Joi, 14 Mai 2015 01:53

Repere doljene

Repere doljeneFiecare oras, comuna, spatiile dintre apele domoale ce strabat judetul Dolj, constituie un argument in sine pentru drumetii, excursii. Iata doar cateva din obiectivele turistice ce nu pot lipsi dintr-un oricand posibil traseu ce strabate judetul Dolj:

- Casa Baniei, cea mai veche constructie laica din Craiova, ridicata in timpul lui Constantin Brancoveanu. Cladirea, restaurata, gazduieste si sectia de etnografiea Muzeului Olteniei.

- Sectia de istorie a Muzeului de istorie din Craiova, cu un bogat fond de exponate privind evolutia societatii omenesti in spatiul dintre Carpati, Dunare si Olt, din paleolitic pana in zilele naostre.

- Muzeul de arta si sectia Colectii a Muzeului de arta din Craiova, cu un bogat patrimoniu, inmanunchind lucrari reprezentative din creatia unor insemnati aertisti romani si straini.

- Casa Glogoveanu, Craiova, edificiu datand din secolul XVIII, cu modificari din secolul trecut, are parter si etaj cu cerdac spatios, deasupra unui beci inalt si boltit.

- Casele memoriale Traian Demetrescu si Elena Farago, din Craiova.

- Edificiile Universitatii, liceului "Nicolae Balcescu", Teatrului National; Parcul poporului si Gradina botanica din Craiova.

- Muzeul de arta si etnografie din Calafat reuneste o serie de lucrari plastice - pictura, sculptura si grafica - datorate unor artisti originari din sudul Olteniei, precum si frumoase covoare oltenesti, piese de port, obiecte de uz gospodaresc.

- Monumentul 1877, Monumentul sergentului Cobuz, Monumentul bateriei "Mircea", statuia lui Tudor Vladimirescu, Monumentul eroilor din 1916-1918 din Calafat.

- Casa Cotofenilor din comuna Cotofeni, construita in anul 1653.

- Casa Stan Jianu de la Preajba, care aminteste de trecerea lui Tudor Vladimirescu prin aceasta asezare.

- Culele de la Almaj (zidita intre anii 1750-1760), Cernatesti (inceputul secolului XVIII), Brabova (inceputul secolului XVIII).

- 20 de monumente din satele si orasele judetului ce omagiaza momoria taranilor rasculati la 1907 (in localitatile: Bailesti, Afumati, Caraula, Corlate, Giubega, Valea Stanciului, Diosti, Farcas, Galicea Mare, Terpezita s.a.).

- 80 de monumente din localitatile: Ciupercenii Noi, Ganfiova, Breasta, Sadova, Maglavit, Barca, Silistea Crucii, Rast etc., amintesc de eroi cazuti in primul razboi mondial.

- In comunele Motatei, Cetate, Ieu, Castranova exista marturii ale luptei duse de comunisti pentru dreptate si eliberare sociala.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: