un fel de dificultate.

Cat de buna e apa de izvor, captata de undeva dintr-o crapatura a muntelui si care siroaie printr-un mic jgheab! Desi instalatia de captare este rudimentara, isi face pe deplin rolul. De aceea nu va osteniti s-o modificati sau sa o desfiintati pur si simplu, declarand-o necorespunzatoare.

Aruncarea, chiar in gluma, a unei pietre din creasta poate lua aspect de cataclism, prin antrenarea altor pietre si accidentarea turistilor care urca.

Fumatul pe munte este un nonsens. Mergi la aer curat sa-ti umpli plamanii cu fum. Dar, ma rog, asta este! Omul nu se poate lasa de fumat nici cand respira aerul cel mai pur. Atentie insa unde aruncam mucurile si cum le stingem. Dintr-o tigara aprinsa poate lua foc o intreaga padure. La fel, atentie marita la focurile facute in scopul pregatirii hranei. Evitati padurea de asemenea indeletniciri, retragandu-va la o distanta suficienta pentru a evita pericolul unui incendiu.

Daca in drumul pe care il strabateti intalniti un cort al caror locatari sunt plecati, nu este cazul sa faceti «spirite de gluma cu caracter hazliu», oferindu-le cele mai subtile surprize proprietarilor.

Smulgerea raritatilor florei, cum ar fi floarea de colt, sangele voinicului, garofita Pietrei Craiului si a altor minuni pe care le-a creat natura, este interzisa prin legea ocrotirii naturii. Chiar si in cazul florilor mai putin rare, cum ar fi narcisele de exemplu, smulgerea fara inima a zeci de exemplare si aruncarea lor dupa catva timp este un gest reprobabil. Impodobirea rucsacului cu crengi de brad este la fel de inutila. Ganditi-va ce s-ar intampla daca toti turistii ar proceda astfel.

Cand patrundeti intr-o pestera nu fiti tentati sa puneti ordine printre stalactilele si stalagmitele care stau nemiscate din timpuri stravechi. Intr-o secunda distrugeti ceea ce natura a construit zeci de mii de ani.

Pe munte cabana este casa drumetului. Deci, respectati-o asa cum va respectati propria casa.

Mai ales iarna nu faceti imprudente, de altfel ca si vara, de a va aventura pe trasee ce depasesc cunostintele tehnice si fizice pe care le posedati. Orice imprudenta poate costa mult.

Atunci cand se ivesc probleme, cand se cauta un turist ratacit, cand este vorba de transportul unui accidentat nu va grabiti sa va «stergeti», lasandu-i pe altii sa se descurce cum stiu. Pe munte este poate mai valabil ca oriunde vorba «unde-s multi puterea creste» si poate niciunde nu se vede mai bine adevarata «fata» a omului, ca pe munte. 


Newer news items:
Older news items: